A fost o campanie dominata de blaturi si apatie. Alegerea primarilor dintr-un singur tur a generat un non combat cvasi-generalizat. Totusi, la alegerile locale din 2012 se joaca puternice mize interne, atat in USL, cat si in PDL. Multi se lupta pentru supravietuirea politica, altii pentru consolidarea puterii. Ceva radical se va fi schimbat dupa ziua de duminica, 10 iunie 2012. Chiar asa, dupa niste locale? De ce sunt aceste alegeri mai importante decat altele? Ce vom afla la finalul acestei zile?

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • USL lupta din greu sa obtina un scor peste 50%. Fiecare procent sub acest prag inseamna mai putina legitimitate, suna a vot de blam. Chiar daca se alege omul, nu partidul, alegerile locale repezinta un test electoral important inainte de parlamentare. Pentru a putea trece la urmatorul pas din planul preluarii puterii totale in Romania - suspendarea presedintelui Traian Basescu -  PSD si PNL trebuie sa sara de 50%. Sub acest prag, declansarea actiunii de suspendare sta sub semnul intrebarii.
  • USL cauta apoi sa obtina victorii simbolice in Bucuresti. Daca vor lua, pe langa Primaria Generala, si sectoarele 3 si 6, PSD si PNL vor avea ocazia sa proclame umilirea PDL intr-unul din fiefurile sale (din 2008 nu mai prea este, dar si-a mentinut dominatia in Consiliul General si a castigat in doua sectoare din sase).  Pe langa victoria simbolica – daca o va obtine – USL viseaza sa preia controlul absolut al afacerilor din Capitala, adevarata miza a bataliei pentru sectoare, Consiliul General si Primaria Capitalei. Nu e putin lucru.
  • A treia miza importanta in cazul USL o reprezinta raportul de forte dintre PSD si PNL. Sa ne amintim ca aceasta Uniune s-a creat cumva artificial prin impartirea egala a candidaturilor la Consilii Judetene intre doua partide inegale ca forta in teritoriu. Daca diferenta rezultata dupa alegeri va fi mare in favoarea PSD, pentru liberali totul se complica. Se complica viata la guverare, accesul la resurse, negocierile la parlamentare, scad dramatic sansele lui Crin Antonescu de a mai candida la prezidentiale in 2014. In campania la locale, Victor Ponta a ocupat, profitand de pozitia de premier,  spatiul public eclipsandu-l pe Antonescu. A facut-o tocmai pentru a maximiza sansele partidului sau de a deveni, de facto, dirijorul USL si de a transforma PNL in anexa. Si a mai facut-o, poate, cu gandul ascuns la o candidatura peste cativa ani. 
  • In tabara opozitiei, jocul supravietuirii depinde de mai multe variabile. Pragul psihologic acceptat de toti ca fiind esential pentru viitoarele evolutii in PDL este 20%. Sub acest prag, in interiorul partidului se va declansa lupta pentru putere, Emil Boc va fi dat jos rapid. Toate informatiile indica faptul ca Adriean Videanu se pregateste intens sa-i ia locul. Insa si aici exista variante: daca partidul va obtine sub 20% dar va castiga totusi primaria Clujului, Emil Boc nu va putea fi inlaturat usor. Fostul premier va avea un atu puternic cu care putini din PDL se vor putea lauda dupa locale – legitimitatea oferita de votul popular. Daca pierde Clujul dar partidul ia totusi un scor mult peste 20%, Emil Boc are sanse sa scape de mazilire.
  • Insa marea miza pentru PDL este obtinerea unui scor suficient de bun, adica peste 20%, menit sa-l mentina pe linia de plutire.  Altfel, partidul intra in spirala caderii si va continua sa piarda procente. Va intra mai slabit in alegerile parlamentare. Daca va lua mult sub 20%, PDL va avea nevoie de reforme interne radicale. Se va prabusi mitul de partid al primarilor, de partid al administratiei. Va intra in cea mai neagra istorie a istoriei sale, comparabila poate cu situatia PD in 2000 sub Petre Roman, cand partidul a atins cele mai mici cote in sondaje. 
  • In caz de esec major, unul dintre cei care se vor vedea siliti sa faca un mare pas inapoi va fi Vasile Blaga, seful campaniei electorale. Doar in aceasta situatie se va deschide drumul lui Mihai Razvan Ungureanu spre sefia partidului. In caz contrar, MRU va ramane dependent de PDL, nu invers. In tot cazul, fostul premier a intrat intr-un con de umbra, fiind utilizat in campanie pe post de toiag pentru diversi candidati PDL, obscuri sau dubiosi. 
  • De scorul obtinut de PDL in Capitala depinde viitorul politic al Elenei Udrea, presedintele filialei Bucuresti. Doua sectoare castigate si un scor peste 20% pentru partid si Silviu Prigoana mai pot salva ceva. Persista insa o puternica senzatie de blat intre Silviu Prigoana, candidatul sustinut de Elena Udrea, si Sorin Oprescu, candidatul USL. Orice rezultat nu va putea sterge impresia unor intelegeri subterane. S-ar putea ca tocmai acestea sa fie polita de asigurare a Elenei Udrea in caz de dezastru politic in Capitala. 
  • Va fi interesant de vazut apoi cat obtine independentul Nicusor Dan, unul dintre putinii candidati cu program care si-a provocat adversarii la discutii aplicate despre solutii. Vom afla astfel in ce masura alegerile din Romania sunt capabile sa mobilizeze si alti alegatori in afara armatelor de partid. Doar o cifra spre zece procente ar face din candidatura sa ceva relevant, ar spune ceva despre starea de spirit a bucurestenilor. 
  • Un test important il vor da formatiunile maghiare: UDMR si rivalii de la PCM si PPMT. Vom afla daca implicarea autoritatilor de la Budapesta in campania din Romania a avut sau nu efect, daca virusul nationalist din Ungaria a reusit sa contamineze comunitatea maghiara din Romania. Un test la fel de important va fi si pentru partidele mici sau antisistem gen UNPR, PP-DD, PRM etc. 
  • In fine, o scurta observatie despre alegerea primarilor dintr-un singur tur: evident ca avantajeaza partidul aflat la putere, evident ca intr-o tara ca Romania distorsioneaza democratia, sigur ca PDL a picat singur in groapa pe care o sapa de zor fostei opozitii prin 2008, inaintea localelor de atunci. Numai ca si USL, marele beneficiar al noului sistem de vot, a constat un mare neajuns. S-a vazut cum alegerea primarului dintr-un singur tur elimina practic partidul din joc. Nu ca ar fi contat foarte mult in sistemul cu doua tururi, dar partidele mai aveau parca ceva de spus. Acum nu mai conteaza deloc in fata atotputernicilor baronilor locali. Puterea lor s-a consolidat in mod absolut, ceea ce a dus la feudalizarea politicii romanesti. 
  • De rezultatul alegerilor locale din 10 iunie 2012 depinde – pe termen lung – chiar evolutia Romaniei. Tara se afla intr-un moment crucial: directia poate fi catre un sistem inca democratic  sau spre betia puterii totale.

PS: Ar mai fi orizontul urias de asteptare ridicat de mesajele de campanie, promisiuni aproape imposibil de acoperit intr-o Europa care se scufunda tot mai adcanc in criza. Ce va urma, asadar, dupa?