Donald Trump a pledat marţi nevinovat de falsificarea unor documente contabile, în faţa unui tribunal din New York, într-o audiere istorică ce a stârnit pasiuni în America şi a pregătit terenul pentru un proces care va avea loc în mai puţin de un an, când Statele Unite vor intra în febra alegerilor prezidenţiale din 2024, relatează AFP.

Donald Trump în sala de jucată, la Tribunalul Penal din ManhattanFoto: Seth Wenig / AP / Profimedia

El a ieşit marţi din instanţă liber, fără niciun control judiciar, și nu a dorit să facă vreo declarație plecând către reședința sa din Florida.

Potrivit jurnaliștilor prezenți la faza locului, Donald Trump a părut foarte supărat și frustrat pe toată durata procesului de acuzare. „Astăzi, în instanță, vocea lui Trump a fost măsurată. A intrat încet, scrutând reporterii din sala de judecată. S-a uitat la judecător atunci când vorbea”, au transmis jurnaliștii CNN.

Trump a avut târziu de tot prima reacție printr-o postare pe rețeaua sa de socializare, Truth.

„Audierea a fost șocantă pentru mulți în sensul că nu au avut nicio "surpriză" și, prin urmare, niciun caz. Practic, toți experții în drept au spus că nu există niciun caz aici. Nu s-a făcut nimic ilegal!” se arată în postarea lui Trump.

Următoarea dată de audiere în persoană în cazul fostului președinte Donald Trump este stabilită, deocamdată, pentru 4 decembrie la New York.

Fostul preşedinte în vârstă de 76 de ani va încerca fără îndoială să evite calvarul unui proces în ianuarie 2024, cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale la care candidează.

Cele mai noi informații despre apariția lui Trump în fața Tribunalului, LIVETEXT:

01:20Prima postare a lui Trump pe rețelele de socializare după proces

Trump spune că "nu s-a făcut nimic ilegal" în prima postare pe rețelele de socializare de la punerea sub acuzare.

Donald Trump și-a postat reacția la punerea sa sub acuzare de marți pe Truth Social.

"Audierea a fost șocantă pentru mulți în sensul că nu au avut nicio "surpriză" și, prin urmare, niciun caz. Practic, toți experții în drept au spus că nu există niciun caz aici. Nu s-a făcut nimic ilegal!" se arată în postarea lui Trump.

00:21Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, l-a acuzat pe procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, că a încercat să intervină în alegeri și a declarat că Congresul îl va trage la răspundere.

"Alvin Bragg încearcă să intervină în procesul nostru democratic, invocând legea federală pentru a aduce acuzații politizate împotriva președintelui Trump, recunoscând că a folosit fonduri federale, susținând în același timp că reprezentanții poporului în Congres nu au jurisdicție pentru a investiga această farsă. Nu este așa. Folosirea de către Bragg a procesului federal de justiție va fi trasă la răspundere de Congres", a scris McCarthy pe Twitter.

23:38Trump a plecat din New York și este în drum spre Florida.

Avionul fostului președinte Donald Trump a decolat de pe aeroportul LaGuardia din New York, punând capăt unui vârtej de 24 de ore care a culminat cu faptul că Trump personal a pledat nevinovat la cele 34 de capete de acuzare de falsificare a contabilității.

Trump se întoarce acum la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida, unde este așteptat să țină un discurs mai târziu în această seară.

Plăți direct din contul personal al lui Trump

22:32Participanții la presupusa schemă știau că plățile erau ilegale, spun procurorii.

Participanții la presupusa schemă ilegală de tăinuire a banilor, inclusiv Michael Cohen, au recunoscut că plățile către cele două femei erau ilegale, potrivit declarației de fapte publicate marți.

La sfârșitul anului 2018, American Media Inc (AMI), editorul publicației National Enquirer, David Pecker, a încheiat un acord de neîncepere a urmăririi penale cu biroul procurorului general al Districtului de Sud din New York în legătură cu plata lui Karen McDougal pentru povestea ei despre Trump, se arată în expunerea de fapte.

