​Cadrele didactice din Grecia care refuză să se vaccineze împotriva Covid-19 sau să se testeze în mod regulat înainte de a merge la ore riscă tăieri de salarii sau alte măsuri disciplinare, relatează Kathimerini.

scoalaFoto: Max Fischer/ pexels.com

Publicația elenă citează surse potrivit cărora guvernul pregătește noi măsuri pentru revenirea cât mai în siguranță la școală din septembrie, care vizează atât școlile cât și universitățile.

Potrivit acestor măsuri, pe lângă tăierea din salariu, profesorii titulari riscă să fie suspendați fără plată până când se vaccinează, în timp ce angajații din învățământ cu contract temporar ar putea avea contractele suspendate.

Câți profesori s-au vaccinat în România

Pe 21 mai, Ministerul Educației a centralizat raportările de la unităție de învățământ și din platforma de vaccinare și a transmis următoarele date:

  • Din totalul de 266.120 de angajați titulari în învățământul preuniversitar de stat, s-au vaccinat 151.133 de persoane (112.559 de cadre didactice și 38.574 - personal didactic auxiliar și nedidactic).
  • Precizăm că un număr de 125.523 de angajați au parcurs schema completă de vaccinare. Raportat la totalul angajaților titulari se înregistrează o rată de vaccinare de 56,8%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 58%.
  • Din totalul de 51.411 angajați titulari în învățământul universitar de stat și privat, s-au vaccinat 34.040 de persoane (22.391 de cadre didactice și 11.649 - personal didactic auxiliar și nedidactic).
  • Precizăm că 30.574 de angajați au parcurs schema completă de vaccinare. În raport cu numărul total de angajați titulari se înregistrează o rată de vaccinare de 66,2%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 76,5%.
  • Din totalul de 317.531 de angajați titulari în învățământul preuniversitar de stat și în sistemul de învățământ superior (de stat și privat), s-au vaccinat 185.173 de persoane (134.950 de cadre didactice și 50.223 - personal didactic auxiliar și nedidactic).
  • Alți 156.097 de angajați au parcurs schema completă de vaccinare. Prin raportare la numărul total de angajați titulari, se înregistrează o rată generală de vaccinare de 58,32%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 60%.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat pentru HotNews.ro ca va exista încă o centralizare a numărului cadrelor didactice vaccinate înainte de începutul anului școlar, în prima săptămână din septembrie.

Potrivit acestuia, o măsură care se va lua înainte de începerea școlii pe 13 septembrie ar urma să fie deschiderea de centre de vaccinare în cabinete medicale școlare. Detaliile sunt în curs de a fi stabilite cu Ministerul Sănătății și CNCAV.