​Guvernul ucrainean a înaintat parlamentului o versiune modificată a proiectului de lege pentru a înăspri regulile de mobilizare militară. O prevedere-cheie din noua legislație este scăderea vârstei minime pentru încorporare de la 27 de ani la 25 de ani. Orice încercare de a evita încorporarea va declanșa măsuri din partea instanțelor, la cererea birourilor de recrutare, inclusiv sechestrarea conturilor bancare și a bunurilor, restricții de călătorie și de utilizare a unui vehicul. Termenele de mobilizare vor fi limitate la 36 de luni și vor exista excepții pentru potențialii recruți din învățământul superior sau din domenii specializate.

Soldat din brigada Azov pe frontul din KreminaFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

07:36Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 707 - LIVE pe HotNews.ro:

02:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul video de miercuri seară:

„Ne pregătim pentru reuniunea de mâine a liderilor Consiliului European. Va fi important să ne exprimăm recunoștința față de toți partenerii noștri, consolidându-ne în același timp forțele pentru ca acest an să se desfășoare în modul în care Ucraina și întreaga Europă au nevoie. Vom stabili prioritățile”.

01:39Putin merge în Turcia şi se va întâlni cu Erdogan pe 12 februarie. Aceasta va fi prima vizită a lui Vladimir Putin într-o ţară membră a NATO de când Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022.

01:12Forțele rusești au lovit un spital din Harkov

Forțele ruse au vizat miercuri satul Veliki Burluk din zona Kupiansk, regiunea Harkov, cu bombe aeriene ghidate, avariind un spital civil, a scris guvernatorul regional Oleh Siniehubov pe Telegram. Nu au fost raportate victime.

Satul a fost atacat în jurul orei locale 21:50. Aproximativ 38 de persoane ar fi fost evacuate, iar patru dintre acestea au fost tratate la fața locului pentru eventuale răni. Acoperișul, fațada clădirii și ferestrele au fost avariate, potrivit Kyiv Independent.

00:14 Borrell recunoaşte că UE a ratat ţinta de a furniza un milion de obuze Ucrainei în termenul stabilit

Apărând eforturile UE ca un „lucru în curs”, șeful diplomației europene Josep Borrell a spus miercuri că livrările către Ucraina vor ajunge acum la 524.000. Aceasta reprezintă doar 52% din ţintă, a declarat Borrell în cursul unei conferinţe de presă după o reuniune informală a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles.

El a trasat o nouă ţintă de peste un milion de obuze până la sfârşitul lui 2024, cu 630.000 de obuze în curs de fabricare, conform datelor statelor membre ale UE.

În martie 2023, statele membre ale UE se angajaseră să furnizeze Ucrainei, în termen de 12 luni, un milion de proiectile de 155 mm pentru a face faţă invaziei ruse, dar au avut dificultăţi pe tot parcursul anului trecut în a respecta termenul de livrare.

Nou atac ucrainean cu rachete în Crimeea

23:44Putin va avea „surprize” pe linia frontului, afirmă un oficial american la Kiev

Câteva „surprize plăcute” îi așteaptă pe președintele rus Vladimir Putin și armata sa pe câmpul de luptă din Ucraina, a dat asigurări miercuri numărul doi din Departamentul de Stat american, Victoria Nuland, în timpul unei vizite la Kiev, potrivit AFP.

23:01 Atac ucrainean cu rachete în Crimeea. Aerodromul Belbek, vizat din nou

Aerodromul Belbek din Crimeea a fost lovit miercuri într-o operaţiune militară ucraineană, a anunţat comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, în timp ce Ministerul rus al Apărării a anunţat că 20 de rachete au fost doborâte deasupra Crimeii şi Mării Negre şi resturi din aceste rachete au căzut în perimetrul unei unităţi militare ruse în zona oraşului Sevastopol.

Apărarea antiaeriană rusă a „distrus 17 rachete ucrainene deasupra apelor Mării Negre şi alte trei deasupra peninsulei Crimeea”, a transmis Ministerul rus al Apărării pe Telegram. „Resturi de rachete ucrainene au căzut pe teritoriul unei unităţi militare din apropierea localităţii Liubímovka în Republica Crimeea. Aeronavele (staţionate la baza aeriană) nu au suferit pagube”, mai afirmă ministerul rus. Respectiva unitate militară se află lângă aerodromul militar Belbek.

