UPDATE USR București a inițiat o petiție prin care cere Primăriei Capitalei și Primăriei Sector 1 să renunțe la drumul care taie în două Pădurea Băneasa

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 7 mai 2018, 11:32 Actualitate | Administratie Locala


Terenuri retrocedate Padurea Baneasa
Foto: Hotnews
USR București a inițiat o petiție initulată ”Salvați Pădurea Băneasa!” prin care cere Primăriei Capitalei și Primăriei Sector 1 să renunțe la planul de a construi un drum public către cartierul Greenfield, drum care practic taie pădurea în două. Inițiatorii petiției spun că o dată cu drumul public vor veni și noile dezvoltări rezidențiale, cartiere întregi care vor pune la pământ și puținul rămas din foștii Codri ai Vlăsiei.

Petiția poate fi semnată aici.

”Pădurea Băneasa este în pericol. Autoritățile, împinse de mari interese imobiliare private, sunt pe cale să construiască un drum care va tăia Pădurea pe din două. O dată cu drumul public vor veni și noile dezvoltări rezidențiale, cartiere întregi care vor pune la pământ și puținul rămas din foștii Codri ai Vlăsiei”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București și consilier municipal.

Accesul în cartierul Greenfield s-a făcut până la începutul anului trecut atât pe Aleea Teișani (o stradă cu o bandă pe sens) cât și pe drumul forestier din Pădurea Băneasa. La începutul lui 2017 însă, drumul forestier a fost închis în urma unei decizii definitive a instanței, care a decis că drumul forestier rămâne drum forestier. Situația a dus la blocaje severe pentru locuitorii din Greenfield, însă situația a fost parțial rezolvată.

Trebuie spus că, în momentul în care a obținut autorizația pentru construirea cartierului, dezvoltatorul s-a angajat că va face încă o intrare din Șoseaua de Centură, în plus față de Aleea Teișani. Însă acest angajament nu a fost respectat. De altfel, au fost nenumărate nereguli legate de acest cartier, multe din ele fiind vehement criticate de Fundația EcoCivica și de alte asociații de profil.

În 2017, dezvoltatorul cartierului Greenfield a anunțat că a găsit mai multe soluții pentru rezolvarea problemelor de acces în cartier. Una era construirea unui nou drum spre Șoseaua de Centură cu trecere la nivel peste calea ferată, iar alta era lărgirea la două benzi pe sens a actualei căi de acces dublată de îmbunătățirea intersecției cu DN1. Terenurile au fost deja achiziționate, certificatele de urbanism au fost emise, procesul fiind în faza aprobărilor și avizelor. O a treia variantă era construirea unui drum de acces din Aleea Teișani pe sub pasajul centurii București către DN1, spre ambele direcții, atât către Otopeni cât și spre București.

Cu toate acestea, Primăria Capitalei a insistat cu soluția transformării drumului forestier în drum public. În acest sens, a delegat către Primăria Sectorului 1 dreptul de a întreprinde demersurile pe relația cu Romsilva.
Recent, Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a recunoscut că face demersuri pentru transformarea drumului forestier în drum public și că în vara acestui an se va putea circula legal prin Pădurea Băneasa.

Redăm mai jos textul petiției:

Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 1 și câțiva rechini imobiliari vor să taie pe din două Pădurea Băneasa pentru a continua defrișările și pentru a construi noi cartiere în această zonă protejată.
 
Sub pretextul rezolvării problemelor cu care se confruntă locuitorii din cartierul Greenfield, autoritățile vor cu orice preț să preia de la Romsilva drumul forestier folosit ca rută alternativă de acces în zonă și să-l transforme în drum public. Numai că problema pe care vor să o rezolve autoritățile nu mai există (sau cel puțin are alte soluții decât traversarea pădurii). În numeroase declarații publice, dezvoltatorul Greenfield a arătat că este în curs de soluționare a problemei, punând la dispoziția locuitorilor din zonă trei soluții de îmbunătățire a accesului spre și dinspre oraș.
 
Prin urmare adevărata miză este cu totul alta, și anume dezvoltarea de noi zone rezidențiale în interiorul pădurii. O dată ce va exista (încă) un drum public, proprietarii din Pădurea Băneasa vor putea construi în voie. Iar dacă ne uităm la cine sunt cei care dețin suprafețe mari de teren în zonă, vom vedea că insistențele autorităților nu sunt deloc întâmplătoare. Marii proprietari de pădure sunt, așa cum presa a relatat în numeroase rânduri, personaje controversate, cu un bogat istoric de retrocedări dubioase și afaceri imobiliare de zeci și sute de milioane de euro.
 
În aceste condiții, USR București inițiază petiția ”Salvați Pădurea Băneasa” pe care vă invităm să o semnați.
 
Cu cât vom fi mai mulți, cu atât sunt mai multe șanse ca Pădurea Băneasa să supraviețuiască. După elanul comunist a venit acum urgia imobiliară pesedistă. Sub pretextul rezolvării unei probleme, autoritățile pregătesc însă marea defrișare. Așa că semnați petiția și Salvați Pădurea Băneasa!

UPDATE O asociație de proprietari din cartierul Greenfield cere USR și EcoCivica să nu îi amestece „în lupta lor politică”.

Iată mai jos poziția acestei asociații de proprietari:

„În urma articolului legat de petiția inițiată de USR, publicat de dumneavoastră în ziua de 07.05.2018, solicitam un drept la replică.

Dacă acest demers aparține USR, considerăm că este normal să fie cunoscut și punctul de vedere al cetățenilor simpli, neimplicați politic, reprezentați de Asociațiile de Locatari din cartierul Greenfield. Dorim să facem cunoscută și poziția noastră în legătură cu posibilitatea redeschiderii drumului Vadul Moldovei, redeschidere la care Uniunea Salvați România filiala București se opune printr-o petiție semnată, la o privire fugară, și de oameni din Timișoara, Bacău sau Mangalia.

Credem că suntem în măsură să apreciem obiectiv „pericolul” în care se află pădurea Băneasa, deoarece noi chiar locuim aici și străbatem zilnic potecile sale.

De exemplu, duminica trecută, atunci când câțiva dintre noi am participat la o acțiune de curățare și ecologizare a unei zone din pădure, nu am zărit pe nimeni de la USR să ne sară în ajutor. Nici vreun membru de ONG salvator de mediu nu a călcat prin bălării alături de noi să „culeagă” urmele lăsate de vizitele bucureștenilor iubitori de natură și aer curat. Probabil erau ocupați cu formularea petiției care, în opinia noastră, are și un scop electoral.

De când locuim în acest cartier, nu am văzut vreodată copaci tăiați pentru a face loc vreunei construcții, iar când am observat camioane încărcate cu trunchiuri de copaci, tot noi, locuitorii, am alertat autoritățile. Unde erau vajnicii apărători de mediu atunci? Unde erau consilierii USR?

Nu știm de unde își ia doamna Wring informațiile și de unde știe domnia sa că „autoritățile sunt împinse de mari interese imobiliare private” sau că (cităm cu tot cu greșelile gramaticale) „Odată cu drumul public vor veni și noile dezvoltări rezidențiale, cartiere întregi care vor pune la pământ și puținul rămas din foștii Codri ai Vlăsiei”.

Dorim să-i aducem la cunoștință doamnei Wring că, într-adevăr, autoritățile sunt împinse de la spate de noi, locuitorii din Greenfield, dar probabil ocupată cu scrierea petițiilor, doamna consilier nu mai are timp să citească și cererile noastre, a celor peste 4.000 de cetățeni ai Sectorului1. Noi suntem cei care cerem cu insistență și îndârjire redeschiderea unui drum care există și deja „taie pădurea în două” de zeci de ani.

În ceea ce privește construcția unui alt drum de acces din Centura Bucureștiului (altul decât Aleea Teișani), se știe că dezvoltatorul a cumpărat deja terenul necesar pentru construcția lui și se află în cursul procesului de autorizare, proces care, din păcate, poate dura între 9 și 12 luni. Trebuie luate foarte multe avize și aprobări. Uneori, trebuie obținute și de câte trei ori aceeași aprobare. Noi, locuitorii din Greenfield, încercăm să înțelegem situația generată de acest hățiș birocratic. Din repetatele noastre întâlniri cu dezvoltatorul și cu autoritățile știm că funcționarii municipalității lucrează cât de repede pot, respectând normele legale. Discutăm despre un sistem legislativ extrem de încărcat, care impune foarte multe avize și aprobări. Însă, din momentul în care se vor primi autorizațiile, ni s-a comunicat că pentru construcția drumului vor fi necesare două luni. Poate ne ajută consilierii USR cu acest aspect.

Tot în materialul prezentat de dumneavoastră se reiau aceleași „nenumărate nereguli legate de cartier” semnalate de către EcoCivica. Am vrea să precizăm și noi următoarele:

- ele apar săptămânal în viziunea EcoCivica. Frecvența cu care sunt semnalate „anomaliile” din cartier decredibilizeazaă puternic acțiunile EcoCivica.

- toate problemele reale apărute au fost semnalate de către noi dezvoltatorului. În mai toate cazurile s-au luat măsuri și s-au găsit rezolvări.

- credem că nemulțumirile locuitorilor legate de cartier sunt probleme pe care nu le poate rezolva EcoCivica, mai ales că reprezentanții lor nu sunt prea activi în afara spațiului virtual.

Tot ce cerem noi, de fapt USR-ului și aliatului lor EcoCivica este ca în lupta lor politică să nu ne amestece și pe noi. Suntem oameni maturi, nu atât de „privilegiați” pe cât ne considera acum ceva timp un distins reprezentant al ONG-ului mai sus amintit, dar ne putem purta singuri de grijă. Avem printre noi oameni cu inițiativă, care atunci când întâmpină o problemă nu fac petiții pe Internet, ci trec la fapte. Câțiva dintre noi au întâlniri periodice cu reprezentanți ai autorităților, suntem la curent cu demersurile dezvoltatorului cartierului nostru, cu stadiile în care se află diferitele planuri de dezvoltare a zonei. Data viitoare când mai doriți să faceți o petiție legată de pădurea Băneasa, ne puteți consulta și pe noi.

Cu stima,

Calin Bogdan – locuitor si vicepresedinte al unei asociatii de proprietari”Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1775 vizualizari

 • +12 (14 voturi)    
  multumiri (Luni, 7 mai 2018, 11:54)

  neculel [utilizator]

  Multumiri jurnalistului si redactiei pentru mediatizare.
  • +5 (7 voturi)    
   Pana Cand mai asteptam Suspendarea (Luni, 7 mai 2018, 12:15)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui neculel

   DUamnei Gabi? Aceste Initiative Punctuale NU ajuta Bucurestiul cu DUamna Gabi la “butoane”
 • +10 (12 voturi)    
  se taie copaci pe rupte (Luni, 7 mai 2018, 12:07)

  Gheorghe_Dan [utilizator]

  sub orice pretext. Ne invelim in betoane si noxe, avem un mare viitor.
 • +9 (13 voturi)    
  E o mare greseala (Luni, 7 mai 2018, 12:09)

  bancher [utilizator]

  Padurea trebuie sa ramana padure, si orasul oras. Fara sa se intercaleze una cu alta.
  O padure prin care trec masini cu nemiluita nu mai este padure....in cativa ani de zila va deveni drum public, pentru ca, vazand ca se poate, tot mai multi soferi vor veni in zona.
  Pe acest principiu s-a bazat si construirea Central Park, din New York. Intai s-a dorit ca parcul sa fie taiat pe mijloc de o sosea, dar americanii si-au dat seama ca asta ar distruge farmecul naturii si al parcului. Asa ca au construit un tunel care traverseaza zona pe sub parc, si au rezolvat problema. Stai in parc si nu iti dai seama ca pe sub tine trec masini.
  Trebuie gasita o solutie si la Green Field, eventual cu deviatie din Soseau de Centura, insa padurea Baneasa trebuie ocolita de masini.
  • +2 (4 voturi)    
   :) (Luni, 7 mai 2018, 12:54)

   lula [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   am zambit cu amar cand am citit despre tunel...numai daca angajam o turma de cartite, ca bani sau initiativa, nu au cum sa vina de la firea...
 • +10 (12 voturi)    
  Sper din suflet (Luni, 7 mai 2018, 12:17)

  Cuca [utilizator]

  sa putem impiedica barbaria asta transformarea dumului forestier in sosea.

  Sa se descurce altfel, nu ma intereseaza cum. Pe banii dezvoltatorului.
 • -6 (12 voturi)    
  va plictisiti la partid? (Luni, 7 mai 2018, 12:45)

  stefit [utilizator]

  Gata USR, ati rezolvat tot ce era de rezolvat in tara asta si vi s-a pus pata pe noi, locuitorii din zona? Daca va pasa atat de mult de soarta noastra, haideti pe 13 mai sa ne ajutati sa facem curatenie in padurea Baneasa. Ieri nu v-am vazut pe acolo, probabil erati ocupati sa scrieti petitii.
  • -1 (9 voturi)    
   Madam Wring (Luni, 7 mai 2018, 13:43)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui stefit

   Este cel mai slab responsabil de la usere
   Din pacate Ai Dreptate!
 • -3 (11 voturi)    
  Draga redactie (Luni, 7 mai 2018, 12:56)

  stefit [utilizator]

  Hotnews este doar despre libertatea presei, nu si a comentariilor?
 • +9 (11 voturi)    
  codrii vlasiei (Luni, 7 mai 2018, 13:12)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Nu se descoperise roata cand padurea aia era deja batrana.
  A rezistat 10000 de ani, ca sa o toace azi un smecher ca vrea muschii lui sa faca 50 de blocuri pe un teren fara cai de acces.
 • +4 (8 voturi)    
  Bravo USR Bucuresti ! (Luni, 7 mai 2018, 14:14)

  Lim Vasy [utilizator]

  Pe langa faptul ca ne feresc de inundatii si alunecari de teren datoram padurilor si urmatoarele chestii:

  S-a stabilit că 1 ha de pădure reține pe an praf și cenușă:
  · De brad– 30 t

  · De stejar - 68 t

  1 ha de pădure de stejar de 40 de ani elimină 14 t de oxigen și absoarbe 18 t de bioxid de carbon.

  · 1 ha de pădure foioasă elimină și evaporă în atmosferă în medie 2500-3000 de tone de apă pe zi, iar o pădure de fag – 5000 tone de apă.
  • -2 (4 voturi)    
   asa e (Luni, 7 mai 2018, 19:17)

   stefit [utilizator] i-a raspuns lui Lim Vasy

   De sute de ani, in zona asta sunt alunecari de teren si inundatii. restul informatiilor le Aveti cumva de la doamna Wring?
   • +1 (3 voturi)    
    vor fi.. (Luni, 7 mai 2018, 20:16)

    Lim Vasy [utilizator] i-a raspuns lui stefit

    Vor fi si inundatii daca se taie padurea, sau dumneata nu ai nevoie de oxigen ?
 • +1 (5 voturi)    
  Jos labele de pe padurea Baneasa ! (Luni, 7 mai 2018, 14:15)

  Lim Vasy [utilizator]

  Daca va invinge Primaria si se va circula pe acel drum forestier Padurea Baneasa va disparea inghitita de vile si betoane !
 • +5 (9 voturi)    
  ce atatia copaci? (Luni, 7 mai 2018, 14:26)

  tahomir [utilizator]

  RRomanashului ii place masina, betonu' si claxonu'.
  Rromanashul cedeaza cu drag locul de joaca al copilului propriu daca are parcare ptr cele 2-3 masini personale pe care le foloseste pentru a ajunge undeva cu verdeata, nu cum e la el ma bloc.
  De aceea rromanashul e gata sa taie orice copac, ca atat il duce motorul din cap.
  • +1 (3 voturi)    
   super comentariu, la obiect ! (Luni, 7 mai 2018, 19:53)

   Lim Vasy [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   Bravo Tahomir, ai sintetizat zicala Codrul e frate cu romanul dar pe invers !
 • +2 (2 voturi)    
  Copilașii mei iubiți ! (Luni, 7 mai 2018, 19:53)

  Observatory [utilizator]

  Cum ați reușit sa alegeți aceste gunoaie, ca sa nu spun debili mintali...
  Parlamentul ca sa nu scriu de “guvernul” cu dinții de lemn, este format din găști de cartier, vagabonzi, trântori și barbugii...

  Știu ca mai sunt oameni cu puțin creier in România


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by