Grupuri de activiști pro și anti-Trump și-au ocupat marți pozițiile în fața tribunalului din New York unde fostul președinte american urmează să fie pus oficial sub acuzare, potrivit AFP.

În așteptarea sosirii lui Donald Trump la tribunalul din ManhattanFoto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

În mica piațetă din fața clădirii gri, spiritele s-au încins rapid când un mic grup de activiști a încercat să desfășoare un banner negru foarte mare pe care scria cu majuscule „Trump minte tot timpul”.

Un activist al lui Trump, care purta o șapcă cu imaginea idolului său, a călcat pe banner și a încercat să îl rupă, creând un moment de confuzie care a fost rapid clarificat de poliție și de oficialii orașului New York.

În câteva minute, au fost instalate bariere în mijlocul parcului și fiecare tabără a huiduit și strigat sloganuri mai mult sau mai puțin prietenoase la adresa celeilalte.

O ilustrare a frontierei care îi separă pe democrați și republicani într-o țară profund divizată.

În mijlocul dimineții, zeci de manifestanți sunt grupați de o parte și de alta și sunt din ce în ce mai gălăgioși.

„Închideți-l”, strigă din toți plămânii. „SUA... SUA”, scandează alții.

„Nu mi-e frică. Am fost acolo pe 6 ianuarie” 2021, ziua în care o mulțime de susținători ai lui Donald Trump a invadat Capitoliul din Washington, susține cu o doză de mândrie Paulina Farr, o pensionară din Long Island, la est de New York.

Poliţia şi serviciile de securitate din New York au împânzit deja oraşul, iar în jurul clădirii tribunalului din Manhattan au fost ridicate baricade. Trump va fi însoţit pe tot parcursul zilei de Secret Service. Arestarea sa va fi procesată în biroul procurorului districtual, unde i se vor lua amprentele digitale.

Donald Trump va deveni oficial primul fost preşedinte american care se va confrunta cu acuzaţii penale marţi, când se va preda și va fi pus sub acuzare într-o sală de judecată din New York - un moment inedit în istoria democraţiei din SUA, conform CNN.

Trump a fost pus sub acuzare săptămâna trecută, devenind primul președinte în exercițiu sau fost președinte care se confruntă cu acuzații penale, în legătură cu un caz care implică o plată făcută în 2016 pentru a cumpăra tăcerea starletei porno Stormy Daniels.

Donald Trump, care candidează din nou la preşedinţie în 2024, neagă orice acuzație şi susține că totul este o „vânătoare politică”. De altfel, el a declarat că va pleda nevinovat la proces.

Trump va fi prezent la tribunal pentru a asculta învinuirile și va avea ocazia să-și prezinte poziția, înfățișarea fiind planificată pentru marți la ora 14:15 (21:15 în România).

Donald Trump se va confrunta cu 34 de capete de acuzare.

Pe același subiect: