Primele date oficiale arata o prezenta la vot semnificativ mai mare decit la alegerile locale din 2008, iar reporterii HotNews.ro au constatat o mobilizare majora a oamenilor in primele ore ale zilei. Care sint explicatiile acestui fenomen? Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, spune alegerile locale "par mai degraba niste alegeri parlamentare camuflate". Iar surse politice au confirmat mobilizarea neasteptata a oamenilor.

Unul dintre efectele acestei mobilizari este micsorarea diferentelor dintre candidati in unele localitati in care sondajele prognozau diferente mari, mai spun sursele citate.

"Alegatorii par a nu tine cont de problemele locale si este mai mult este un vot de protest la adresa clasei politice", explica Parvulescu.

"Prezenta surprinzator de mare se explica prin politizarea si personalizarea votului. Alegatorii par a nu tine cont de problemele locale si, mai mult, este un vot de protest la adresa clasei politice. Ma astept ca pana la sfarsitul zilei sa avem o prezenta de peste 40% ceea ce ar fi extraordinar. Nu sunt sigur daca aceasta prezenta sa va mentine la parlamentare", a declarat Parvulescu.

Potrivit Biroului Electoral Central pina la ora 10.00, dupa trei ore de vot, au votat in alegerile locale 8,99% din cetatenii inscrisi pe listele electorale. Prezenta la aceste alegeri e sensibil mai mare decit la alegerile locale din 2008, cind pina la ora 10.00 votasera 7,01% dintre alegatori.

Citeste si: