Editura Ministerului Educației anunță că își corectează manualele cu ajutorul publicului, dar numai pe varianta digitală, pentru că manualele au fost deja printate. "Există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a", iar conducerea Ministerului Educației Naționale "își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Editurii Didactice. Instituția nu spune un cuvânt despre câți bani au costat aceste manuale.

Greseli din manualul de GeografieFoto: Hotnews

Editura Didactică și Pedagogică (EDP) a publicat pe site-ul său următorul comunicat de presă, după ce HotNews.ro a arătat pe larg greșelile din manualul unic de Geografie pentru clasa a VI-a:

  • "Spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educației Naționale nu avea drept de erată asupra manualelor pe care le achiziționa, acum orice poate fi corectat. Tocmai de aceea, în prima parte a săptămânii viitoare va apărea varianta digitală corectată, incluzând și atenționări cu privire la formatul letric".
  • "În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente".

Editura plasează vina exclusiv asupra autorilor manualului de Geografie și a evaluatorului științific, pe care nu îl numește, însă. Nimic despre responsabilitatea editurii și a modului în care va răspunde pentru astfel de informații greșite prezentate copiilor.

  • "Proiectul manualului școlar de Geografie pentru clasa a VI-a, autori FISCUTEAN Mihaela Cornelia, FISCUTEAN Dorin, MIHAI Ciprian, POPA Ionela a fost clasat pe locul I, cu un punctaj de 91,25 de puncte dintr-un maxim de 100.
  • De asemenea, acest manuscris a primit aviz științific favorabil din partea unui reprezentant al mediului universitar specializat în Geografie. Singura observație negativă a acestui evaluator era aceea că  „gradul de dificultate a noțiunilor cuprinse în text este pe alocuri prea ridicat”. În rest, din raportul de evaluare se poate constata că „materialul grafic și cartografic este corect din punct de vedere științific, prezentarea conținuturilor este realizată unitar și coerent, activitățile de învățare sunt diverse, bine alese, favorizând utilizarea metodelor didactice activ-participative”.
  • În ceea ce privește autorii, trebuie precizat faptul că doi dintre aceștia au însoțit echipa României la Olimpiada Internațională de Geografie din Canada, unde au participat peste 160 de elevi din peste 43 de țări, iar lotul olimpic român s-a clasat pe locul I la națiuni."

De remarcat că reacția vine de la Editura Didactică și Pedagogică, care a publicat acest comunicat pe site-ul său. Tot Editura este cea care anunță publicul care este poziția ministrului Educației: "conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente".

Manualele au fost tipărite la Monitorul Oficial, potrivit manualului consultat de HotNews.ro.

HotNews.ro a transmis Ministerului Educației următoarele întrebări, la care așteaptă un răspuns:

"1. Câte manuale de Geografie de clasa a VI-a aprobate prin OMEN nr. 3.970/15.06.2018 au fost printate?

2. Cât a costat scrierea și editarea acestor manuale?

3. Cât a costat printarea lor?

4. Cine este responsabil pentru greșelile care apar în acest manual și care sunt măsurile pe care le luați?

5. Manualele vor fi pe băncile copiilor cu aceste greșeli?

6. Solicit o copie a Ordinului Ministrului Educației Naționale nr. 3970/15.06.2018"

Amintim că Ministerul Educației realizează manualele școlare pentru clasele I, a II-a și a VI-a prin unica editură din subordinea sa, asta deși Curtea Constituțională a declarat neconstituțională atât Societatea EDP care a semnat contractele cu autorii de manuale, cât și legea manualului care prevede o altă cale decât licitația publică pentru achiziția de manuale. HotNews.ro a scris pe larg despre lipsa bazei legale în acțiunea Ministerului Educației.

În urmă cu un an, aproape 200 de scriitori, profesori și academicieni atrăgeau atenția că impunerea editurii unice va duce la scăderea calității și la ridicarea prețurilor.

Citește și: