Fostul Liceu Pedagogic din Deva, actuala Scoala Normala "Sabin Dragoi", si-a castigat de-a lungul timpului imaginea unei institutii de invatamant performante, respectata in intreg judetul. Tinerii care invata aici trebuie ca, pe parcursul a patru ani, sa traiasca la limita dintre elev si cadru didactic, pentru a putea mai tarziu sa-si valorifice cunostintele.

Conditiile din caminul institutiei lasa de dorit: mizerie, saracie, igrasie... Peretii scrijeliti pastreaza inca amintirea unor foste generatii, iar pe cuierul de la parter troneaza un afis prin care se anunta data la care se schimba lenjeria din camere. Am facut o vizita-fulger la caminul in cauza si am ramas stupefiati la vederea conditiilor in care locuiesc viitoarele cadre didactice.

Pretul avantajos - principala atractie

Pentru o camera in care locuiesc sase persoane, un elev plateste 1.600.000 lei pe luna, din care 200.000 reprezinta chiria lunara, iar restul contravaloarea a trei mese zilnice. Pentru alti interni, oferta este mult mai avantajoasa, pentru ca acestia nu sunt obligati sa manance la cantina liceului, ajungandu-se, astfel, la o chirie de 500.000 lei pe luna.

Acesta este principalul motiv pentru care majoritatea elevilor au ales sa locuiasca aici. Pretul mic face ca restul detaliilor, precum conditiile de cazare, sa nu mai conteze.

Un fost locuitor al caminului Liceului Pedagogic a declarat, sub protectia anonimatului, pentru Gazeta de Hunedoara: "Conditiile de acolo sunt inumane. Grupurile sanitare sunt defecte, mobilierul e vechi, cand ploua patrunde apa in camere, iar pe deasupra, poti avea surpriza de a descoperi ca saltelele sunt pline de purici". Si, totusi, unii suporta.

Sub pretextul ca ma intereseaza un loc in respectivul camin, am intrat in discutie cu cativa elevi. "Inceputul e mai greu, dar cu timpul te obisnuiesti. Logic, la un pret asa mic nu poti avea conditii ca la mama acasa, dar nici de nesuportat nu e", mi-a spus un elev dornic sa ma convinga sa-i devin "colega" de camin.

Mobilierul din camere are o vechime de 35 de ani, mai exact el a fost achizitionat in momentul in care internatul a fost dat spre folosinta, in anul 1970. Usile dulapurilor sunt deteriorate, nu se mai inchid, paturile sunt si ele la fel de vechi si de "bolnave".

Apa calda - o ora pe zi

Igiena este un alt capitol care lasa de dorit. Apa calda este disponibila doar o ora pe zi (21-22), timp in care locatarii unui palier (opt camere) trebuie sa ajunga toti sa faca un dus. Daca facem un calcul simplu, in opt camere locuiesc 48 de elevi, care au la dispozitie o singura baie in care exista opt cabine de dus. Deci sase elevi impart o cabina.

Fiecare are la dispozitie maxim zece minute pentru un dus. Motivul acestei situatii ne-a fost explicat de Sandu Simon, administratorul caminului: "Exista un singur boiler, a carui capacitate nu permite mai mult. Initial proiectul prevedea montarea unei centrale termice, insa lucrarile nu sunt finalizate.

In prezent, acest boiler asigura incalzirea si apa calda atat la cantina si bucatarie, cat si pentru elevi". Grupurile sociale au fost igienizate mereu din fonduri proprii, dar multe dintre instalatiile sanitare sunt defecte si parca toata lumea a uitat de ele.

Acoperisul internatului e foarte uzat, asa incat, atunci cand afara ploua, in camerele caminului patrunde apa. Repararea acoperisului reprezinta o lucrare prioritara, insa lipsa fondurilor stagneaza acesta initiativa. "Primaria ne-a jutat foarte mult in lucrarile de reparatie ale Liceului, dar pentru internat nu a alocat niciodata bani.

Aici este nevoie de reparatie capitala" a incheiat Sandu Simon. Peretii camerelor pastreaza urmele ultimelor ploi. Igrasia si crapaturile din tavan sunt dovezile clare ca internatul are nevoie de un acoperis nou. Si nu numai....