​​O parte dintre cabinetele medicale școlare ar putea fi transformate în centre de vaccinare anti-Covid, la începutul lunii septembrie, chiar înainte de începerea anului școlar 2021-2022, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews.ro. La acest moment există discuții în acest sens între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și CNCAV.

Cabinet medicalFoto: AGERPRES

Cîmpeanu a precizat pentru HotNews.ro că și universitățile iau în calcul organizarea unor centre de vaccinare în campusuri.

„Pentru a susține campania de vaccinare, universitățile iau in calcul organizarea unor centre de vaccinare în campusurile universitare. În vederea consolidării siguranței sanitare în școli, dincolo de respectarea tuturor regulilor deja cunoscute și de acțiuni de promovare a importanței și necesității vaccinarii, avem în vedere în discuțiile cu Ministerul Sănătății și CNCAV transformarea unor cabinete medicale din scoli in centre de vaccinare destinate elevilor care doresc sa se vaccineze, precum și personalului din invatamant. Pentru ca acest lucru sa se întâmple începând cu prima parte a lunii septembrie, este necesară identificarea unor soluții cu privire la organizarea fluxurilor in interiorul școlilor, data fiind necesitatea prezentei unuia dintre parinti pentru fiecare minor vaccinat”, a afirmat Cîmpeanu, pentru HotNews.ro.

„Luna august este o perioada oportuna pentru vaccinarea voluntara a părinților, bunicilor și elevilor. In luna septembrie, la începerea școlii, aceștia ar beneficia deja de protectie”, a mai spus ministrul.

Câți profesori s-au vaccinat - ce arată raportările din 21 mai

Pe 21 mai, Ministerul Educației a centralizat raportările de la unităție de învățământ și din platforma de vaccinare și a transmis următoarele date:

  • Din totalul de 266.120 de angajați titulari în învățământul preuniversitar de stat, s-au vaccinat 151.133 de persoane (112.559 de cadre didactice și 38.574 - personal didactic auxiliar și nedidactic).
  • Precizăm că un număr de 125.523 de angajați au parcurs schema completă de vaccinare. Raportat la totalul angajaților titulari se înregistrează o rată de vaccinare de 56,8%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 58%.
  • Din totalul de 51.411 angajați titulari în învățământul universitar de stat și privat, s-au vaccinat 34.040 de persoane (22.391 de cadre didactice și 11.649 - personal didactic auxiliar și nedidactic).
  • Precizăm că 30.574 de angajați au parcurs schema completă de vaccinare. În raport cu numărul total de angajați titulari se înregistrează o rată de vaccinare de 66,2%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 76,5%.
  • Din totalul de 317.531 de angajați titulari în învățământul preuniversitar de stat și în sistemul de învățământ superior (de stat și privat), s-au vaccinat 185.173 de persoane (134.950 de cadre didactice și 50.223 - personal didactic auxiliar și nedidactic).
  • Alți 156.097 de angajați au parcurs schema completă de vaccinare. Prin raportare la numărul total de angajați titulari, se înregistrează o rată generală de vaccinare de 58,32%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 60%.

Ministrul a precizat pentru HotNews.ro ca va exista încă o centralizare a numărului cadrelor didactice vaccinate înainte de începutul anului școlar, în prima săptămână din septembrie.

Pe 16 iunie, Cîmpeanu declara că nu există o raportare mai recentă a numărului de profesori vaccinați anti-Covid întrucât, de când vaccinarea nu se mai face exclusiv prin platformă, nu se mai precizează apartenența la o categorie profesională, iar platforma de vaccinare nu este interconectată cu platforma Edusal pentru a se obține ușor aceste date.