Fostul președinte Donald Trump a fost inculpat de un mare juriu din New York, declanșând un val de întrebări dacă mai poate candida odată ce a fost pus oficial sub acuzație

Donald TrumpFoto: snapshot/Future Image/D Van Tine / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un candidat la președinție poate, într-adevăr, să candideze pentru o funcție, în ciuda faptului că este inculpat pentru o crimă, conform Constituției SUA, SCRIE Business Insider.

Articolul II din Constituția SUA stabilește cerințele pentru orice candidat la președinție: acesta trebuie să aibă cel puțin 35 de ani, trebuie să fi locuit în SUA de cel puțin 14 ani și trebuie să fie cetățean american. Constituția nu interzice candidații la președinție care au fost acuzați sau chiar condamnați pentru infracțiuni.

De fapt, constituția nici măcar nu interzice unei persoane încarcerate să candideze, spun experții juridici pentru Insider

Doi candidați la președinție – Eugene Debs în 1920 și Lyndon LaRouche în 1992 – au candidat pentru Biroul Oval din spatele gratiilor, deși niciunul dintre ei nu a câștigat. Debs ispășea pedeapsa într-o închisoare federală pentru încălcarea Legii privind spionajul, iar LaRouche fusese condamnat pentru comiterea de fraudă prin corespondență și conspirație pentru fraudă în campanie.

Procuratura districtuală din Manhattan a investigat presupusul rol al lui Trump într-o schemă de bani în tăcere în timpul alegerilor din 2016 pentru a reduce la tăcere actrița de film pentru adulți Stormy Daniels, care a pretins că a avut o aventură cu Trump. Decizia marelui juriu de a-l inculpa pe Trump îl transformă în primul fost președinte din istoria SUA care a fost acuzat de infracțiune. Trump a negat afacerea și orice faptă greșită.

Deși constituția este clară că nicio acuzație penală sau nicio condamnare nu poate interzice unei persoane să candideze la președinție, opinia publică americană este mult mai nuanțată.

Un sondaj național al Universității Quinnipiac a constatat că 57% dintre respondenți au considerat că acuzațiile penale ar trebui să-l facă pe Trump să renunțe la a mai candida.