22:36NATO, o „afacere bună” pentru Statele Unite, spune Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut din nou miercuri continuarea ajutorului militar pentru Ucraina și a făcut o pledoarie pentru Alianța Atlantică, într-un mesaj adresat în mod clar publicului american în plin an electoral, potrivit AFP.

„NATO este o afacere bună pentru Statele Unite”, a susținut din nou miercuri Stoltenberg, subliniind că „promovează interesele Statelor Unite” și contribuie la susținerea economiei americane și la crearea de locuri de muncă.

De ce a refuzat CIJ să se pronunţe asupra doborârii MH17

22:18 Ucraina: UE și NATO fac parte din „pachetul de negociere” cu Rusia, afirmă Macron

Emmanuel Macron a declarat joi că relația Ucrainei cu NATO și Uniunea Europeană face „parte din pachetul de negociere” pentru a face față Rusiei, apreciind că este „prea devreme” pentru a spune care va fi „rolul” celor două instituții la care Kievul vrea să adere, potrivit AFP.

„Atât NATO, cât și UE fac parte din pachetul de negociere pe care îl avem cu Rusia și de aceea cred că am fost foarte înțelepți să deschidem perspectiva aderării Ucrainei la NATO și UE foarte curând după ce a început acest război”, a declarat președintele francez în timpul unui schimb de opinii cu studenții de la Universitatea Lund din sudul Suediei.

21:16Atac virulent al şefei Comisiei Electorale Centrale din Rusia la adresa Maiei Sandu

Faptul că autorităţile pro-europene de la Chişinău nu au dat încă un răspuns Moscovei la solicitarea acesteia privind deschiderea de secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din martie din Federaţia Rusă a înfuriat oficialităţi ruse, care au criticat miercuri dur conducerea Republicii Moldova.

20:18 Curtea Internaţională de Justiţie a respins în mare măsură cazul de terorism deschis de Ucraina împotriva Rusiei / De ce a refuzat CIJ să se pronunţe asupra doborârii MH17

„SUA nu trebuie să lase Ucraina să rămână fără bani”

19:51Janet Yellen: Washingtonul nu trebuie să lase Ucraina să rămână fără bani

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu mai mulți membri ai Comisiei Europene, că „nu putem lăsa Ucraina să rămână fără bani”, în timp ce Congresul încă discută un nou plan de ajutor financiar pentru această țară devastată de război.

Yellen a vorbit în prezența lui Margrethe Vestager și Valdis Dombroskis, care se aflau la Washington în cadrul negocierilor privind comerțul și tehnologia (TTC), care sunt în curs de desfășurare de aproape doi ani și care urmează să se încheie în Belgia în aprilie, relatează AFP.

18:52 Jens Stoltenberg nu crede că o revenire a lui Trump la Casa Albă ar slăbi NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri la postul american CNN că nu împărtăşeşte temerile conform cărora o eventuală realegere a republicanului Donald Trump ca preşedinte al SUA ar slăbi Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce aceasta depune eforturi pentru a oferi în continuare Ucrainei un sprijin solid în războiul cu Rusia.

Ce a decis Curtea de la Haga în privința Rusiei

18:27 Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a mai stabilit miercuri că Rusia a încălcat tratatul ONU împotriva discriminării prin faptul că nu a protejat educația în limba ucraineană în Crimeea.

Înscrierile în învățământul în limba ucraineană au scăzut după ce Rusia a anunțat în 2014 că a anexat, de la Ucraina, peninsula Crimeea, a declarat instanța supremă a ONU.

Cu toate acestea, CIJ nu a acordat, nici în acest caz, Ucrainei despăgubirile pe care le ceruse Rusiei și a respins alte cereri de discriminare împotriva etnicilor tătari și ucraineni după anexare.

18:20 Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a constatat miercuri că Rusia a încălcat unele părți ale unui tratat antiterorism al ONU prin faptul că nu a investigat sprijinul financiar acordat grupurilor separatiste din estul Ucrainei în 2014.

Curtea de Justiție nu a ordonat însă despăgubiri, așa cum a cerut Ucraina.

