În contextul în care ajutorul de 50 de miliarde de euro promis Ucrainei de către UE ar putea să fie din nou blocat de premierul ungar Viktor Orban, iar asistenţa acordată Kievului de către SUA a „încetat complet”, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că forțele ucrainene vor continua atacurile cu drone produse pe plan intern, întrucât tot ce ține de componenta militară de pe teritoriul Rusiei trebuie distrus, relatează Ukrainska Pravda.

Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Danilov a confirmat la emisiunea de televiziune japoneză News 1930 că situația în zona de luptă din Ucraina este foarte grea.

Întrebat ce va face Ucraina în fața unei întârzieri a ajutorului occidental, el a vorbit despre atacurile asupra teritoriului rus.

Danilov a subliniat că atacurile asupra țintelor rusești nu sunt efectuate cu arme occidentale, așa cum spune partea rusă, ci cu arme fabricate din Ucraina, a căror calitate continuă să se îmbunătățească.

  • „Daune la căile ferate, depozitele de petrol, depozitele de gaze și alte instalații de importanță directă pentru componenta militară rusă. Aceste depozite de petrol sunt folosite pentru a alimenta și depozita carburant pentru militari. Acestea sunt instalațiile care trebuie distruse. Astfel de evenimente vor continua să se întâmple. Vor fi din ce în ce mai multe. Nu ne putem opri până când nu ne eliberăm teritoriul de agresor și până când aceștia părăsesc teritoriul nostru. Apa ascute pietrele. O dată, de două ori, de 10 ori, de 20 de ori. Vom face tot ce ne stă în putere pentru a-i face să simtă despre ce este războiul. Războiul nu trebuie să fie doar pe teritoriul nostru, războiul ar trebui să fie pe teritoriul Federației Ruse pentru că ei sunt agresorul, iar tot ce ține de componenta militară de pe teritoriul Rusiei trebuie distrus. Vreau să spun că daunele pe care le provocăm pe teritoriul Federației Ruse – la Sankt Petersburg, la Kursk, la Voronej, la Belgorod, la Moscova, la Smolensk, în alte teritorii – rețineți că acestea sunt instalații militare rusești care au fost atacate cu arme fabricate din Ucraina”.

Ungaria s-a opus la ultimul summit pachetului de împrumuturi și subvenții în valoare de 50 de miliarde de euro, care necesită acordul unanim al statelor membre, iar cu două zile înainte de următorul summit situația este încă incertă.

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat marți Uniunea Europeană că a planificat să declanșeze un „Armageddon” împotriva țării sale, dar că Budapesta nu și-a schimbat poziția față de deblocarea asistenței pentru Ucraina.

Comentariile sale vin după ce Financial Times a scris într-un articol publicat la sfârșitul săptămânii trecute că oficialii de la Bruxelles au redactat un plan de sabotare a economiei Ungariei prin tăierea tuturor fondurilor UE pentru Budapesta, acesta urmând să fie implementat dacă Orban nu renunță la vetoul în privința adoptării pachetului multianual de asistență pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro.

Contactat duminică de Financial Times pentru a comenta planul redactat la Bruxelles privind sabotarea economiei Ungariei, ministrul ungar pentru relația cu UE, Janos Boka, a declarat că nu este la curent cu o astfel de amenințare, dar că Budapesta „nu cedează presiunilor”.

Premierul polonez Donald Tusk a insistat marți că Uniunea Europeană va găsi o soluţie pentru a sprijini Ucraina, indiferent de poziţia Budapestei.

"Totul indică faptul că, într-un fel sau altul, vom găsi o soluţie, cu sau fără (premierul ungar Viktor) Orban, pentru a sprijini Ucraina, dar ar fi de preferat, şi ne-am simţi cu toţii mai bine atunci, ca unitatea Europei să se păstreze în acest proces", a declarat Donald Tusk pentru jurnalişti.

"Viktor Orban a rămas singur pe câmpul de luptă. El este singurul politician (european) care este anti-ucrainean într-un mod atât de deschis", a mai spus şeful guvernului polonez.

În ceea ce privește ajutorul american, Casa Albă a anunţat zilele trecute că asistenţa acordată Ucrainei de către SUA pentru a contracara invazia rusă a „încetat complet" din cauza lipsei unui acord în Congres pentru a continua sprijinirea autorităţilor de la Kiev.

„Asistenţa pe care le-o ofeream a încetat acum", a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby.

Preşedintele american Joe Biden, din partea Partidului Democrat, a cerut Congresului să aprobe un ajutor suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă opoziţia republicană a declarat că va aproba noul pachet de ajutor doar dacă democraţii sunt de acord să implementeze o serie de măsuri la frontiera între SUA şi Mexic.

La începtul lunii ianuarie, un general ucrainean avertiza că apărarea antiaeriană mobilă a Ucrainei are muniție doar pentru a face față „câtorva" noi atacuri rusești de amploare, iar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului. Între timp a trecut aproape o lună și ajutorul occidental pare la fel de incert.