"Este dramatic, dar nu sunt locuri, nu avem". Acesta este răspunsul pe care îl primesc de la spitalele din Iaşi medicii din judeţele învecinate care caută cu disperare un pat liber ATI pentru pacienţi cu COVID-19 în stare gravă, scrie Ziarul de Iași. ”Am apelat la toate spitalele din Botoşani, Bacău, Piatra Neamţ, Vaslui şi Iaşi. La toate spitalele din Iaşi. Peste tot ni s-a spus că nu au niciun loc liber”, a spus Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean Suceava, care are doar cinci paturi de terapie intensivă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marți seară, un singur loc era disponibil în tot Iaşiul la terapie intensivă COVID, iar spitalele nu mai primesc niciun pacient din afara judeţului.

Presiunea devine din ce în ce mai mare, mai ales că Iaşiul, centru universitar şi regional, deservea toate judeţele din Regiunea Nord-Est. În ultima perioadă, au existat apeluri disperate de la spitalele din judeţele vecine pentru transferul unor pacienţi la Terapie Intensivă.

"În momentul de faţă, din punctul de vedere al Terapiei Intensive, nici nu se pune problema să putem primi vreun transfer, nici de la un alt spital din Iaşi, dar nici de la spitalele din judeţele vecine. Este dramatic, dar nu sunt locuri, nu avem”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” din Iași, Carmen Dorobăţ.

Marți, conducerea Spitalului Judeţean Suceava, care are doar cinci paturi de ATI, a căutat disperată un loc la unităţile medicale din regiune pentru un bărbat de 54 de ani, diabetic, în stare foarte gravă şi confirmat cu COVID-19.

”Am apelat la toate spitalele din Botoşani, Bacău, Piatra Neamţ, Vaslui şi Iaşi. La toate spitalele din Iaşi. Peste tot ni s-a spus că nu au niciun loc liber”, a spus managerul Spitalului Județean Suceava, Alexandru Calancea, citat de Ziarul de Iași.

În Bucureşti, secţiile de ATI sunt de asemenea arhipline. Ieri, un tânăr de 37 de ani, internat la Spitalul Floreasca, fără comorbidităţi, dar a cărui stare de sănătate s-a agravat brusc, aştepta un transfer ori la Iaşi, ori la Medgidia, unde s-ar fi putut elibera un pat ATI. O soluţie pentru bolnavii aflaţi în stare gravă ar fi secţia ATI de la spitalul modular de la Leţcani. Ieri, secţia ar fi trebuit să fie deschisă, dar din nou a fost necesară amânarea, mai scrie Ziarul de Iași.

România are în prezent 3.065 paturi de terapie intensivă, pentru pacienți Covid și non-Covid, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 monitoare la care se adaugă 5 unități ATI mobile, două spitale modulare și un modul ATI cu un total de 169 de paturi, a afirmat marți seara președintele Klaus Iohannis, care a avertizat însă că pentru a stopa răspândirea nu sunt suficiente măsurile luate de autorități ci este nevoie și de implicarea oamenilor.