​EXCLUSIV Ministerul Educației a dat Editurii Didactice un contract de 24 milioane lei pentru editarea de manuale, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională înființarea editurii

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 21 iunie 2018, 8:19 Actualitate | Educatie


Carti si manuale
Foto: pexels.com
​Ministerul Educației a recunoscut că i-a dat editurii din subordine un contract de 24 de milioane de lei pentru editarea de manuale, la aproape o lună după ce HotNews.ro publica informația despre atribuirea făcută la presiuni politice. Contractul a fost acordat prin atribuite directă (fără publicarea pe SEAP), ignorând practic o decizie a Curții Constituționale. În acest moment, entitatea cu care Ministerul Educației a încheiat contract pentru manualele copiilor de clasele I-VI nu mai există. Vezi în articol răspunsul Ministerului Educației la solicitarea HotNews.ro.
 • Potrivit surselor HotNews.ro, miza centralizării editării și printării de manuale o reprezintă banii care vor fi dați de guvern în cumpărarea, anul viitor, a aparaturii care să permită printarea volumului uriaș de manuale școlare noi pentru toți elevii din țară.
 • Anul acesta, printarea ar fi programată să se desfășoare la Monitorul Oficial, potrivit surselor HotNews.ro, dacă Executivul reușește să transforme din nou EDP din regie în societate.
HotNews.ro a solicitat oficial Ministerului Educației să comunice care sunt contractele pe care le-a încheiat cu Editura Didactică şi Pedagogică în perioada 1 ianuarie - 29 mai 2018, cine a semnat aceste contracte și care este valoarea fiecăruia dintre ele.

Ministerul Educației a răspuns, la solicitarea HotNews.ro, că “între Ministerul Educației Naționale și Editura Didactică și Pedagogică au fost încheiate 2 contracte:
 • Contractul cadru nr. 8913/05.04.2018
 • Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018

Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018 are o valoare de 24.018.594,70 lei (fără TVA)”, iar “obiectul contractului este reprezentat de editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar”, a spus Ministerul Educației, în răspunsul trimis la întrebările HotNews.ro. Contractul este semnat inclusiv de ministrul Valentin Popa, a mai răspuns instituția.

Potrivit răspunsului Ministerului, și dacă acest contract se derulează și EDP trece la tipărire, elevii de clasele I-VI tot vor avea materii la care nu vor avea în septembrie manuale pe bănci. Ce spune instituția: "Obiectul contractului este reprezentat de editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar (aproximativ 70% din necesar pentru clasele I-VI, respectiv 65 de titluri și 40 de traduceri pentru minorități, însumând 2.627.855 exemplare). Comparativ, anul trecut s-a tipărit aproximativ același număr de exemplare, dar la un preț/exemplar ușor mai mare, fără traduceri".

Ministerul Educației a ignorat astfel decizia Curții Constituționale din 19 aprilie, potrivit căreia Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 – care prevedea transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP) din regie autonomă în societate pe acțiuni – este neconstituţională. Ministerul a încheiat acest contract chiar înainte ca decizia CCR să fie publicată în Monitorul Oficial.

Precizăm că un minister nu poate încheia un contract direct cu o regie autonomă. Pe de altă parte, OUG declarată neconstituțională este singura care specifică faptul că societatea EDP editează manuale școlare la cererea Ministerului Educației.
 
Ce scria HotNews.ro, in seara de 24 mai 2015: “Presiuni politice la Ministerul Educației ca un secretar de stat să semneze decizia de atribuire directă a contractului de editare a manualelor școlare către Editura Didactică și Pedagogică, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situației. Presiunile vin în contextul în care Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța prin care EDP putea edita toate manualele, dar publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial întarzie. Potrivit surselor HotNews.ro, contractul este în valoare de 25 milioane lei”.

Răspunsul integral al Ministerului Educației, la solicitarea HotNews.ro:

“Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:


1. Între Ministerul Educației Naționale și Editura Didactică și Pedagogică au fost încheiate 2 contracte:
 • Contractul cadru nr. 8913/05.04.2018
 • Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018
2. Semnatarii contractului-cadru nr. 8913/05.04.2018 sunt ministrul Valentin Popa, secretarii de stat Ionel Florian Lixandru și Irina Elisabeta Kovacs, secretarul general MEN Dănuț Ghican, directorul general al Direcției Generale Economice, Mihai Păunică, directorul general al Direcției Generale Juridic, Crina Mădălina Ciobanu, directorul Direcției Contencios, Florin Mănuc, directorul Direcției Administrativ și Achiziții, Leonard Curcă, directorul Direcției Minorități, Alexandru Szepesi, directorul general al Direcției Educație Timpurie, Învățământ Primar și Gimnazial, Tania Irimia, consilierul juridic Carmen Marinide, directorul general al Editurii Didactice și Pedagogice, Maria Mihaela Nistor, directorul economic al EDP, Sylvia Niculae și consilierul juridic al EDP, Laurențiu Oprea.

Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018 are o valoare de 24.018.594,70 lei (fără TVA) și a fost semnat de către ministrul Valentin Popa, secretarii de stat Ionel Florian Lixandru și Irina Elisabeta Kovacs, secretarul general Dănuț Ghican, directorul general al Direcției Generale Economice, Mihai Păunică, directorul general al Direcției Generale Juridic, Crina Mădălina Ciobanu, directorul Direcției Contencios, Florin Mănuc, directorul general al Direcției Generale Infrastructură, Mariana Chivu, directorul Direcției Administrativ și Achiziții, Leonard Curcă, directorul Direcției Minorități, Alexandru Szepesi, directorul general al Direcției Educație Timpurie, Învățământ Primar și Gimnazial, Tania Irimia, consilierul juridic Mihaela Mărășescu, directorul general al Editurii Didactice și Pedagogice, Maria Mihaela Nistor, directorul economic EDP, Sylvia Niculae, șeful Serviciu Comercial, Darie George Grosu și consilierul juridic al EDP, Laurențiu Oprea.

Obiectul contractului este reprezentat de editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar (aproximativ 70% din necesar pentru clasele I-VI, respectiv 65 de titluri și 40 de traduceri pentru minorități, însumând 2.627.855 exemplare).

Comparativ, anul trecut s-a tipărit aproximativ același număr de exemplare, dar la un preț/exemplar ușor mai mare, fără traduceri.

În plus, MEN cumpără editarea și drepturile de autor pentru 4 ani și în următorii ani urmează să plătească doar tipărirea, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate de preț pentru 42% din tiraj.

3. Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018 are viză CFP (control financiar preventiv - n.red.) în perioada 01.04.2018 - 25.05.2018.”

Informații de background

Rămâne de neexplicat de ce Ministerul Educației face manuale noi înainte să modifice curriculumul școlar, demers pe care l-a început, și înainte să realizeze Legea Educației despre care a vorbit cu doar o zi în urmă.  

În plus, aceste manuale pe care Ministerul se chinuie să le editeze la EDP sunt pentru clasele I - a VI-a. În afară de clasa a VI-a, care are nevoie urgent de manuale în septembrie conforme programei școlare care se aplică pentru prima dată anul viitor, toate celelalte clase (I - a V-a) au cele mai noi manuale din sistemul educațional românesc: ele au fost realizate print și digital acum 4 ani, sunt conforme programei școlare înnoite de când a fost introdusă clasa pregătitoare. Oficialii au decis să nu prelungească contractele cu firmele care au făcut aceste manuale acum 4 ani.


Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5261 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  gluma seaca si nimeni nu ia atitudine (Joi, 21 iunie 2018, 8:44)

  strategy [utilizator]

  La presedinte se urla sa respecte CCR, dar ei nu tin cont :) interesant.
  • +17 (19 voturi)    
   Buna dimineata!! (Joi, 21 iunie 2018, 9:01)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui strategy

   Acum vezi asta?

   In mod evident, "legile exista pentru a fi incalcate", cum zicea Mircea badea.

   La fel de evident, LOR NU LI SE APLICA!

   Exemplul clasic in acest sens este Rovana Plumb: baga o taxa ce chipurile sanctioneaza poluarea.
   O fi buna sau rea masura?
   Esential este ca LOR NU LI SE APLICA, madama Plumb si fi-su au masinile inmatriculate in Bulgaria, ca sa ocoleasca taxa!
  • +6 (6 voturi)    
   Legea e ce spun slugile lui Dragnea ca e, (Joi, 21 iunie 2018, 10:33)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui strategy

   de-aia se numeste dictatura.
 • +18 (18 voturi)    
  .... (Joi, 21 iunie 2018, 8:52)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  cine a semnat sa faca niste ani de inchisoare...
  • +7 (7 voturi)    
   nu, (Joi, 21 iunie 2018, 9:33)

   Mecelalalt [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   sa fie suspendat, ca se poarta!
 • +14 (14 voturi)    
  in cazul (Joi, 21 iunie 2018, 9:00)

  nahir [utilizator]

  pesedacilor, deciziile ccr nu se aplica, zice la programul de guvernare stiut din scoarta-n scoarta doar de pablito dragnea.
 • +13 (13 voturi)    
  Ciuma Rosie face ceva pe legi (Joi, 21 iunie 2018, 9:13)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Atribuire fara licitatie + nesosotirea decizei CCR (Curtea Coruptiei din România, alcatuita majoritar din comunisti, securisti si turnatori dovediti). PSD+ALDE+UDMR nu se incurca in legi atunci când e vorba de hotie, ticalosie, imbuibare sau clientelism.
 • +9 (9 voturi)    
  pai, (Joi, 21 iunie 2018, 9:32)

  Mecelalalt [utilizator]

  mai tineti minte, "Cainele si catelul"?

  ...Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei,
  Că voi egalitate, dar nu pentru căţei."....

  ...deci ciocu' mic, ca noi suntem la putere, iar bariera(lege, CCR, etc) e pt. fraieri!
 • +10 (10 voturi)    
  Nu exista domeniu (Joi, 21 iunie 2018, 9:36)

  zanghe [utilizator]

  In care bugetul sa nu fie capusat si jefuit. Tara asta nu are leac pana nu i baga la puscarie la foc automat si nu cate 3 ani, cate 15. Pentru mine e clar !
 • +7 (7 voturi)    
  Aha ! (Joi, 21 iunie 2018, 9:57)

  adrian88000 [utilizator]

  Deci cum sunt hotararile Curtii Constitutionale ?
 • +3 (3 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Joi, 21 iunie 2018, 10:22)

  ABCDetc [utilizator]

  da' va asteptati sa mai fie corect cate ceva pe-aici ...??? toate sunt indreptate, imbunatatite ... actualizate ... bla ... bla ... insa peste tot vezi si auzi numai si numai aranjamente ditamai, pe langa orice minim de lege functionala ... cei gasiti cu asa ceva sunt notorii ca perventi activisti in ale corectitudinii, iar administratia ramane incantata de aportul major la viata buna a tuturor ... cine pe cine prosteste ...???
 • -1 (7 voturi)    
  Interesul elevului primeaza Manualele erau stupide (Joi, 21 iunie 2018, 11:06)

  D-or [utilizator]

  Ati deschis faimoasele manuale alternative? Mai ales cel de ISTORIE?

  Manuale incomplete, ce nu pot fi citite decit cu auxiliarele facute de aceeasi echipa, prost paginate, inghesuite, cu fonturi ilizibile, tiparite pe foaie de ziar si cu cerneluri toxice.

  Manuale in care copiii au ca tema sa observe cum moare de foame un soarece.

  Manualele noastre, ale ceauseilor, erau tiparite pe hirtie alba, usor si logic de urmarit, cu grafica de calitate si exercitii suficiente.
 • -3 (7 voturi)    
  Cum poate fi neconstitutionala Editura Didactica? (Joi, 21 iunie 2018, 11:35)

  D-or [utilizator]

  Cit de alienati ar trebui sa fim?

  Exista un "contract social" intre fiecare cetatean si Stat.

  Eu platesc impozit, iar Statul - Statul si nimeni altcineva - imi asigura drepturile constitutionale, si serviciile garantate, inclusiv educatia.

  Eu, cetatean roman nu am si nici nu vreau sa am vreo relatie cu firma X, singura mea relatie e cu Statul Roman. Care nu poate sa invoce niciun contract sau licitatie pentru a nu garanta educatia, sanatatea, siguranta libertatea de circulatie, rspectiv, transporturile.

  Pentru asta, trebuie sa execute in nume propriu aceste servicii si sa internalizeze tot ce este necesar.

  Trebuie sa fim liberi, nu sclavi ai profitorilor.
  • 0 (2 voturi)    
   Cu educatia mai e de vazut... (Joi, 21 iunie 2018, 12:15)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   atât timp cât pui virgula inainte de 'și' ("constitutionale, si serviciile garantat"), nu o pui unde e obligatoriu si mănânci litere
   • +1 (1 vot)    
    E bine ca esti de acord cu ce-am scris (Joi, 21 iunie 2018, 13:43)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Cu mini-tastatura e mai greu, recunosc.
    Foarte pertinente observatiile. Totusi, ai uitat sa pui punctul final in propria punere la punct. Ei?
 • +1 (1 vot)    
  Dar despre (Joi, 21 iunie 2018, 18:24)

  wintershadow [utilizator]

  asta cand aveti de gand sa scrieti?

  https://adevarul.ro/news/societate/strategia-educatie-parentala-aguvernului-psd-ideologie-stat-sufocarea-diversitatii-imixtiune-viataprivata-individului-familiei-1_5b2a146bdf52022f7555022e/index.html

  Hai ca tot initiativa a PSD este, si bugetul e prevazut a fi mult mai mare.
  Sau e pe lista subiectelor interzise pe HN?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by