Brazilia va adopta un vaccin chinezesc împotriva noului coronavirus în cadrul campaniei sale de imunizare, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Eduardo Pazuello, în pofida polemicii din jurul acestui tratament, informează AFP, preluată de Agerpres.

Coronavirus BraziliaFoto: Fernando Souza / Zuma Press / Profimedia

Vaccinul CoronaVac, dezvoltat de laboratorul chinez Sinovac, a fost testat pe mii de voluntari din şase state ale ţării, printre care şi Sao Paulo, cel mai afectat de pandemie.

Guvernul brazilian a ajuns la un acord cu acest stat pentru a cumpăra 46 de milioane de doze care ar trebui administrate începând din ianuarie anul viitor, a declarat Pazuello, în timpul unei videoconferinţe cu guvernatorii celor 27 de state ale ţării.

"Acesta va fi vaccinul Braziliei", a declarat ministrul, amintind că gigantul latino-american de 212 milioane de locuitori s-a bazat şi pe parteneriatul dintre Universitatea Britanică din Oxford şi grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca.

"Aceasta este marea noastră veste. Acest lucru va reechilibra procesul", a adăugat el, în contextul în care Brazilia este a doua ţară la nivel mondial cu cele mai multe decese asociate COVID-19 - peste 154.000 - după Statele Unite.

Problema vaccinurilor a luat însă o dimensiune politică în Brazilia, unde preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro a criticat în mai multe rânduri vaccinul chinezesc, opunându-se guvernatorului statului Sao Paulo, Joao Doria, unul dintre principalii săi rivali politici.

Bolsonaro a declarat că vaccinul nu va fi "obligatoriu", contrar dorinţei guvernatorului.