Comandantul-șef al Ucrainei, Valeri Zalujnîi, posibil să fi fost demis pe 29 ianuarie, potrivit surselor Kyiv Independent și ale altor câteva trusturi de presă ucrainene. Pe site-ul președintelui Volodimir Zelenski nu a fost încă publicat niciun decret oficial.

Volodimir Zelenski alaturi de Valeri Zalujnii si Milola OlesciukFoto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

O sursă Kyiv Independent din cadrul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat că Zalujnîi a fost concediat.

Nici Zalujnîi, nici Zelenski nu au făcut încă niciun comentariu public.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Sergii Nikiforov, a declarat pentru Kyiv Independent la ora 19:50 pe 29 ianuarie că Zalujnîi nu a fost demis.

Știrea a fost raportată pentru prima dată la începutul serii zilei de 29 ianuarie de un grup de canale anonime pe Telegram, inclusiv unele care au raportat informații provenind de la Oficiul Prezidențial al Ucrainei, iar Kyiv Independent a subliniat că unele canale de Telegram raportează fake-news-uri.

Mass-media ucraineană, inclusiv Kyiv Independent, au încercat să confirme știrile despre concedierea comandantului superior al Ucrainei. Sursele, toate vorbind sub rezerva anonimatului, au oferit răspunsuri contradictorii.

Zalujnîi a ocupat funcția de comandant șef din iulie 2021. Informații privind anumite neînțelegeri între Zalujnîi și Zelenski au apărut pentru prima dată în noiembrie 2023.

Presupusul dezacord dintre cei doi a primit o atenție sporită în urma interviului lui Zalujnîi privind starea războiului pentru The Economist din 1 noiembrie, în care a spus că există pericolul ca Ucraina să intre în capcana unui război prelungit.

Câteva zile mai târziu, Zelenski a respins ideea unui impas în război, în timp ce consilierul său pentru probleme diplomatice a descris comentariile făcute de Zalujnîi ca fiind „foarte ciudate” și a sugerat că ele ar putea face jocurile Rusiei.

Ukrainska Pravda a raportat apoi pe 4 decembrie că Zelenski l-ar „ocoli” pe Zalujnîi în comunicarea cu unii comandanți militari, citând surse anonime. Motiv pentru care Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat ulterior că nu există motive pentru a lua în considerare demiterea lui Valeri Zalujnîi din funcția de comandant șef al Forțelor Armate.

Într-o conferință de presă din 19 decembrie, Zelenski a insistat că are o relație de muncă cu Valeri Zalujnîi.

"De ce ar trebui să ajut pe cineva dezvoltând această temă? Am o relație de muncă cu Zalujnîi", a spus șeful statului.

El a spus că nu este vorba despre relații personale, ci despre responsabilitate și strategie.