AMI a declarat autorităților că nu a avut niciodată intenția de a publica povestea lui McDougal și a făcut plata către McDougal pentru ca aceasta „să nu facă publice acuzații dăunătoare” despre Donald Trump „înainte de alegerile prezidențiale din 2016 și să influențeze astfel alegerile respective”, potrivit rechizitoriului.

23:24 Unele plăți aflate în centrul acuzațiilor lui Trump au venit direct din contul său bancar, spun procurorii.

Procurorii din Manhattan spun că au fost tăiate lunar cecuri - inclusiv unele provenind direct din contul bancar al lui Donald Trump - pentru avocatul său de atunci, Michael Cohen. Aceștia susțin că acestea au fost deghizate ca plăți ale avocatului, când nu erau.

"Fiecare cec a fost procesat de Organizația Trump și fiecare cec a fost deghizat ca plată pentru servicii juridice prestate într-o anumită lună din 2017, în conformitate cu un acord de reținere", au scris procurorii în expunerea faptelor, care însoțește rechizitoriul.

"Registrele de plată, păstrate și întreținute de Trump Organization, erau registre comerciale false din New York. În realitate, nu a existat niciun acord, iar avocatul nu a fost plătit pentru serviciile juridice prestate în 2017".

Trump a încercat să amâne plata banilor de tăcere până după alegerile din 2016, potrivit rechizitoriului

23:17Alvin Bragg în conferință de presă.

Procurorul districtual explică că acuzarea lui Trump se bazează pe faptul că acesta a suprimat ilegal informații importante pentru situația alegerilor.

Acesta a denunțat componenta „delictuală gravă” a fostului președinte. „Nu putem și nu vom normaliza un comportament infracțional grav”, a declarat el.

23:15Stormy Daniels ar putea să fie martor.

Procurorii au declarat marți, în instanță, că intenționează ca fosta actriță de filme pentru adulți Stormy Daniels să fie martor în procesul lor împotriva fostului președinte Donald Trump.

23:12 Cum s-a desfășurat totul? Trump a încercat să amâne plata banilor de tăcere până după alegerile din 2016, potrivit rechizitoriului.

Potrivit actului de acuzare, redactorul-șef și directorul general al National Enquirer l-a abordat pe Michael Cohen la scurt timp după ce caseta Access Hollywood a devenit publică, în octombrie 2016, și i-a spus lui Cohen că starul de filme pentru adulți Stormy Daniels susținea că a avut o aventură cu Donald Trump, potrivit CNN.

Cohen, se arată în rechizitoriu, a negociat cu Daniels o plată de bani pentru „a asigura tăcerea [lui Daniels] și pentru a preveni dezvăluirea informațiilor dăunătoare în ultimele săptămâni înainte de alegerile prezidențiale”.

Cu toate acestea, Trump l-ar fi instruit pe Cohen să amâne plata lui Daniels cât mai mult timp posibil.

„Frustrat și supărat” / Următoarea audiere pe 4 decembrie

23:06Procurorii au transmis judecătorului îngrijorări cu privire la postările lui Trump pe rețelele de socializare.

Procurorii au declarat că Trump amenința orașul, sistemul judiciar, instanțele și biroul procurorului districtual cu postările sale „iresponsabile” de pe rețelele de socializare, citând în mod specific faptul că Trump a împărtășit un articol care arăta o fotografie cu el însuși cu o bâtă de baseball.

Avocații lui Trump au răspuns că Trump are drepturile Primului Amendament și au spus că Trump își exprima frustrarea față de presupusele scurgeri ilegale de informații de la biroul procurorului districtual.

22:53Donald Trump este „frustrat” și „supărat” după punerea sub acuzare.

Vorbind în fața instanței după punerea sub acuzare, avocatul lui Donald Trump, Todd Blanche, a declarat că clientul său este „frustrat” și „supărat”, potrivit CNN.

Blanche l-a acuzat pe procurorul de caz că a transformat o „chestiune complet politică” într-o „urmărire penală politică”.

„Nu este o zi bună ... Nu mă aștept ca acest lucru să se întâmple în această țară. Nu te aștepți ca acest lucru să se întâmple ... cuiva care a fost președinte al Statelor Unite”, a spus Blanche.

El s-a referit la rechizitoriu ca fiind „un document de complezență” și a susținut că „nu invocă nicio infracțiune federală și nicio infracțiune de stat care să fi fost încălcate”.

