O nouă investigație realizată de jurnaliști ruși independenți a prezentat primele fotografii aeriene cu un alt conac de lux al președintelui Vladimir Putin, unul care se întinde pe un teren de două ori cât statul Monaco din sudul Franței, relatează Meduza.

Vladimir PutinFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Investigația a fost realizată de jurnaliștii de la Dossier Center, un ONG fondat de disidentul rus Mihail Hodorkovski, desemnat de Moscova „agent al străinătății” în mai 2022, la doar câteva luni după ce Putin a declanșat invazia din Ucraina.

Jurnaliștii de la Dossier Center explică într-un documentar de 6 minute și jumătate numit „Casa secretă de vacanță a lui Putin în Karelia: Putin a furat o cascadă” modul în care a fost construit acest conac aflat la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Finlanda, pe malul Golfului Marjalahti din Lacul Ladoga.

Referința la cascada „furată” de președintele rus e una la faptul că, înainte de construirea acestui complex rezidențial vast, aceasta era accesibilă doar vizitatorilor Parcului Național Ladoga de aici. Terenul care include cascada a fost acaparat încă din 2010 de către Yuri Kovalciuk, supranumit „bancherul personal” al lui Putin.

Complexul rezidențial al lui Putin a fost construit într-un parc național

Jurnaliștii de investigație arată de asemenea că, după ce suprafața complexului a fost extinsă și mai mult, în jurul acestuia a fost ridicat un gard de sârmă ghimpată care izolează o suprafață de 4 kilometri pătrați, de 4 ori mai mare decât cea înregistrată în documentele oficiale.

Cercetătorul și jurnalistul independent Chris Owen a făcut un rezumat al docmentarului, atrăgând atenția asupra mai multor aspecte interesante semnalate în înregistrarea video.

De exemplu, Golful Maryalahti se află la aproximativ 185 de kilometri nord de Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin și cel în care și-a început cariera de ofițer al FSB. Tot aici el și-a creat multe dintre contactele care aveau să îl ajute în cariera politică ulterioară.

Inclusiv fostul șef al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, s-a născut la Sankt Petersburg (sau Leningrad, cum a fost numit orașul în perioada sovietică), el fiind îngropat aici după accidentul aviatic în care a murit în luna august a anului trecut.

Complexul include 4 clădiri poreclite „Hambarul”, „Coliba pescarului”, „Casa cu grădină” și „Ferma”, plus o crescătorie de păstrăvi în golf. Deși numele ar sugera un peisaj rural idilic, clădirile sunt locuințe ultra-moderne decorate cu podele de marmură, pietre semi-prețioase și alte finisaje de lux, ca de exemplu bideuri care costă 10.800 de dolari bucata și capete de duș ce valorează 4.600 de dolari fiecare.

Pe terenul complexului a fost construită inclusiv o berărie, documente obținute de cei de la Dossier Center arătând că lucrările de construcție au costat sute de milioane de ruble.

Ce dotări are „casa de vacanță” pe care președintele Rusiei ar avea-o în nordul țării

„Hambarul” pare să fi fost proiectat pentru găzduirea de musafiri, având un salon de luat masa cu o suprafață de 200 de metri pătrați la parterul clădiri. Berăria face parte din această clădire, având echipamente austriece în valoare de 345.000 de euro și o capacitate de producție zilnică de 47 de litri de bere.

La etajul doi al „Hambarului” se află o cameră pentru servit ceaiul cu vedere la lac, în timp ce în spatele clădirii se află un heliport.

După începerea războiului din Ucraina în spatele clădirii a fost înălțată o movilă misterioasă despre care jurnaliștii de la Dossier Center afirmă că ar putea să fi fost construită pentru a plasa pe ea un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă (SHORAD).

Rusia dispune de mai multe astfel de sisteme de apărare, printre acestea numărându-se și faimoasele „Pantsir”, urcate cu macarale pe acoperișurile unor clădiri importante din Moscova în ianuarie anul trecut.

Însă în momentul în care Dossier Center a survolat complexul cu o dronă niciun astfel de sistem nu fusese deocamdată instalat. Echipamentele de război electronic care să bruieze semnalele aeronavelor fără pilot erau și ele absente sau ineficace, după cum de altfel demonstrează faptul că jurnaliștii de investigație au putut surprinde imaginile cu complexul.

Cei de la Dossier Center speculează că este posibil ca ele să fie folosite doar când Putin se află aici. Însă imagini filmate ulterior arată că un sistem SHORAD era prezent aici iarna trecută.

Președintele Rusiei are gusturi rafinate

Crescătoria de păstrăvi se află între „Hambar” și „Coliba pescarului”, fiind probabil menită să furnizeze musafirilor pește proaspăt. Localnicii le-au relatat investigatorilor că paznicii complexului vând o parte din pești, probabil ca un mod neoficial de a-și suplimenta veniturile.

„Casa cu grădină” pare să fi fost proiectată pentru înnoptat, având mai multe zone de relaxare decorate luxos și 6 dormitoare cu diferite decoruri ce includ pietre semiprețioase precum labradoritul și lapis lazuli. În spatele acestei clădiri se află de asemenea un heliport.

„Ferma” în schimb ar fi folosită pentru creșterea de tauri pentru a le oferi musafirilor carne de vită de cea mai bună calitate.

Cele două clădiri principale beneficiază de asemenea de pontoane pentru ancorarea unor iahturi de mari dimensiuni, întregul complex fiind împrejmuit cu sârmă ghimpată și camere de supraveghere, în timp ce paznicii îi patrulează perimetrul pentru a se asigura că nimeni nu încearcă să intre.

Construirea sa în Parcul Național Ladoga s-a făcut cu încălcarea tuturor reglementărilor legislației ruse privind conservarea zonelor protejate.

În urmă cu 3 ani investigatorii disidentului Alexei Navalnîi au prezentat imagini spectaculoase cu o altă proprietate care i-ar aparține de facto lui Vladimir Putin, palatul somptuos de la Marea Neagră, construit tot prin intermediul unor interpuși și deținut în acte de FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

„Este un stat în cadrul Rusiei. Și, în acest stat, nu există decât un singur țar inamovibil, Putin”, afirma la momentul respectiv Navalnîi, adăugând că președintele rus este „obsedat de bogăție și de lux”.