Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătește să-l înlocuiască pe comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei în ceea ce ar fi cea mai mare schimbare a comandamentului militar al Ucrainei de la începutul invaziei rusești de acum doi ani, relatează Financial Times. Asta după ce luni au apărut informații în presa ucraineană că președintele Volodimir Zelenski i-ar fi oferit acestuia un nou rol, dar pe care generalul l-a refuzat. Informații fabricate sau nu, zvonuri sau nu, ce ar însemna de fapt o astfel de schimbare.

Zelenski și Zalujnîi, la o întâlnire la Dnepr, iulie 2023Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Potrivit Financial Times, patru persoane familiarizate cu discuțiile au confirmat informația apărută prima dată pe canalele de Telgram, iar ulterior în presa ucraineană - Zelenski este hotărât să îl schimbe din post pe Zalujnîi.

Două dintre surse au spus că Zelenski i-a spus clar lui Zalujnîi că, indiferent dacă va prelua sau nu acest nou rol, va fi îndepărtat din funcția sa actuală.

Cele patru persoane au avertizat că Zelenski nu l-a demis încă pe Zalujnîi și s-ar putea să nu o facă o perioadă de timp după apariția informațiilor în presă.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhii Nikiforov, și Ministerul Apărării au negat informațiile despre demiterea lui Zalujnîi.

Biroul președintelui a refuzat să comenteze mai multe marți.

Zalujnîi a ocupat funcția de comandant șef din iulie 2021. Informații privind anumite neînțelegeri între Zalujnîi și Zelenski au apărut pentru prima dată în noiembrie 2023.

Presupusul dezacord dintre cei doi a primit o atenție sporită în urma interviului lui Zalujnîi privind starea războiului pentru The Economist din 1 noiembrie, în care a spus că există pericolul ca Ucraina să intre în capcana unui război prelungit.

Câteva zile mai târziu, Zelenski a respins ideea unui impas în război, în timp ce consilierul său pentru probleme diplomatice a descris comentariile făcute de Zalujnîi ca fiind „foarte ciudate” și a sugerat că ele ar putea face jocurile Rusiei.

Ukrainska Pravda a raportat apoi pe 4 decembrie că Zelenski l-ar „ocoli” pe Zalujnîi în comunicarea cu unii comandanți militari, citând surse anonime. Motiv pentru care Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat ulterior că nu există motive pentru a lua în considerare demiterea lui Valeri Zalujnîi din funcția de comandant șef al Forțelor Armate.

Într-o conferință de presă din 19 decembrie, Zelenski a insistat că are o relație de muncă cu Valeri Zalujnîi.

"De ce ar trebui să ajut pe cineva dezvoltând această temă? Am o relație de muncă cu Zalujnîi", a spus șeful statului.

El a spus că nu este vorba despre relații personale, ci despre responsabilitate și strategie.

Înlocuirea lui Zalujnîi va provoca scandal în cadrul armatei, dar și a societății civile

Financial Times subliniază că înlocuirea lui Zalujnîi ar provoca un scandal în cadrul armatei și societății civile a Ucrainei, printre care generalul se bucură de un sprijin imens.

„Acest lucru va avea un impact foarte, foarte negativ asupra [moralului] armatei”, a declarat istoricul militar ucrainean Mihailo Jîrohov pentru Radio NV din Kiev, adăugând în același timp avertismentul că el crede că zvonurile sunt „fabricate”.

Înlocuirea lui Zalujnîi ar putea, de asemenea, să deranjeze partenerii occidentali ai Ucrainei, inclusiv oficialii militari care au lucrat îndeaproape cu generalul în ultimii doi ani la conceperea strategiilor de luptă. Și va veni într-un moment critic al războiului, în timp ce Kievul așteaptă să vadă dacă va primi asistența militară și financiară critică în valoare de miliarde de dolari din partea SUA și a UE.

Zalujnîi nu a comentat relatările privind demiterea sa, deși luni a publicat pe Facebook un selfie nedatat cu șeful de stat major Serhii Shaptala, în care ambii purtau hanorace ale armatei ucrainene. Postarea a fost distribuită de peste 2.000 de ori și a primit sute de comentarii de susținere în câteva minute de la publicare.

Cine l-ar putea înlocui pe Zalunjnîi

Ceea ce rămâne de stabilit, potrivit tuturor celor patru oameni consultați de FT, este cronologia plecării lui Zalujnîi, dacă va accepta un nou rol și cine l-ar înlocui ca comandant șef.

Posibilii candidați pentru această funcție sunt Oleksandr Sîrsky, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei și Kirilo Budanov, șeful direcției de informații militare a țării. Ambii bărbați sunt apropiați de Zelenski.

Supranumit „Generalul de Fier” de către admiratori, Zalujnîi, în vârstă de 50 de ani, a fost numit de Zelenski în funcția de comandant șef în iulie 2021 și a supravegheat operațiunile armatei ucrainene de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.