La poalele muntilor Gurghiului, in statiunea Sovata, se afla singurul lac helioterm din Europa * In mod normal, o natiune sanatoasa, ar face tot posibilul sa protejeze un asemenea monument care le-a fost daruit de mama natura, pe gratis * Primul care dispare, fitoplantonul * Garduletele au "murit", traiasca stuful!

In fiecare primavara fitoplantonul verde inunda suprafata lacului. La inceputul sezonului turistic acesta era adunat in zona interzisa inotatorilor si lasat sa se dezvolte. Dupa ce se inrosea se scufunda incet, iar in timp, prin putrefactie, ajuta la regenerarea namolului de pe fundul lacului. Acum doar 10 la suta din suprafata lacului mai e verde…

Cine se plimba acum cativa ani pe malul lacului, sigur isi aminteste de garduletul de nuiele care se inalta 20 de centimetri deasupra apei si facea delimitarea intre lac si mal. Acest gardulet oferea o protectie absolut necesara, impiedicand mizeria, frunzele moarte si aluviunile aduse de ploi sa se reverse in lac.

Acum aceste impletituri se mai pot zari unde si unde, la cativa metri in lac, scufundate ca o trista atlantida. Locul lor a fost deja luat intr-o parte a lacului, de stufaris, o planta atipica apei sarate. Daca din nestiinta, garduletul a fost considerat de edilii statiunii drept desuet, macar stuful ar trebui sa ii trezeasca la realitate. E verde ca si fitoplantonul, dar creste in sus, domnilor edili.

Practica teoriei

Ca sa nu zica nimeni ca suntem rau intentionati, am cautat hidrologul statiunii. Degeaba… Casuta de pe malul lacului, locul de munca al hidrologului, nu doar ca era inchisa, dar starea de degradare si aspectul de abandonat, cu geamurile sparte, curentul taiat si lacatul de pe poarta ruginit si nefunctional, au vorbit de la sine. In acest loc, hidrologul ar trebui sa-si faca treaba.

Dupa determinarea debitului volumetric al paraiaselor care curg in lac si dupa determinarea cantitatii de apa care se scurge din lac, aici ar trebui facuta analiza apei si masurarea temperaturii straturilor de apa ale lacului. Zilnic!! Teoretic, salinitatea apei ar trebui sa fie de 10 - 50 grame per litru la suprafata.

De 240 grame/litru la trei metri adancime si de 300 grame/litru la fundul apei. Tot teoretic, temperatura apei ar trebui sa fie de 35 grade la 2,5- 3 metri adancime, 25 grade la cinci metri adancime si de 14 grade la fundul lacului. Practic, nu se mai stie cum au evoluat aceste cifre. Cine crede ca lacul are singur grija de el, sau nu stie ce spune, sau mai rau este inconstient.

Si ar fi strigator la cer ca din cauza catorva oameni sa avem de suferit toti. Oamenii pot fi inlocuiti. Un asemenea lac, niciodata.