Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut din nou miercuri continuarea ajutorului militar pentru Ucraina și a făcut o pledoarie pentru Alianța Atlantică, într-un mesaj adresat în mod clar publicului american în plin an electoral, potrivit AFP.

Jens Stoltenberg la sediul NATOFoto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

Vorbind la Heritage Foundation, un think-tank conservator din Washington, șeful NATO a declarat că „Ucraina trebuie să câștige. Și poate, dar are nevoie de noi”.

„Sprijinirea Ucrainei nu este caritate (...) și este în interesul Statelor Unite”, a spus el, în timp ce opoziția republicană din Congres a blocat un nou pachet bugetar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

După ce a livrat Kievului arme în valoare de zeci de miliarde de dolari de la începutul războiului, în februarie 2022, administrația lui Joe Biden a rămas fără fonduri la sfârșitul anului 2023. Președintele a cerut Congresului să aprobe o finanțare suplimentară de aproximativ 61 de miliarde de dolari, dar negocierile cu republicanii sunt împotmolite.

Stoltenberg nu a făcut nicio referire directă la alegerile prezidențiale din SUA, dar fostul președinte Donald Trump, care probabil îl va înfrunta pe Joe Biden în noiembrie, își exprimă în mod regulat îndoielile cu privire la ajutorul acordat Ucrainei și NATO, amenințând chiar că va pleca din Alianță dacă va fi ales.

Aflat de luni într-o vizită la Washington, Stoltenberg s-a întâlnit marți seara cu membri aleși ai Congresului, precum și cu președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson.

Într-o declarație comună, cei doi lideri au vorbit despre faptul că „NATO este bun pentru Europa și bun pentru Statele Unite” și au afirmat că doresc „să trimită un mesaj președintelui rus Vladimir Putin că nu va câștiga războiul său de agresiune împotriva Ucrainei”.

„NATO este o afacere bună pentru Statele Unite”, a susținut din nou miercuri Stoltenberg, subliniind că „promovează interesele Statelor Unite” și contribuie la susținerea economiei americane și la crearea de locuri de muncă.

De asemenea, el ar urma să se deplaseze în statul Alabama, în sudul SUA, pentru a vizita o fabrică aparținând gigantului în domeniul armamentului Lockheed Martin.

În iulie, Statele Unite vor găzdui în capitala federală un summit al liderilor Alianței pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a creării acesteia.