Un desert rosu de 60 de hectare ameninta sa distruga Delta Dunarii. Noroiul rosu, un deseu ramas din fabricarea aluminei, a fost gasit periculos doar de ecologisti si de Garda de Mediu. Celelalte autoritati l-au „curatat“ in hirtii. Cinci milioane de metri cubi de „slam rosu“ - asa se cheama reziduul - s-au adunat, in 27 de ani, in halda de la SC Alum Tulcea.

O imensitate rosie de 60 de hectare, un mic desert selenar care se intinde la trei kilometri de platforma fabricii Alum, linga satul Mineri. La Alum se produce alumina calcinata, iar din „reteta“ ramine noroiul, cam 1.400 de tone pe zi. Deseul s-a tot adunat intr-o depresiune si n-a mirat pe nimeni pina acum.

Organizatia „Salvati Delta Dunarii“ a sesizat Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) asupra pericolului pe care il reprezinta halda pentru Delta, in situatia in care namolul toxic se scurge prin fundul bazinului.

Schimbare de la un an la altul

Practic, in ciuda analizelor care indica toxicitatea sa, slamul reprezinta un pericol neasumat de minister. Cele doua autoritati locale de mediu din Tulcea (Agentia de Protectia Mediului - APM si Comisariatul Judetean Tulcea al Garzii Nationale de Mediu) au pareri divergente.

Astfel, potrivit rapoartelor comisarului-sef tulcean Gabriela Sopirla, slamul a fost evaluat cind periculos, cind nepericulos, dupa cum au vrut cei de la APM.

Initial, intr-un raport de mediu din anul 2003, slamul a aparut ca fiind periculos. Un an mai tirziu, intr-un raport similar tot al APM Tulcea, noroiul rosu a fost catalogat drept nepericulos.

„La momentul respectiv, asa l-am considerat noi“, ne-a raspuns, sec, seful APM Tulcea, Cadar Bectas.

Un truc

Insa cel care a stabilit pentru inceput ca namolul nu prezinta riscuri este chiar producatorul, adica SC Alum Tulcea. Firma a incadrat namolul in categoria „deseuri nepericuloase“, apelind la un truc. Mai intii, a cerut institutului de cercetare ICIM Bucuresti citeva analize pentru un transport de slam.

Desi ICIM a descoperit prezenta metalelor grele si a oxizilor metalici, institutul a recomandat ca un simplu transport poate fi facut fara a fi periculos. Comisarul-sef de la Tulcea, Gabriela Sopirla, a sesizat, insa, ca acele buletine au fost folosite de Alum „pentru a extinde caracterul de nepericulozitate si asupra intregii halde de slam“, nu doar asupra unui transport.

Fapt agreat de Ministerul Mediului. Directoarea Directiei de deseuri si substante chimice periculoase a ministerului, Elena Dumitru, nu vede motive de ingrijorare. Ea crede ca cei care trebuie sa testeze, in continuare, gradul de risc al namolului sint tot cei de la Alum Tulcea. „Noi sintem functionari publici, nu facem analize.

Testele si le face agentul economic, iar APM Tulcea da avize, in timp ce Garda poate contesta daca nu este de acord.“.

Comisarul general acuza

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, sustine in mod ferm ca halda de la Tulcea este un pericol. El crede ca in mod intentionat se acopera caracterul de periculozitate al slamului pentru a se sterge modul suspect in care AVAS a privatizat intreprinderea, fara sa ceara investitii de mediu.

Nici conducerea SC Alum Tulcea si nici ministrul Sulfina Barbu nu au avut timp sa ne ofere lamuriri in acest caz.