Cu toate ca la nivel declarativ se feresc sa recunoasca faptul ca Guvernul in exercitiu va rezista doare pana in luna iunie, in culise, partidele politice se pregatesc, dupa caz, de rasturnarea sau salvarea lui Tariceanu.

Relatiile dintre PNL si PD se deterioreaza pe masura ce se apropie momentul publicarii Raportului de tara din 16 mai. Mesajele transmise din partea comisarului european Viviane Reding nu sunt extrem de pozitive, aceasta anuntand ca analiza va fi extrem de dura.

Desi exista premisele ca, in cazul unui semnal negativ, PD ar putea actiona pentru schimbarea guvernului, majoritatea politicienilor considera prematura o asemenea lovitura de teatru.

Deputatul PNL Cluj Horia Uioreanu considera ca un asemenea scenariu ar fi ‘‘o prostie’‘ si o inconstienta din partea clasei politice, o actiune ce ar putea periclita integrarea Romaniei. O serie de politicieni recunosc posibila schimbarea de macaz a PD. Cu toate acestea, se pare ca pentru caderea guvernului aportul PD nu este suficient.

Va fi nevoie de sprijinul altor formatiuni din cadrul coalitiei. Reintrarea lui Theodor Stolojan pe scena politica ar putea rupe coeziunea din interiorul PNL, un scenariu ce ar putea ajuta incercarilor PD de a schimba guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu.

Deputatul PNL Cluj, Horia Uioreanu considera ca schimbarea guvernului nu ar fi benefica imaginii Romaniei. ‘‘Nu cred ca exista motive pentru caderea guvernului deoarece obiectivul a fost integrarea. Ar fi o mare prostie, cei care gandesc asa nu inteleg situatia. Ar putea periclita integrarea europeana’‘, sustine Uioreanu.

‘‘Raportul de tara va fi probabil pozitiv, deci nu exista motive pentru a fi schimbat guvernul. Mai ales ca principalul obiectiv al acestuia a fost integrarea. Daca acest proces merge bine, nu este necesara schimbarea guvernului’‘, a continuat liberalul clujean.

‘‘Chiar daca va exista motiunea de cenzura introdusa de PSD si PRM nu se poate schimba guvernul fara ajutorul cuiva din interior, din coalitie’‘, a recunoscut Uioreanu.

PSD este in expectativa si priveste cu interes modul in care se vor desfasura evenimentele pe viitor. Referitor la posibila cadere a guvernului Tariceanu, deputatul PSD Cluj Vasile Soporan considera ca deocamdata situatia este neclara. ‘‘Este foarte greu de spus cum vor evolua lucrurile. Sunt mai multe necunoscute decat cunoscute.

E nevoie sa aflam pozitia exacta la nivelul comisiei europene. In momentul in care se precizeaza punctele de vedere, pot sa fie construite datele’‘, ne-a declarat Soporan.

‘‘Este necesar sa luam in calcul starea Aliantei, disputa intre Basescu si Tariceanu si aparitia surprinzatoare a lui Theodor Stolojan’‘, sutine deputatul PSD in legatura cu modul in care se analizeaza implicarea partidului pe viitor.

Soporan a explicat ca se vor aduce argumente din sfera economica pentru introducerea motiunii de cenzura. Deputatul a oferit ca exemplu situatia judetului Cluj.

‘‘Doar in plan local, la nivelul Clujului daca facem niste calcule, putem vedea ca s-a inregistrat o crestere industriala de doar 85% fata de 2004, iar pentru 2006 avem o crestere tot de 85%. Daca mergem in continuare in acelasi ritm putem preconiza pentru anii viitori o crestere de doar 50%.

Situatia economica se indreapta spre anii ‘97’‘, sustine Soporan. Acesta acuza modul in care proiectele economice anuntate au fost mai apoi abandonate, cum ar fi construirea autostrazii Transilvania sau cea a tronsonului Cluj-Gherla-Dej. De asemenea, Soporan considera ca oscilarea Partidului Democrat ar putea cauza pe viitor surprize.

‘‘PD e si la putere si in opozitie. Mesajul pe care il transmite este ca se afla mai mult in opozitie’‘, ne-a declarat Soporan. Presedintele PC Cluj, Petru Calian nu crede ca dupa prezentarea raportului de tara, va avea loc o incercare de schimbare a guvernului.

‘‘Nu exista premise de acest gen desi continua lupta intre PD si PNL’‘, considera Calian. Acesta a explicat ca pentru caderea actualului guvern ar fi nevoie de sprijinul si altor formatiuni, nu numai de implicarea PD. ‘‘E nevoie de votul majoritatii, votul PD nu cred ca ar fi suficient’‘, ne-a declarat Calian.

PD continua sa sustina faptul ca guvernul Tariceanu nu va fi schimbat dupa raportul de tara. ‘‘Parerea mea personala este ca este nevoie de stabilitate si dupa acest raport. Sa nu credem ca problemele se vor sfarsi dupa aceea.

Va fi nevoie de stabilitate politica pe viitor’‘, ne-a declarat deputatul PD Cluj, Daniel Buda.

Raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana il va prezenta la 16 mai cu privire la stadiul pregatirii Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la Uniunea Europeana va fi foarte dur a avertizat comisarul european pentru societatea informatiei si media, Viviane Reding.

In acelasi timp, consilierul prezidential, Theodor Stolojan, a revenit pe scena politica.

Dupa aproape doi ani de absenta, fostul lider al PNL a criticat prestatia Guvernului si a premierului Calin Popescu Tariceanu si a anuntat ca doreste sa se implice in viata partidului pe care l-a parasit in timpul campaniei electorale din 2004, cu scopul a-l duce catre o fuziune cu PD.

Acesta declaratie a starnit controverse mari in PNL mai ales avand in vedere ca Stolojan a lansat pentru prima data ideea ca ar putea fi urmatorul premier.