În ceea ce privește acuzațiile împotriva lui Trump, Blanche a spus că „vom lupta, vom lupta din greu”.

Actul de acuzare al lui Trump a devenit public

22:47Următoarea audiere în persoană în acest caz este stabilită pentru 4 decembrie.

Următoarea dată de audiere în persoană în cazul fostului președinte Donald Trump este stabilită, deocamdată, pentru 4 decembrie la New York.

22:43Actul de acuzare al lui Trump a devenit public.

Acuzația istorică împotriva fostului președinte Donald Trump a fost desigilată și este acum publică.

Procurorii au susținut că Trump a făcut parte dintr-un plan ilegal de suprimare a informațiilor negative, inclusiv o plată ilegală de 130.000 de dolari către un fost star de filme pentru adulți.

Motivul pentru care a comis infracțiunea de falsificare a registrelor de afaceri a fost, în parte, acela de a-și "promova candidatura", se susține în rechizitoriu, potrivit CNN.

Aceasta este prima dată când Trump și avocații săi pot examina pe deplin amploarea acuzațiilor care i se aduc și ce trebuie să dovedească procurorii la proces.

Acuzațiile penale decurg din ancheta procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, privind plățile de bani pentru tăcere, făcute în timpul campaniei prezidențiale din 2016, către femei care au susținut că au avut relații extraconjugale cu Trump, ceea ce acesta neagă.

Trump neagă orice abatere, iar avocații săi au declarat că vor lupta pentru ca acuzațiile să fie retrase.

22:35Procurorul districtual din Manhattan urmează să susțină o conferință de presă în scurt timp.

22:30 Fostul președinte al SUA a părăsit Tribunalul din Manhattan fără să facă vreo declarație.

El nu a făcut nicio declarație în timp ce părăsea sala de judecată. După ce a ieșit din sala de judecată, Trump a părăsit clădirea și s-a urcat într-o mașină aflată în coloana sa de mașini parcată afară.

22:09Actul de acuzare al lui Trump a fost desigilat, potrivit unei surse CNN.

Actul de acuzare emis săptămâna trecută de un mare juriu împotriva fostului președinte Donald Trump a fost desigilat, potrivit unei surse.

34 de capete de acuzare pentru Trump

21:55Trump pledează nevinovat la cele 34 de capete de acuzare, potrivit unei surse CNN.

Fostul președinte Donald Trump a pledat nevinovat la 34 de capete de acuzare într-un tribunal din Manhattan, după ce a auzit acuzațiile care i se aduc, potrivit unei surse.

21:45Măsuri de securitate extinse.

Ușile de sticlă de la Tribunalul Penal din Manhattan prin care au ieșit pentru scurt timp fostul președinte Donald Trump și avocatul său nu sunt în mod normal acoperite cu folie neagră, așa cum sunt în prezent. (vezi foto mai jos)

Este încă una dintre măsurile de securitate suplimentare luate astăzi.

21:36Acuzarea lui Trump este în curs de desfășurare în sala de judecată.

Donald Trump - primul fost președinte din istorie care se confruntă cu acuzații penale - a intrat într-o sală de judecată din New York pentru a fi pus sub acuzare și este de așteptat să pledeze nevinovat, potrivit CNN.

Detaliile despre cele peste 30 de acuzații cu care se confruntă vor fi dezvăluite atunci când va fi desecretizat actul de acuzare al marelui juriu.

21:15Donald Trump nu a mai făcut nicio declarație, deși acest lucru era de așteptat.

Donald Trump la Tribunalul Penal din Manhattan (Mary Altaffer / AP / Profimedia)

20:54 Apariția lui Trump "nu este o prioritate" pentru Biden (purtător de cuvânt).

Apariția istorică și foarte mediatizată în instanță a fostului președinte american Donald Trump "nu este o prioritate" pentru succesorul său Joe Biden, a declarat marți purtătoarea sa de cuvânt, potrivit AFP.

"Evident, el va urmări unele dintre știri atunci când va avea un moment pentru a se pune la curent cu știrile zilei, dar nu este o prioritate pentru el", a declarat Karine Jean-Pierre.

