„No comment”: Joe Biden vrea să păstreze distanța față de problemele judiciare ale lui Donald Trump, conștient că va trebui să manevreze cu delicatețe subiectul dacă vrea să beneficieze politic de inculparea potențialului său rival din 2024, potrivit AFP.

Joe Biden Foto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images

Președintele american, care nu și-a lansat oficial campania, știe că orice comentariu riscă să alimenteze argumentul „ingerinței” folosit de către miliardarul republican.

De asemenea, democratul în vârstă de 80 de ani are grijă să nu estompeze imaginea pe care încearcă să o proiecteze: cea a unui șef de stat concentrat asupra sarcinii sale.

Vineri, Joe Biden, cunoscut pentru gafele și improvizațiile sale, a rămas perfect disciplinat în fața jurnaliștilor care îl așteptau pe peluzele Casei Albe, înainte de o plecare spre Mississippi.

Ar fi putut, așa cum face adesea, să urce direct în elicopterul său, dar s-a dus în fața jurnaliștilor pentru a spune foarte clar... că nu va spune nimic despre caz.

Întrebat despre fostul său rival, despre procesul judiciar, despre riscurile de divizare politică, el a declarat: „Nu am niciun comentariu”, apoi „nu voi vorbi despre punerea sub acuzare a lui Trump”.

Și dacă nu era suficient de clar, purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre, a declarat apoi, la bordul Air Force One: „Nu vom face niciun comentariu cu privire la procedurile în curs. Asta este tot ce am de spus”.

Pentru prima dată în istorie, un fost președinte american va trebui să apară în fața instanței, acuzat într-un caz de cumpărare a tăcerii unei vedete porno.

Strategia lui Biden

În fața acestei inculpări istorice, Casa Albă „nu vrea să alimenteze dezbaterea politică”, a declarat joi pentru MSNBC fosta purtătoare de cuvânt a președintelui democrat Jen Psaki.

Joe Biden știe că orice comentariu din partea sa ar da apă la moară unui Donald Trump care spune că este victima unei „persecuții politice” din partea unei justiții instrumentalizate.

Ideea taberei Biden este de a arăta un „comandant-șef” la lucru, în contact cu populația și cu liderii mondiali, în timp ce presa urmărește, de exemplu, „poza de cazier” a lui Donald Trump, acea fotografie de identificare polițienească rareori măgulitoare.

Ca orice cetățean american, miliardarul trebuie să se prezinte la tribunal pentru a i se lua amprentele, a se fotografia și a asculta actul de acuzare - acesta este programat pentru marți.

Vineri, în timp ce fostul președinte republican a continuat să se indigneze în legătură cu „vânătoarea de vrăjitoare”, Joe Biden a publicat o declarație de susținere a persoanelor transsexuale și o alta privind lupta împotriva inflației.

Deplasarea sa în aceeași zi la Rolling Fork, un orășel din Mississippi cu o majoritate afro-americană, îi va da ocazia președintelui democrat să joace unul dintre rolurile sale preferate, cel de consolator, după trecerea unei tornade ucigașe.

Efect mobilizator în tabăra lui Trump vs. speranțele lui Biden

Punerea sub acuzare a lui Donald Trump - care nu îi interzice în niciun caz să facă campanie sau să candideze - ar putea avea un efect mobilizator în propria sa tabără.

Dar o victorie ușoară a fostului om de afaceri în alegerile primare republicane nu i-ar displăcea lui Joe Biden.

Democratul în vârstă de 80 de ani se gândește că l-a învins o dată și că o poate face din nou.

El speră, de asemenea, că împotriva lui Donald Trump, 76 de ani, problema vârstei sale va fi mai puțin un handicap.

„La următoarele alegeri, aș fi foarte norocos dacă m-aș confrunta cu același om”, a declarat președintele democrat în urmă cu un an.

Un sondaj recent realizat de Facultatea de Drept a Universității Marquette l-a arătat pe Joe Biden la egalitate cu fostul președinte în intențiile de vot, cu 38% fiecare.

Rămâne de văzut unde vor merge independenții și indecișii.

Pentru aceștia, Joe Biden și-a perfecționat deja argumentele privind costul vieții, apărarea sistemului de asigurări de sănătate și a sistemului de pensii pentru bătrâni - pe care republicanii vor să le desființeze, potrivit lui.

Un sondaj al Universității Quinnipiac publicat joi arată că 68% dintre americani sunt îngrijorați de nivelul lor de trai după pensionare.

Citește și: