Toți străinii care au depus cereri pentru azil în Portugalia vor fi tratați ca cetățeni rezidenți pe perioada crizei coronavirus, începând de luni și până la 1 iulie, cel puțin, au anunțat sâmbătă autoritățile, potrivit Reuters. Autoritățile vor să se asigure astfel că migranții vor avea acces la serviciile publice în perioada epidemiei.

Solicitanții de azil trebuie doar să facă dovada că au depus cererea pentru a avea astfel acces la serviciile medicale, asistență socială, contracte de muncă sau contracte privind conturile bancare și chirii.

"Oamenii nu trebuie să fie privați de drepturile la servicii de sănătate sau alte servicii publice doar pentru că solicitările lor nu au fost procesate încă”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului afacerilor interne, Claudia Veloso. ”În aceste vremuri excepționale, drepturile migranților trebuie să fie garantate”, a adăugat ea.

Portugalia a raportat până acum 5.170 de cazuri de infecții și 100 de decese, iar autoritățile din domeniul sănătății se așteaptă ca vârful epidemiei să fie atins la sfârșitul lunii mai.