Apărarea antiaeriană mobilă a Ucrainei are suficientă muniție pentru a face față doar „câtorva" noi atacuri rusești de amploare, iar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului, a avertizat un general ucrainean. Recentele lovituri masive ale Rusiei împotriva marilor orașe ucrainene au ca scop epuizarea apărării antiaeriene ucrainene, au spus experții consultați de AFP.

Lansare ucraineană pentru interceptarea unei rachete rusești deasupra KievuluiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Deși armata ucraineană susține în prezent că este capabilă să doboare majoritatea rachetelor și dronelor lansate de Rusia, aceste atacuri s-au înmulțit în ultimele zile și continuă să facă numeroase victime: aproximativ cincizeci de morți în atacul de vineri, cinci în atacul de marți și sute de civili răniți.

Ucraina mai are muniție doar pentru câteva atacuri aeriene masive

„În situația actuală, în ceea ce privește sistemele mobile de apărare antiaeriană, există suficiente muniții (...) pentru a rezista următoarelor mari atacuri", a subliniat generalul Serghei Naiev, comandantul forțelor întrunite ucrainene, intervievat miercuri de AFP în timpul unei reuniuni cu alți militari în apropiere de Kiev.

„Dar, pe termen mediu și lung, avem evident nevoie de ajutorul țărilor occidentale pentru a reface stocul de rachete", a adăugat generalul responsabil de aceste unități, însărcinate cu apărarea cerului deasupra capitalei.

Pentru el, prioritatea este așadar de a „obține mai multe muniții" în fața unei armate ruse care „vrea cu adevărat să epuizeze sistemul de apărare antiaeriană".

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, Rusia a trimis aproape 300 de rachete și peste 200 de drone explozive Shahed împotriva Ucrainei începând cu 29 decembrie 2023.

„Nicio altă antiaeriană din lume nu are astfel de rezultate”

Pe de altă parte, unitățile generalului Naiev sunt dotate cu sisteme mobile și nu cu echipamente mai avansate precum sistemele Patriot americane, care sunt capabile să doboare rachetele hipersonice rusești Kinjal.

„Desigur, am dori mai multe rachete pentru Patriot și mai multe sisteme în sine", a spus acest ofițer ucrainean de rang înalt.

Ultimele două valuri de lovituri masive rusești au fost o ocazie pentru oficialii ucraineni de a îndemna Occidentul să își intensifice ajutorul după aproape doi ani de invazie rusă.

Generalul Naiev a înmânat medalii soldaților care protejează cerul, felicitându-i pentru o „rată de eficiență de aproximativ 90%" în timpul atacului aerian rusesc de marți.

„Niciun alt sistem de apărare antiaeriană din lume nu este capabil să obțină astfel de rezultate, mai ales când vine vorba de lupta împotriva Rusiei", a declarat el.

Rămâne Ucraina fără interceptoare înainte ca Rusia să termine rachetele?

Potrivit experților, recentele lovituri masive ale Rusiei împotriva marilor orașe ucrainene au ca scop epuizarea populației și a apărării antiaeriene a Ucrainei.

Unul dintre obiectivele principale ale Kremlinului, explică Mick Ryan, cercetător asociat la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), este de a „testa" apărarea antiaeriană a Ucrainei, care a fost modernizată de sistemul american Patriot și de echivalentul său franco-italian, SAMP/T MAMBA.

Moscova încearcă o cursă contra cronometru în speranța că „Ucraina va rămâne fără interceptoare înainte ca Rusia să rămână fără rachete și drone", a scris acest general australian în retragere pe X.

Rusia a trecut la o economie de război, în timp ce Occidentul se străduiește să furnizeze cantitatea necesară de rachete antiaeriene sol-aer, mult mai complexe și mai scumpe de fabricat decât anumite drone construite parțial din echipamente civile.

Principala țintă a loviturilor rusești este „industria de apărare", pe care Kievul încearcă să o consolideze în fața scăderii livrărilor de arme occidentale, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Rușii „încearcă acum să atace complexul militar-industrial, companiile, nu infrastructura energetică (spre deosebire de iarna trecută, n.r.), ci producția de armament", a explicat pentru AFP analistul militar Mykola Bielieskov, de la Institutul ucrainean pentru studii strategice.

„Am început să producem mai multe arme decât înainte", a declarat pentru AFP Sergiy Zgourets, director al centrului de cercetare ucrainean Defence Express, referindu-se la muniții, drone, vehicule blindate și radare.

Forțele Moscovei testează diferite combinații de atacuri aeriene

Pentru a atinge aceste ținte, „secvențierea și combinația de proiectile rusești s-au schimbat, au devenit mai complexe", a declarat pentru AFP Stéphane Audrand, consultant francez în domeniul riscurilor internaționale.

Comandantul-șef al armatei ucrainene a descris pe Telegram gama de proiectile folosite de ruși în timpul atacului din 1-2 ianuarie: drone, rachete de croazieră moderne, rachete mai vechi și rachete balistice.

Ucraina susține, de asemenea, că a doborât 10 rachete hipersonice Kinjal în timpul atacului, în pofida afirmațiilor Kremlinului potrivit cărora acestea erau „invincibile".

Scopul loviturilor rusești este, de asemenea, ca și de la începutul războiului în februarie 2022, de a submina moralul populației.

Ce mesaj vrea să transmită Putin Ucrainei

„Victoriile" rusești pe teren sunt locale și sunt obținute cu un cost uman exorbitant, așa că (Vladimir) Putin încearcă din nou această altă pârghie de presiune", a afirmat Tatiana Kastouéva-Jean, de la Institutul Francez de Relații Internaționale.

„Nu voi renunța, sunt pregătit pentru orice, veți suferi fără încetare și veți muri dacă nu vă supuneți condițiilor mele' - acesta este mesajul lui Putin", a explicat ea, intervievată de AFP.

Președintele rus se adresează de asemenea Occidentului, dorind să demonstreze, potrivit Tatianei Kastouéva-Jean, că „sprijinul acordat Ucrainei nu face decât să prelungească suferința populației și să transforme Ucraina într-un abis financiar, unde infrastructura costisitoare care trebuie reconstruită poate fi lovită din nou și din nou", potrivit acesteia.

Atacurile sunt și represalii pentru loviturile din Belgorod

Tatiana Stanovaya, fondatoarea R. Politik, un centru de analiză a politicii ruse, consideră că aceste atacuri au căpătat o dimensiune de represalii.

După loviturile ucrainene asupra orașului rus Belgorod, care au ucis 25 de persoane la 30 decembrie, Vladimir Putin a transmis următorul mesaj: „Ucraina nu ne poate ataca fără consecințe", spune ea.

În fața acestei campanii rusești, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kouleba, a cerut accelerarea livrărilor occidentale de „sisteme suplimentare de apărare aeriană, drone de luptă" și „rachete cu o rază de acțiune de peste 300 de kilometri".

Acest mesaj a fost reluat de Polonia, care a cerut miercuri ca Ucraina să fie dotată cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru a riposta la atacurile rusești.

Kievul așteaptă, de asemenea, avioanele de luptă F-16 promise de mai multe țări europene, care pot contribui la apărarea antiaeriană cu rachete aer-aer.