Romania intra in ultima saptamana de campanie electorala inaintea alegerilor locale care vor avea loc duminica 10 iunie. Marea noutate din acest an - alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin fata de doua tururi, cum era pana acum - a avut ca efect o lipsa totala de implicare. In afara situatiilor de balotaj, unde candidatii puterii si ai opozitiei sunt umar la umar, a disparut miza politica in absenta un tur doi unde situatiile se puteau rasturna prin jocul aliantelor. Totusi, exista cateva orase mari si judete unde inca "se joaca".

  • Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa spuna cum li se pare atmosfera electorala in comparatie cu alte alegeri locale: mai multa apatie, mai multe blaturi intre candidati sau competitie mai dura si propaganda mai agresiva?

Atmosfera campaniei electorala s-a dezmortit doar in cateva zone din tara, unde candidatii Puterii si Opozitiei sunt cotati la diferente foarte mici de procente. Batalie politica exista in zonele in care candidatii au sanse relativ egale, exemplu in acets sens fiind orasele Cluj, Braila, Craiova dar si in Bucuresti la sectoarele 3 si 6. Primaria Cluj este disputata de fostul premier Emil Boc si candidatul USL, liberalul Marius Nicoara.

Potrivit unui sondaj IRES comandat de Digi 24, Emil Boc risca sa piarda cursa pentru un al treilea mandat de primar al Clujului, fiind la egalitate cu candidatul USL, liberalul Marius Nicoara. In cursa pentru Cluj-Napoca, Boc si Nicoara merg umar la umar in cursa electorala, cei doi candidati intrunind fiecare cate 42% din intentiile de vot ale clujenilor. Sondajul IRES a fost realizat la comanda Digi24 prin metoda CATI, in perioada 24-25 mai si are o marja de eroare de plus minus 2,9%.

Si pentru primaria Craiova batalia se duce intre actualul primar Antonie Solomon si candidatul USL Lia Olguta Vasilescu. Potrivit unui sondaj CURS comdandat de Realitatea TV, Solomon (UNPR) si Vasilescu sunt la diferenta de trei procente, actuaul edil al Craiovei fiind cotat cu 42%, in timp ce candidatul USL 39% de procente.

USL ar lua 52% din voturile pentru Consiliul Local, urmata de UNPR - 18%, PDL -18% si partidul lui Dan Diaconescu.

"Un primar in functie apreciat de larga majoritate a craiovenilor (Solomon), dar si o competitoare purtata de valul pozitiv al lunii de miere a guvernarii Ponta (Vasilescu); este sigur ca vom avea parte de o campanie savuroasa, candidatii situati pe primele doua locuri fiind comunicatori neconventionali, galagiosi, charismatici, in concluzie pe placul publicului local. Spre deosebire de votul politic, votul pentru candidatii de la primarie este un adevarat 'reality show', in sensul de 'slab ideologizat si puternic personalizat': cei doi candidati principali, Solomon si Vasilescu ", se arata in studiul Geopol, potrivit Realitatea TV.

Sondajul a fost efectuat de CURS la comanda GeoPol, pentru Realitatea TV, in perioada 9-16 mai pe un esantion de 920 respondenti si are o marja de eroare de plus/minus 3,2%.

Braila, Consiliul Judetean. Candidatul independent Sergiu Diacomatu (sustinut de AVB si, informal, si de catre PPDD) este pe primul loc in preferinte brailenilor potrivit unui sondaj CSOP la o diferenta de unsprezece procente de candidatul USL Bunea Stancu. Diacomatu este cotat cu 47%, in timp ce Bunea Stancu intruneste 36% dintre optiuni, potrivit ziarului local Obiectiv Braila

"Faptul arata limpede ca deficitul de imagine in cazul actualului presedinte CJ mentionat mai sus este personal si nu rezultatul apartenentei la USL/PSD, putand aprecia concomitent ca mai degraba candidatura sa se grefeaza negativ pe pozitia USL/PSD in judet (...) Neajunsul ce poate fi consemnat in dreptul lui Diacomatu este legat de slaba lui notorietate (48% nu il cunosc, 8% nu raspund, handicap important intr-o campanie de vot uninominal), ce este generata, cel mai probabil, de neocuparea unei functii administrative sau politice de insemnatatea celorlalti doi amintiti", apare in raportul sondajului.

Sondajul CSOP a fost facut la comanda de GeoPOL intre perioada 28 aprilie-4 mai, pe un esantion de 1.051 de persoane, cu o marja de eroare de plus/minus 3%

Primaria sectorului 3 din Capitala este strans disputata de actulaul edil Liviu Negoita(PDL) si Robert Negoita (USL). Potrivit unui sondaj CURS, candidatul PDL are 47% fiind urmat la mica distanta de candidatul USL, Robert Negoita, cu 44%.

In privinta alegerii consiliului local, 50% dintre respondenti ar vota candidati USL pentru functia de consilier, 24% ar vota PDL, 17% ar alege PRM, 5% PP-DD, 2% PNTCD, 1% UNPR.

