Fundatia pentru o Societate Deschisa a prezentat miercuri rezultatele unui barometru de opinie publica realizat de Gallup Organization Romania.

Sondajul arata ca 43 la suta ar vota cu Uniunea PSD+PUR, iar 38 la suta cu Alianta D.A.

Studiul a fost realizat, insa, chiar in perioada in care Theodor Stolojan si-a anuntat retragerea din cursa pentru presedintie, atunci cand Calin Popescu Tariceanu era un politician mai putin vizibil.

Barometrul a fost realizat intre 27 septembrie si 15 octombrie. Anuntul lui Theodor Stolojan a avut loc chiar la jumatatea perioadei.

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu spune ca anuntul a produs schimbari importante in preferintele de vot ale electoratului fidel principalelor aliante care vor participa la alegeri.

La alte partide, insa, precum PRM si UDMR, spune Cristian Parvulescu, nu s-au inregistrat schimbari majore.

Functia de prim ministru

In ce priveste persoana cea mai potrivita pentru a ocupa functia de prim ministru al Romaniei, Mircea Geoana - pare a se bucura de cea mai mare incredere, urmat de Traian Basescu, Theodor Stolojan si Adrian Nastase, si apoi - Calin Popescu Tariceanu - creditat pentru aceasta functie de doar 1 la suta dintre persoanele care au raspuns la intrebarile chestionarului.

Barometrul mai arata ca 73 la suta dintre alegatori nu sunt interesati de politica. Ovidiu Voicu, de la Fundatia pentru o societate deschisa da o explicatie pentru acest dezinteres.

Spre deosebire de situatia de acum 4 ani, barometrul de opinie indica o reducere a numarului de nehotarati. 24 la suta - fata de 50 la suta in 2000.

Acest lucru s-ar datora - spun sociologii - polarizarii scenei politice.

Cele doua aliante care participa la alegeri - Uniunea PSD+PUR si alianta PNL-PD ar primi impreuna peste 80 la suta.