Totodată, instanța supremă a Națiunilor Unite a refuzat să se pronunțe în mod specific asupra presupusei responsabilități a Rusiei pentru doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei la 17 iulie 2014, așa cum îi ceruse Kievul.

Sîrskîi a refuzat oferta lui Zelenski de a-i lua locul lui Zalujnîi

18:12Avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 prăbuşit săptămâna trecută în regiunea rusă de graniţă Belgorod a fost doborât de antiaeriana ucraineană cu ajutorul unui sistem american Patriot, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin.

17:57 Cel mai temut comandant al Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrskîi, a refuzat oferta președintelui Volodimir Zelenski de a-l înlocui din funcție pe generalul Valeri Zalujnîi, șeful Statului Major de la Kiev, scriu Reuters și The Times.

17:42UE se așteaptă să atingă jumătate din obiectivul privind munițiile pentru Ucraina până în martie

Uniunea Europeană se așteaptă să atingă 52% din obiectivul său de a trimite un milion de obuze către Ucraina până în luna martie a acestui an, potrivit celor mai recente date de producție compilate de Comisie, a declarat miercuri șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Vorbind după o reuniune a miniștrilor UE la Bruxelles, Josep Borrell a mai spus că țările UE intenționează să antreneze încă 20.000 de soldați ucraineni, pe lângă cei 40.000 deja instruiți.

17:26Va uni Putin Europa sau o va diviza? - opinie de Andreas Umland

Budanov prevede o nouă contraofensivă ucraineană în primăvară

16:54 „Acum este rândul inamicului, dar se va termina, şi cred că atunci vom începe noi”. Când preconizează șeful spionajului militar de la Kiev o nouă contraofensivă ucraineană

Kirilo Budanov, şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, prognozează că actuala ofensivă dusă de ruşi pe cea mai mare parte a frontului să va epuiza în primăvară şi se va trece la o nouă fază a războiului în care Ucraina va prelua din nou iniţiativa.

16:00VIDEO Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a exclus varianta ca preşedintele rus Vladimir Putin să participe la dezbaterile electorale din Rusia, având o reacție amuzată când a fost întrebat de reporteri despre acest subiect.

15:42 Vladimir Putin care candidează pentru un al cincilea mandat în cea mai înaltă funcţie în stat, nu va participa la dezbaterile electorale, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă oficială TASS.

„Preşedintele nu participă la dezbaterile electorale”, a reiterat Peskov atunci când a fost întrebat dacă şeful statului intenţionează sau nu să participe la dezbaterile electorale cu ceilalţi contracandidaţi.

„Sunt doar secretarul de presă al preşedintelui”, a afirmat Peskov, care nu a dorit să răspundă la întrebarea dacă Putin a primit deja certificatul de candidat la preşedinţie, după înregistrarea candidaturii sale de către Comisia Electorală Centrală, redirecţionându-i pe jurnalişti la echipa de campanie a şefului statului rus. „Există un sediu, există un şef al acestuia”, a adăugat el.

Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

15:03Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri, într-un comunicat, că a încheiat un acord de schimb cu Ucraina în baza căruia fiecare parte combatantă a primit înapoi 195 de soldați. Ministerul lui Șoigu a adăugat că proprii soldați vor fi transportați la Moscova pentru a primi tratament medical și psihologic.

Zelenski a spus că țara sa a primit peste 200 de cetățeni: „Oamenii noștri s-au întors. 207 dintre ei. Îi readucem acasă, indiferent de situație. Ne amintim de fiecare ucrainean aflat în captivitate. Atât luptători, cât și civili. Trebuie să-i aducem pe toți înapoi. Lucrăm la asta”.

Acesta a fost primul schimb de acest fel de la prăbușirea, săptămâna trecută, a unui avion militar rusesc de transport care - susține Moscova - transporta 65 de soldați ucraineni pentru un schimb planificat.

Rusia susține că Ucraina a doborât avionul cu o rachetă sol-aer și că toate cele 74 de persoane aflate la bord au fost ucise. Ucraina nu a confirmat și nici nu a negat că a doborât avionul și a cerut dovezi cu privire la persoanele care se aflau la bord. (Reuters)

14:41 Cancelarul german Olaf Scholz a promis miercuri să „facă totul” pentru a spori sprijinul militar al Uniunii Europene pentru Ucraina.

„Vom face totul pentru a ne asigura că contribuția comună a Europei este suficient de mare pentru ca Ucraina să se poată baza pe ea și că Putin nu va putea conta pe faptul că sprijinul nostru se va diminua”, a declarat Scholz în fața membrilor Bundestagului. (AFP)

La Haga se așteaptă o decizie majoră privind Rusia

14:25La Haga se așteaptă miercuri o decizie majoră: Curtea Internațională de Justiție va anunța dacă Rusia a încălcat tratatele ONU în Ucraina

14:09 Videoclipuri obținute de Kyiv Post arată drone ucrainene care doboară „mercenari ruși” și „parteneri teroriști locali” ai acestora în Sudan, potrivit unor surse din cadrul serviciilor speciale ucrainene.

Filmate în „ultimele săptămâni” într-o parte neprecizată a țării africane, imaginile arată trei lovituri separate împotriva a trei vehicule diferite.

Sursele Kyiv Post din cadrul serviciilor speciale ale Ucrainei, au declarat: „Activitatea de distrugere a mercenarilor ruși și a partenerilor lor teroriști locali din Sudan este probabil opera forțelor speciale ucrainene. Activitățile planificate sunt în curs de desfășurare”.

13:33 Comisia Europeană a propus miercuri măsuri de limitare a importurilor de produse agricole din Ucraina și o mai mare flexibilitate în ceea ce privește normele privind terenurile în paragină, în încercarea de a calma protestele fermierilor furioși din Franța și din alte state membre ale UE.

Comisia a precizat că va prelungi cu încă un an, până în iunie 2025, suspendarea taxelor de import pentru exporturile ucrainene. Acestea au fost suspendate în 2022 pentru a contribui la sprijinirea economiei Ucrainei în urma invaziei ruse. (Reuters)

13:30 Duma de Stat de la Moscova a adoptat în sesiune plenară, după a treia și ultima lectură, proiectul de lege care permite confiscarea bunurilor și proprietăților persoanelor găsite vinovate de „discreditarea” forțelor armate și alte activități „împotriva securității de stat”.

UE pare că cedează la o cerere a lui Viktor Orban

12:35„Avem nevoie de un Schengen militar”. Acord semnat de trei mari state pentru transfer rapid de trupe și echipament militar pe flancul estic al NATO

Germania, Olanda şi Polonia au semnat marţi un acord menit să reducă birocraţia care împiedică deplasarea transfrontalieră rapidă a trupelor şi armamentului de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO.

12:23UE pare că cedează la o cerere a lui Viktor Orban

Liderii Uniunii Europene vor propune joi organizarea unei dezbateri anuale cu privire la un pachet de ajutor planificat de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, într-un efort de a depăși opoziția Ungariei, potrivit proiectului de concluzii ale summitului, transmite Reuters.

12:00 Băncile ruseşti au înregistrat anul trecut profituri record, a anunţat miercuri Banca Centrală a Rusiei, care s-a declarat și ea „oarecum surprinsă” de situație.

Nadejdin a strâns semnăturile pentru a candida contra lui Putin

11:46 Ministerul ucrainean al apărării a postat un clip cu ultimele momente ale unor blindate rusești: „Acum nu mai sunt vehicule, ci fier vechi”.

11:17 Candidatul anti-război din Rusia Boris Nadejdin a declarat miercuri că a strâns și depus 105.000 de semnături de susținere la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a-și susține candidatura la viitoarele alegeri prezidențiale împotriva lui Vladimir Putin.

CEC trebuie să evalueze autenticitatea semnăturilor, după care va decide dacă lui Nadejdin i se va permite sau nu să candideze la președinție. (Reuters)

10:58 Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat miercuri că se va întâlni joi la Bruxelles cu omologul său ungar și va discuta cu acesta despre cererea de aderare la NATO a Suediei, dar nu a fost stabilită o dată pentru o întâlnire oficială.

„Ne vom întâlni acolo (Bruxelles) și vom avea o șansă rezonabilă de a avea o discuție înainte de o întâlnire ulterioară", a declarat presei Kristersson. Ungaria este singurul membru NATO care nu a aprobat încă cererea Suediei. (Reuters)

Explozii puternice în Sankt Petersburg

10:42 În cursul nopții, explozii puternice au putut fi auzite în Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui Vladimir Putin, cel puțin una dintre acestea părând a avea loc la o uzină de prelucrare a petrolului. Presa rusă a invocat o explicație neverosimilă pentru incident - VIDEO.

