Primăria Capitalei estimează că va plăti 84 milioane lei pentru reabilitarea blocului Rosenthal de pe Calea Victoriei, potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați miercuri de Consiliul General al Municipiului București. După finalizarea lucrărilor, clădirea va adăposti un centru de informare/spaţiu expoziţional la parter, spaţii pentru birouri la etajele 1-6, sală de conferinţe și bufet la etajele 7 şi 8. Lucrările au început deja în această vară. Imobilul a fost lăsat în paragină peste 20 de ani.

Blocul Rosenthal de pe Calea VictorieiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Clădirea este monument istoric și este încadrată în clasa II de risc seismic. În luna mai a acestui an, reprezentanții Primăriei Capitalei anunţau că au început lucrările de reabilitare a faţadelor la imobilul din Calea Victoriei nr. 22-24. Lucrările sunt efectuate prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), de Compania Municipală Consolidări.

Blocul Rosenthal a fost construit în anul 1938, după planurile lui Radu Dudescu, la acea vreme arhitectul şef al Băncii Naţionale a României. Construcţia a găzduit "Casa de Pensiuni, Împrumuturi şi Ajutoare" a angajaţilor BNR, iar din anul 1968 a fost sediul Băncii Române de Comerţ Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină. Municipalitatea a intrat în posesia întregului imobil abia în 2017.

”În anul 2006, doar o parte din imobilul de aproape opt mii de metri pătrați a fost transferată prin Hotărâre de Guvern din administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, în proprietatea publică a Municipiului București. Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obținut dreptul de administrare asupra întregii clădiri încadrată în clasa II de risc seismic”, potrivit datelor furnizate de Primăria Capitalei.