Romanii isi aleg duminica, 10 iunie, o noua administratie locala - primari, consilii locale, presedinti de consilii judetene si consilii judetene. Votul aduce o premiera: primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin - locul 1 ia totul. Asadar, nu va exista un al doilea tur, ca pina acum. Modificarea sistemului de vot a avut ca efect eliminarea mizei politice in multe localitati, acolo unde diferentele intre primii doi clasati erau mari, si a indus o lipsa totala de implicare din partea candidatilor in campania electorala.

  • Vezi mai jos cele mai importante informatii despre cum se desfasoara votul de duminica, sanctiunile legale, dar si lista localitatilor in care exista o competitie reala intre principalii candidati

Cum se decid castigatorii

Primarii si presedintii consiliului judetean se aleg din primul tur de scrutin. Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.

In caz de balotaj se organizeaza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur (24 iunie 2012) la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie.

Vor avea loc alegeri pentru:

  • consiliile locale
  • consiliile judetene;
  • primari;
  • presedinti ai consiliilor judetene.

In municipiul Bucuresti sunt alegeri pentru:

  • consiliile locale ale sectoarelor
  • consiliul general al Capitalei;
  • primarii sectoarelor;
  • primarul general al municipiului Bucuresti.

Alegatorul primeste 4 buletine de vot.

Consiliile locale si consiliile judetene se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale.

Primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor Municipiului Bucuresti si primarul general al Municipiului Bucuresti, precum si presedintii consiliilor judetene se aleg pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal.

Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul, conform actului de identitate, a anuntat Biroul Electoral Central

Alegatorii vor vota la aceeasi sectie de votare pentru toate cele patru functii: primar si consilier local, presedinte al consiliului judetean si consilier judetean, respectiv pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti si pentru primarul general al municipiului Bucuresti.

Potrivit BEC, cetatenii care nu se afla in circumscriptia electorala comunala/oraseneasca/municipala de domiciliu sau de resedinta, dar se afla in circumscriptia electorala judeteana sau a Municipiului Bucuresti, nu pot vota numai pentru candidatul la functia de presedinte al Consiliului Judetean si la functia de consilier judetean, respectiv pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti si pentru primarul general al municipiului Bucuresti, la o alta sectie de votare decat cea la care sunt arondati.

La cererea cetatenilor cu drept de vot care si-au stabilit cu cel putin 3 luni inaintea scrutinului resedinta in circumscriptia electorala in care au loc alegeri, acestia sunt inscrisi de catre primar in lista electorala suplimentara, pe baza actului de identitate.

In cazul in care alegatorul isi schimba domiciliul in alta circumscriptie electorala dupa inaintarea copiei de pe lista electorala permanenta la biroul electoral al sectiei de votare, acesta este inscris in lista electorala suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare respective in ziua alegerilor, pe baza cartii de identitate provizorii.

Sanctiuni

  • Continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale prin lansarea, afisarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum si sfatuirea alegatorilor, in ziua votarii, la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze anumite partide politice, aliante politice, aliante electorale ori candidati independenti se sanctioneaza cu amenda de la 1400 la 2000 de lei. Constatarea si aplicarea sanctiunii se realizeaza de catre politisti.
  • Purtarea, pe durata votarii, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare sau de catre persoanele acreditate, de ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala se sanctioneaza cu amenda de la 1400 la 2000 de lei. Constatarea si aplicarea sanctiunii se realizeaza de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie.
  • Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
  • Persoana care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorul care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiune si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
  • Violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
  • Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine fata de cele votate de alegatori, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
  • Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

Efectele uninominalului intr-un singur tur

Alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a avut ca efect o lipsa totala de implicare din partea candidatilor in campania electorala in localitatile unde diferenta din sondaje intre locul 1 si restul candidatilor era prea mare pentru a putea fi surmontata. De altfel, deputatul PDL Gelu Visan a explicat ca adoptarea legii - care a fost chiar initiativa PDL - ce a introdus alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a fost o greseala. Deputatul PDL a recunoscut ca, in practica, legea a creat non-combat in campania electorala intre candidati iar cetatenii risca sa se aleaga cu un primar care nu si-l doresc.

Gelu Visan: "Am constatat dupa doua spatamani de campanie electorala ca exista un anumit tip de non-combat intre candidati, chiar si cei care detin 25% in sondaje au renuntat sa se mai implice" (31 mai, Hotnews.ro)

Reamintim ca in 2008 alegerea primarilor s-a desfasurat prin doua tururi de scrutin. Singura noutate in 2008 pentru sistemul electoral romanesc a fost alegerea presedintiilor de Consilii Judetene prin vot uninominal intr-un singur tur de scrutin. Printr-o initiativa legislativa, depusa de parlamentarii PDL, in 2011 s-a modificat legea electorala privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

In luna mai, Parlamentul a adoptat cu 174 de voturi "pentru", 110 voturi "impotriva" si 3 abtineri initiativa depusa de PDL si sustinuta de UDMR, UNPR si Minoritati. Legea adoptata prevedea ca primarii sa fie alesi intr-un tur de scrutin, cu exceptia situatiilor de balotaj.

