Laboratorul chinez Sinovac Biotech a anunţat luni că a obţinut o finanţare de 500 de milioane de dolari pentru producerea vaccinului său împotriva noului coronavirus, scrie Agerpres.

Vaccinul CoronaVac al Sinovac BiotechFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Banii vor fi investiţi de grupul chinez Sino Biopharmaceutical, cu sediul la Beijing şi cotat la bursa din Hong Kong, iar Sinovac a explicat că vor fi folosiţi la extinderea cercetărilor şi capacităţii de producţie a vaccinului, denumit CoronaVac.

Până la sfârşitul anului se intenţionează producerea a 600 milioane de unităţi, iar în schimbul investiţiei Sino Biopharmaceutical va primi 15% din capitalul unei filiale a Sinovac, Sinovac Life Sciences.

Vaccinul se află încă în faza a treia a testelor clinice în mai multe ţări, între care Brazilia, iar organismul chinez de reglementare în domeniu încă nu a dat undă verde comercializării produsului.

Patronul Sinovac, Yin Weidong, a subliniat luni într-un comunicat că acesta „a atins o etapă foarte importantă în testele clinice din Asia şi America Latină”.

Beijingul a început deja să administreze vaccinuri anumitor categorii de persoane considerate prioritare, în special personal sanitar, diplomaţi, angajaţii sau studenţii care urmează să plece în străinătate.

Aproape un milion de persoane au fost deja inoculate cu ajutorul unui alt vaccin chinezesc experimental produs de compania concurentă Sinopharm, a anunţat aceasta luna trecută.

Marea Britanie a devenit săptămâna trecută prima ţară occidentală care a dat undă verde distribuţiei generale a unui vaccin anti-coronavirus, cel pus la punct de companiile americană Pfizer şi germană BioNTech, vaccinarea urmând să debuteze marţi.

La rândul ei, Rusia a început vaccinarea anumitor categorii cu vaccinul său Sputnik V, aminteşte AFP.