"Liviu Negoita are totusi cateva avantaje, in primul rand performanta administrativa din ultimul mandat (69% dintre locuitorii Sectorului 3 sunt multumiti si foarte multumiti de travaliul administrativ al lui Liviu Negoita); in al doilea rand, reziduurile pro-PDL formate incepand cu 2004 pot fi activate printr-o naratiune de campanie echilibrata si pozitiva, focalizata mai putin pe contracandidat si mai ales pe nevoile administrative ale sectorului, nu in ultimul rand, participarea la alegerile locale influentand consistent rezultatul campaniei (Liviu Negoita pare avantajat de o participare redusa, Robert Negoita de una majora, potentata public la nivel emotional, fapt ce pare improbabil in acest moment)", se arata in analiza GeoPol.

Sondjul CURS a fost facut la comanda Geopol pentru Realitatea TV si realizat pe 283 respondenti, cu o marja de eroare este de plus- minus 5,8%.

La sectorul 6 candidatul USL, primarul in functie Cristian Poteras (PDL) este la egalitate in sondaj cu liberalul Rares Manescu, ambii inregistrand un procent de 38 %.

In ceea ce priveste Consiliul local al sectorului 6, USL ar lua 67% din voturi, in timp ce PDL ar obtine doar 27%.

"USL a venit cu o candidatura solida - Rares Manescu -, dar de la PNL, pe fondul favorabilitatii liderului PNL Crin Antonescu legata de candidat, si a riscului unor neintelegeri majore in USL; consecinta a fost ca nominalizarea s-a facut pe fondul pierderii membrului PC Stefan Florescu (persoana foarte popularizata in ultimul an de Antena 3 si cu o imagine publica buna, chiar daca nu neaparat usor de valorificat politic), care a preferat "drumul independentului", distorsionand puternic trendul campaniei din sectorul 6; concluzia: Rares Manescu - USL 38%, Cristian Poteras - PDL 38%, Stefan Florescu - independent 20%. USL se confrunta in mod neasteptat cu riscul de a pierde sectorul in fata unui Poteras, aflat in scadere chiar fata de inceputul anului, putand "reusi" astfel contraperformanta de a pierde un sector aproape castigat din start", se arata in raportul de analiza al GeoPol.

Sondajul CURS efectuat la comanda Geopol a fost realizat in perioada 1-8 mai. Sondajul a fost realizat pe 283 respondetti, marja de eroare este de plus- minus 5,8% la un nivel de incredere de 95%.

Context

In 2008 alegerea primarilor s-a desfasurat prin doua tururi de scrutin. Singura noutate in 2008 pentru sisemul electoral romanesc a fost alegerea presedintiilor de Consilii Judetene prin vot uninominal intr-un singur tur de scrutin. Printr-o initiativa legislativa, depusa de parlamentarii PDL, in 2011 s-a modificat legea electorala privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

In luna mai, Parlamentul a adoptat cu 174 de voturi "pentru", 110 voturi "impotriva" si 3 abtineri initiatva depusa de PDL si sustinuta de UDMR, UNPR si Minoritati. Legea adoptata prevedea ca primarii sa fie alesi intr-un tur de scrutin, cu exceptia situatiilor de balotaj.

PSD si PNL s-au opus acuzand ca proiectul este nedemocratic pentru ca o minoritate poate sa-si impuna opinia, favorizeaza cumpararea de voturi, iar autoritatea se diminueaza.

La exact un an de cand a fost adoptata legea, in mjlocul campaniei electorale din 2012, deputatul PDL, Gelu Visan a declarat ca adoptarea legii care a introdus alegerea primariilor intr-un singur tur de scrutin a fost o greseala. Deputatul PDL a recunoascut ca, in practica, legea a creat non-combat in campania electorala intre candidati iar cetatenii risca sa se aleaga cu un primar care nu si-l doresc.

Gelu Visan: "Am constatat dupa doua spatamani de campanie electorala ca exista un anumit tip de non-combat intre candidati, chiar si cei care detin 25% in sondaje au renuntat sa se mai implice"(31 mai, Hotnews.ro)

Premierul Victor Ponta, la putin timp dupa ce Parlamentul a aprobat votul uninominal pur intr-un singur tur, s-a pronuntat in favoarea revenirii la sistemul de vot in doua tururi de scrutin pentru alegerile parlamentare, afirmand ca un astfel de sistem ar fi "mai corect". "In mod indiscutabil, candidatul care este in functie (...) pleaca cu un avantaj clar fata de ceilalti fiind un singur tur de scrutin. El pleaca cu 10%-20% in fata, ceea ce nu e corect. (...) Poate ca in 2016 revenim la sistemul cu doua tururi de scrutin, care e totusi mult mai corect", a declarat, pe 28 mai, la Prima TV, premierul Victor Ponta.