10:13 Preconizatul efort ofensiv rusesc pentru iarna-primăvara anului 2024 este în curs de desfășurare în zona de frontieră dintre regiunile Harkov și Lugansk, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind conflictul.

Șeful Direcției principale de informații militare ucrainene (GUR), generalul-locotenent Kirilo Budanov, a declarat marți că ofensiva rusă din Ucraina este în curs de desfășurare și că forțele rusești urmăresc să ajungă la râul Zherebets (din zona de frontieră dintre Harkov și Lugansk) și la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk.

Budanov a prognozat că forțele rusești nu vor reuși totuși să atingă aceste obiective și probabil că vor fi „complet epuizate” până la începutul primăverii.

Declarațiile lui Budanov sunt în concordanță cu observația ISW conform căreia forțele rusești au intensificat operațiunile ofensive de-a lungul acestei axe de la începutul lunii ianuarie 2024.

09:32 Ucraina are nevoie de mai multă muniție, a subliniat miercuri șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, înainte de o reuniune cu miniștrii apărării din UE care are loc la Bruxelles.

„Trebuie să arătăm că angajamentul nostru clar față de Ucraina rămâne și continuă”, a declarat el, adăugând că este important să clarificăm situația și „să știm unde ne aflăm acum, unde vom fi până în martie și până la sfârșitul anului". (Reuters)

Armata rusă ar fi avut pierderi mari ieri

09:24 Armata ucraineană spune că rușii au avut pierderi mari ieri: 1.090 soldați, 10 tancuri, 32 de alte blindate de luptă, 51 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 40 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.

08:36 Rusia a lansat azi-noapte 20 de drone de atac Shahed din Primorsko-Akhtarsk, Kursk și Cap Chauda și trei rachete balistice Iskander-M din Crimeea și regiunea Voronej, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Forțele ucrainene au doborât 14 dintre dronele Shahed în regiunile Nikolaev, Zaporojie, Dnipro, Kirovohrad și Harkov, potrivit sursei citate.

Ce a spus șeful CIA despre evoluția în acest an a războiului

08:27„Ar fi un autogol de proporții istorice”: Ce a spus șeful CIA despre evoluția în acest an a războiului Rusia-Ucraina.

Ucraina se va confrunta probabil cu un an greu în războiul cu Rusia în 2024, a declarat marți directorul CIA, Bill Burns, explicând că întreruperea ajutorului american pentru Kiev ar fi o eroare de „proporții istorice"

07:40 Drone de atac rusești au lovit marți ținte civile în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, rănind ușor trei persoane, declanșând un incendiu și provocând pagube la blocuri de apartamente și instalații de infrastructură, au declarat oficialii locali.

Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a spus că au fost spulberate ferestrele a două blocuri din cartierul Slobidskyi din oraș și că mai multe mașini au fost distruse. El a afirmat și că un incendiu a izbucnit într-unul dintre blocuri.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov, a declarat că au avut loc mai multe lovituri în două districte ale orașului și că infrastructura civilă a fost avariată. Cel puțin șase drone au fost lansate în regiune, a scris el pe Telegram. (Reuters)

Moscova este hotărâtă să ducă conflictul cu Occidentul până la capăt

07:06Rusia este hotărâtă să ducă conflictul cu Occidentul până la capăt și merge dincolo de simpla propagandă, deoarece cuvintele corespund acțiunilor, potrivit La Stampa.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, practic șeful tuturor serviciilor secrete ale Rusiei, Nikolai Patrușev, a îndemnat în mod explicit militarii ruși să se pregătească pentru un război lung cu Occidentul.

06:56 În pofida cooperării dintre Londra și aliații săi în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina, Moscova multiplică mijloacele de eludare a acestora, în special prin formarea unei „flote fantomă de petroliere”, potrivit unui raport parlamentar britanic.

02:05 Perspectiva revenirii Turciei în programul de producție a avioanelor de luptă F-35 este invocată de Washington pentru a convinge Ankara să abandoneze sistemele antiaeriene rusești S-400, potrivit declarațiilor făcute de Victoria Nuland, adjuncta secretarului de stat american.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------