„Pare atât de SUPRAREALIST - WOW, mă vor ARESTA”

20:42 „WOW, mă vor ARESTA” - În timp ce se îndrepta spre tribunalul din Manhattan, Donald Trump a postat un mesaj pe platforma sa socială Truth Social, exprimându-și mirarea.

„Nu pot sa cred că asta se întâmplă în America. MAGA!”, a scris el.

20:35Fostul președinte Donald Trump a sosit la biroul procurorului districtual din Manhattan unde se află în arest și în custodia poliției înainte de viitoarea sa punere sub acuzare.

Se așteaptă ca lui Trump să i se ia amprentele digitale ca parte a arestării, deși încă nu este clar dacă i se va face o fotografie de identificare. El va fi apoi adus într-o sală de judecată, unde va fi pus sub acuzare - o înfățișare care se așteaptă să fie rapidă și de rutină, dar care reprezintă un moment suprarealist și istoric în istoria SUA.

Nu se așteaptă ca Trump să fie încătușat în urma arestării sale, întrucât va rămâne sub protecția constantă a forțelor de ordine.

Donald Trump pleacă spre tribunalul din ManhattanFoto: Bryan Woolston / AP / Profimedia

Tensiuni între susținătorii lui Trump și cei anti-Trump

20:15Trump și-a manifestat interesul de a-și face o fotografie de identificare, spun sursele.

În timp ce echipa sa de avocați se ocupa de logistica punerii sale sub acuzare, fostul președinte Donald Trump și-a exprimat în privat interesul de a i se face o fotografie de identificare, chiar dacă alții au spus că este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple în cele din urmă atunci când se va afla în clădirea Tribunalului Penal din Manhattan, potrivit a două surse, citate de CNN.

20:00„Injurii și huiduieli”: ​La tribunalul din New York, manifestanții pro și anti-Trump sunt ținuți cu greu la distanță.

În mica piațetă din fața clădirii gri, spiritele s-au încins rapid când un mic grup de activiști a încercat să desfășoare un banner negru foarte mare pe care scria cu majuscule „Trump minte tot timpul”.

Donald Trump, aşteptat marţi la tribunalul din Manhattan la ora locală 14.15 (21.15, ora României) intenţionează să facă un scurt comentariu în faţa presei - o singură replică scurtă înainte de a intra în sala de judecată, au declarat pentru CNN consilierii săi, care atrag însă atenţia că fostul preşedinte este totuşi o persoană imprevizibilă şi ar putea lua propriile decizii.

Planurile sunt ca fostul preşedinte să îşi păstreze comentariile mai ample pentru seara, când se va întoarce la reşedinţa de la Mar-a-Lago din Florida şi va rosti acolo un discurs.

Consilierii l-au îndemnat pe fostul preşedinte să se abţină de la declaraţii până când nu va ajunge acasă, acolo unde sunt aşteptaţi să se adune sute de susţinători, asociaţi şi prieteni de-ai săi. Consilierii l-au avertizat, de asemenea, pe Trump că orice remarcă spontană îl expune unui risc de a-şi vedea afectat cazul. Sursele CNN spun că este de aşteptat ca şi discursul pe care Trump îl va rosti la Mar-a-Lago, după ce va fi pus sub acuzare, să fie mai întâi citit şi supervizat de avocaţii săi.

Trump şi-a petrecut dimineaţa zilei de marţi la telefon cu aliaţii republicani, cu cercul său restrâns de consilieri politici şi cu echipa sa juridică, concentrându-se din ce în ce mai mult asupra acuzaţiilor specifice care ar putea fi în rechizitoriul al cărui conţinut este păstrat deocamdată secret. Trump nu poate evalua pe deplin drumul politic sau juridic care îl aşteaptă până când nu va afla ce anume se află în actul de acuzare.

În timp ce a trâmbițat beneficiile politice pe termen scurt ale acuzării - prezentând în mod repetat afirmațiile privind cele 8 milioane de dolari strânse în ultimele patru zile - Trump a exprimat, de asemenea, un sentiment de îngrijorare cu privire la ceea ce va urma în această după-amiază și dincolo de ea - sistemul juridic este ceva asupra căruia deține mult mai puțin control decât arena politică.

Donald Trump va deveni oficial primul fost preşedinte american care se va confrunta cu acuzaţii penale marţi, când se va preda și va fi pus sub acuzare într-o sală de judecată din New York - un moment inedit în istoria democraţiei din SUA, conform CNN.

Trump a fost pus sub acuzare săptămâna trecută, devenind primul președinte în exercițiu sau fost președinte care se confruntă cu acuzații penale, în legătură cu un caz care implică o plată făcută în 2016 pentru a cumpăra tăcerea starletei porno Stormy Daniels.

Donald Trump, care candidează din nou la preşedinţie în 2024, neagă orice acuzație şi susține că totul este o „vânătoare politică”. De altfel, el a declarat că va pleda nevinovat la proces.

Trump va fi prezent la tribunal pentru a asculta învinuirile și va avea ocazia să-și prezinte poziția, înfățișarea fiind planificată pentru marți la ora 14:15 (21:15 în România).

Donald Trump se va confrunta cu 34 de capete de acuzare.

De ce nu va purta cătușe Donald Trump

Fostul președinte american nu va fi obligat să poarte cătușe sau să fie plasat într-o celulă de închisoare înainte de a fi dus la tribunal, scrie Yahoo News. De asemenea, ultimele informații arată că lui Trump nu îi va fi făcută o fotografie de identificare, așa cum prevede procedura, deoarece există temeri că această fotografie ar putea fi făcută publică.

Procurorul din Manhattan Alvin Bragg s-a consultat cu Serviciul Secret și cu oficiali ai tribunalului din New York și a decis că nu există niciun motiv pentru a-l supune pe Trump procedurii normale de încătușare.

De asemenea, Tribunalul din Manhattan va fi închis pe durata audierii, potrivit lui Joe Tacopina, unul dintre avocații fostului președinte american. Și avocatul a precizat că, potrivit unei înţelegeri, clientul său nu va fi încătuşat.

Poliţia şi serviciile de securitate din New York au împânzit deja oraşul, iar în jurul clădirii tribunalului din Manhattan au fost ridicate baricade. Trump va fi însoţit pe tot parcursul zilei de Secret Service. Arestarea sa va fi procesată în biroul procurorului districtual, unde i se vor lua amprentele digitale.

Doar cinci fotografii permise în sala de judecată

Avocații lui Trump s-au opus înregistrărilor video, fotografiilor și acoperirii radiofonice a înfățișării de la tribunal, afirmând că acestea ar „exacerba o atmosferă deja aproape de circ în jurul acestui caz", afectând demnitatea și bunul-simț.

Judecătorul Juan Merchan a decis luni seară târziu că cinci fotografi vor fi admiși înainte de începerea înfățișării pentru a face fotografii timp de câteva minute, iar apoi vor trebui să se oprească, iar camerele de filmare vor fi permise pe holurile clădirii. (Vezi aici Cine este judecătorul Juan Merchan)

Alvin Bragg, procurorul democrat care a condus ancheta, va susține ulterior o conferință de presă. (Vezi aici Cine este procurorul Alvin Bragg)

34 de capete de acuzare

Acuzațiile concrete din rechizitoriul întocmit de un mare juriu convocat ar urma să fie dezvăluite marți. Trump și aliații săi au catalogat acuzațiile ca fiind motivate politic.

Yahoo News a relatat, luni seară târziu, citând o singură sursă informată cu privire la proceduri, că Trump se va confrunta cu 34 de capete de acuzare pentru falsificare de documente de afaceri.

Niciuna dintre acuzațiile aduse lui Trump nu este un delict minor, potrivit sursei citate.

Este de aşteptat ca actul de acuzare întocmit săptămâna trecută de un mare juriu împotriva lui Trump să fie desecretizat marţi și să ofere publicului şi echipei juridice a lui Trump primele detalii despre acuzaţiile specifice cu care se va confrunta acesta.

Surse familiarizate cu cazul au declarat presei americane că Trump este acuzat de falsificare de gradul întâi a documentelor de afaceri - ceea ce constituie o infracţiune, conform legislaţiei americane - iar asta sugerează că există o problemă cu modul în care banii au fost înregistraţi în conturile oficiale.

CITEȘTE ȘI: