Președintele Volodimir Zelenski l-ar „ocoli” pe comandantul Valerii Zalujnîi în comunicarea cu unii comandanți militari, complicând capacitatea acestora din urmă de a comanda pe deplin Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa ucraineană, citând surse anonime.

Zelenski și Zalujnîi, la o întâlnire la Dnepr, iulie 2023Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Informația vine pe fondul speculațiilor din mass-media occidentală și ucraineană cu privire la presupusele dezacorduri dintre Zelenski și Zalujnîi, care au primit multă atenție publică în urma unui articol de opinie al lui Zalujnîi despre starea războiului publicat în The Economist.

În loc să comunice direct cu Zalujnîi, președintele menține linii de comunicare paralele cu șefii unor ramuri militare, precum comandantul Forțelor Terestre Oleksandr Sîrskîi sau comandantul Forțelor Aeriene Mîkola Oleșciuk, potrivit surselor Ukrainska Pravda.

Zalujnîi ar primi unele informații de la subalternii săi doar la întâlnirile de la Cartierul General al Comandantului Suprem.

„Există impresia că Zelenski a împărțit Forțele Armate în două grupuri: cel „bun” comandat de Sîrskîi și alți favoriți, și cel „rău” subordonat lui Zalujnîi”, a declarat pentru Ukrainska Pravda o persoană din cercul interior al lui Zalujnîi.

„Acest lucru îl demotivează foarte mult pe comandantul șef și, cel mai important, îl împiedică să conducă întreaga armată”.

Unele dintre deciziile militare ale lui Zelenski ar fi motivate politic

Sursele Ukrainska Pravda susțin că Zelenski ia uneori decizii în chestiuni militare ghidându-se de motive politice.

Un exemplu ar fi demiterea de către președinte a tuturor ofițerilor regionali de înrolare în urma unor rapoarte de corupție extinsă.

Acest lucru a provocat fricțiuni cu Zalujnîi care, deși recunoaște nevoia de a lupta împotriva corupției, a subliniat probleme legate de eforturile de mobilizare, a declarat una dintre surse pentru Ukrainska Pravda.

Ceea ce părea a fi o mișcare rapidă și decisivă din punct de vedere politic ar fi avut consecințe complexe în sfera militară.

Modificările recente ale personalului, cum ar fi înlocuirea comandantului Forțelor de Operațiuni Speciale Viktor Horenko, au avut un efect similar, a scris Ukrainska Pravda.

The Kyiv Independent nu a putut verifica afirmațiile.

Zelenski, care le-a spus de asemenea ucrainenilor într-un discurs din noiembrie că nu este momentul pentru alegeri în contextul războiului, a făcut un apel la întărirea țării și a avertizat împotriva unor „lupte interne periculoase” care ar putea periclita eforturile Kievului de a respinge invazia rusă.

Apelul său a venit după ce neînțelegerile dintre conducerea politică a țării și cea militară au devenit publice în urma unor comentarii făcute de generalul Valerii Zalujnîi, seful Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Comandantul armatei ucrainene a prezentat o situație sumbră privind ofensiva

Zalujnîi a afirmat într-un editorial de opinie publicat de The Economist și un interviu acordat publicației că situația de pe front a ajuns în impas, generalul lăsând de asemenea să se înțeleagă, fără a declara direct acest lucru, că ofensiva pe care Ucraina a declanșat-o în luna iunie pentru eliberarea sudului țării a eșuat.

Câteva zile mai târziu, Zelenski a respins ideea unui impas în război, în timp ce consilierul său pentru probleme diplomatice a descris comentariile făcute de Zalujnîi ca fiind „foarte ciudate” și a sugerat că ele ar putea face jocurile Rusiei.

Ideea unui blocaj pe front este un subiect foarte sensibil la Kiev în condițiile în care, după eșecul negocierilor de pace purtate cu Moscova imediat după începerea războiului, Zelenski a respins orice alte noi discuții până când trupele rusești vor fi retrase de pe teritoriul ucrainean.

Un alt aparent eșec de comunicare între conducerea politică și militară a Ucrainei a avut loc Zelenski a anunțat că l-a schimbat din funcție pe comandantul Forțelor de Operațiuni Speciale. Acesta a spus că a aflat de decizie din presă iar Zalujnîi - superiorul său - nu a fost nici el informat.