Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu mai mulți membri ai Comisiei Europene, că „nu putem lăsa Ucraina să rămână fără bani”, în timp ce Congresul încă discută un nou plan de ajutor financiar pentru această țară devastată de război, potrivit AFP.

Șefa Trezoreriei SUA, Janet YellenFoto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia

Yellen a vorbit în prezența lui Margrethe Vestager și Valdis Dombroskis, care se aflau la Washington în cadrul negocierilor privind comerțul și tehnologia (TTC), care sunt în curs de desfășurare de aproape doi ani și care urmează să se încheie în Belgia în aprilie.

Discuțiile urmau să se axeze în special pe „modul în care putem priva Rusia de capacitatea sa de a face război și de a susține Ucraina”, un subiect de „primă importanță”, a insistat Janet Yellen.

„Trebuie să menținem cursul și să menținem presiunea asupra Rusiei”, a confirmat Dombrovskis, adăugând că „UE dorește să continue să lucreze mână în mână cu Statele Unite pentru a limita mașina de război rusă”.

Discuțiile din Congresul american pentru a se ajunge la un acord asupra unei noi anvelope bugetare de aproximativ 61 de miliarde de dolari sunt încă în curs de desfășurare.

Sub presiunea dreptei, noul pachet de ajutor militar este negociat în paralel cu măsuri privind imigrația, într-un moment în care numărul migranților care traversează frontiera cu Mexicul atinge niveluri record.

Dar contextul politic din Statele Unite, cu alegerile prezidențiale în perspectivă și cu un nou duel între președintele american Joe Biden și predecesorul său Donald Trump care se materializează tot mai mult, ar putea împiedica în cele din urmă orice compromis.

„După cum știe fiecare senator, supraviețuirea Ucrainei este în joc”, a declarat miercuri senatorul Cuck Schumer, liderul majorității democrate din Senat, subliniind că discuțiile sunt încă în curs de desfășurare.

Ucraina va câștiga războiul împotriva Rusiei dacă va primi mai mult ajutor din partea Congresului. În caz contrar, (Vladimir) Putin va câștiga, a insistat el.

Uniunea Europeană (UE) se confruntă la rândul său cu blocaje, Ungaria refuzând să aprobe un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deoarece guvernul lui Viktor Orban, apropiat de Moscova, cere o revizuire anuală a acestor fonduri (33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de granturi).

Este foarte important să luăm o decizie până la sfârșitul acestei săptămâni, deoarece acest lucru arată angajamentul nostru, a insistat Vestager, nu-l vom lăsa pe (Vladimir) Putin să creadă că ne putem reduce atenția.

Până în prezent, pe lângă ajutorul militar, UE și Statele Unite au acordat Ucrainei un ajutor bugetar în valoare de 54 de miliarde de dolari, din care mai mult de jumătate a venit din partea Comisiei și a statelor membre, a precizat dna Yellen.