Curtea de Apel Bucuresti a amanat pana luni decizia privind contopirea pedepselor primite de Miron Cozma. Pana la verdictul instantei, pedeapsa de zece ani este in vigoare iar fostul lider al minerilor din Valea Jiului ramane in arest.

Solicitarea de contopire vizeaza perioada de sapte ani si 11 luni executata de Cozma din pedeapsa de 18 ani pentru mineriada din 1991 (gratiata de fostul presedinte Ion Iliescu) cu cea de zece ani, ramasa definitiva in dosarul Costesti.

Potrivit practicii si precedentelor, in situatia in care o persoana are doua condamnari pentru fapte similare, pedepsele se contopesc, fiind executata condamnarea mai mare.

In cazul lui Cozma, pedeapsa mai mare - de 18 ani de inchisoare pentru mineriada din 1991 - a fost gratiata de fostul presedintele Ion Iliescu, in ultimele zile ale mandatului sau. Potrivit avocatilor lui Cozma, partea din condamnare executata deja trebuie avuta in vedere in judecarea cererii de contopire, chiar daca pedeapsa a fost gratiata.

Daca aceasta cerere ar fi acceptata, Cozma ar putea solicita apoi liberarea conditionata, invocand ca a executat mai mult de doua treimi din pedeapsa in dosarul Costesti.

Aceasta solicitare nu poate fi luata insa in discutie de instanta decat dupa ce judecatorii se vor fi pronuntat in privinta contopirii, timp in care este valabila si se aplica sentinta de zece ani, iar Miron Cozma sta in arest.