PSD si PNL s-au opus acuzand ca proiectul este nedemocratic pentru ca o minoritate poate sa-si impuna opinia, favorizeaza cumpararea de voturi, iar autoritatea se diminueaza.

Unde se duc marile batalii politice

Atmosfera campaniei electorala s-a dezmortit doar in cateva zone din tara, unde candidatii Puterii si Opozitiei sunt cotati la diferente foarte mici de procente. Batalie politica exista in zonele in care candidatii au sanse relativ egale, exemplu in acest sens fiind orasele Cluj, Braila, Craiova dar si in Bucuresti la sectoarele 3 si 6.

Primaria Cluj este disputata de fostul premier Emil Boc si candidatul USL, liberalul Marius Nicoara. Potrivit unui sondaj IRES comandat de Digi 24, Emil Boc risca sa piarda cursa pentru un al treilea mandat de primar al Clujului, fiind la egalitate cu candidatul USL, liberalul Marius Nicoara. In cursa pentru Cluj-Napoca, Boc si Nicoara merg umar la umar in cursa electorala, cei doi candidati intrunind fiecare cate 42% din intentiile de vot ale clujenilor

Craiova. Batalia se duce intre actualul primar Antonie Solomon si candidatul USL Lia Olguta Vasilescu. Potrivit unui sondaj CURS comdandat de Realitatea TV, Solomon (UNPR) si Vasilescu sunt la diferenta de trei procente, actuaul edil al Craiovei fiind cotat cu 42%, in timp ce candidatul USL 39% de procente. USL ar lua 52% din voturile pentru Consiliul Local, urmata de UNPR - 18%, PDL -18% si partidul lui Dan Diaconescu.

Braila, Consiliul Judetean. Candidatul independent Sergiu Diacomatu (sustinut de AVB si, informal, si de catre PPDD) este pe primul loc in preferinte brailenilor potrivit unui sondaj CSOP la o diferenta de unsprezece procente de candidatul USL Bunea Stancu. Diacomatu este cotat cu 47%, in timp ce Bunea Stancu intruneste 36% dintre optiuni, potrivit ziarului local Obiectiv Braila

Primaria sectorului 3 din Capitala este strans disputata de actulaul edil Liviu Negoita(PDL) si Robert Negoita (USL). Potrivit unui sondaj CURS, candidatul PDL are 47% fiind urmat la mica distanta de candidatul USL, Robert Negoita, cu 44%.

In privinta alegerii consiliului local, 50% dintre respondenti ar vota candidati USL pentru functia de consilier, 24% ar vota PDL, 17% ar alege PRM, 5% PP-DD, 2% PNTCD, 1% UNPR.

La sectorul 6 candidatul USL, primarul in functie Cristian Poteras (PDL) este la egalitate in sondaj cu liberalul Rares Manescu, ambii inregistrand un procent de 38 %.In ceea ce priveste Consiliul local al sectorului 6, USL ar lua 67% din voturi, in timp ce PDL ar obtine doar 27%.

Ploiesti. Una dintre marile infringeri ale PDL se prefigureaza in municipiul Ploiesti, unde un sondaj CSCI realizat in perioada 27 mai - 3 iunie 2012 arata ca Iulian Badescu (USL) are 49% din voturi in timp ce actualul edil PDL Andrei Liviu Volosevici are 43%. La Prahova, vulnerabilitatea PDL ar fi marea popularitate a sefului CJ Prahova, Mircea Cozma, ce va obtine fara emotii un nou mandat

In Suceava, batalia pentru Consiliul Judetean este ina stransa, candidatul PDL Gheorghe Flutur ar avea doar doua procente in fata contracandidatului USL Catalin Nechifor. Potrivit unui sondaj CSCI din 27 mai - 3 iunie, actualul sef al CJ, democratul Gheorghe Flutur are 44%, iar Catalin Nechifor (USL) are 42%.

In Brasov, potrivit unui sondaj intern comandat de liberalii si citat de presa locala, actualul presedinte al Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu (PNL), a fost devansat in sondaje de independentul Nicolae Tucunel, sustinut de PDL. In sondajul liberalilor, Tucunel are 39,2%, iar Cancescu are 32,7%.

Vaslui, Dumitru Buzatu USL se afla la o diferenta de cateva procente de candidatul PDL, Dan Marian.Potrivit sondajelor citate de presa locala candidatul USL pentru sefia CJ are 42%, in timp ce candidatul PDL, Dan Marian, are aproximativ 35%.

Citeste si: