Președintele SUA, Joe Biden, a spus joi că nu crede că există „o perspectivă reală” ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina. Președintele SUA a vorbit în timpul unei conferințe de presă cu președintele finlandez, Sauli Niinistö, la Helsinki, după summitul celor doi lideri. Biden a mai spus că este „serios în privința schimbului de prizonieri” când a fost întrebat despre reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, care a fost deținut într-o închisoare din Moscova de mai bine de 100 de zile.

Razboi in ucrainaFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Armata ucraineană a avansat în cadrul contraofensivei sale cu 1,7 kilometri într-o săptămână în direcţia oraşului Melitopol, în zona de sud a frontului, a anunţat vineri un militar ucrainean de rang înalt.
  • Zelenski afirmă că Rusia „desfășoară toate resursele posibile” împotriva trupelor din est și sud. Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii trebuie să înțeleagă că Rusia desfășoară toate resursele posibile pentru a opri avansarea forțelor Kievului în estul și sudul țării.
  • Rusia nu dă semne că ar avea de gând să schimbe cursul războiului său împotriva Ucrainei, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken, după ce miniştrii de externe din peste 20 de ţări, inclusiv din SUA şi Rusia, s-au întâlnit în capitala Indoneziei pentru reuniunea anuală a organizaţiei ASEAN, centrată pe teme de securitate.
  • Numărul militarilor ruși din Belarus a scăzut foarte mult, a declarat vineri Serviciul de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina., potrivit CNN. Ucraina a înregistrat până de curând aproximativ 2.000 de militari ruși staționați pe terenurile de antrenament din Belarus, dar în prezent „aproape toate trupele rusești au fost retrase de pe teritoriul Belarusului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Gărzii de Stat a Frontierei Ucrainei, Andrii Demcenko.
  • Putin vrea să participe la un summit la Johannesburg, dar Africa de Sud vrea să stea deoparte. Vladimir Putin dorește să participe luna viitoare la un summit economic la Johannesburg, dar țara încearcă cu disperare să îl convingă să nu participe pentru a evita consecințele juridice și diplomatice ale mandatului său de arestare internațional, a declarat vineri vicepreședintele Africii de Sud.
  • „Amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare nu este atât de mare”. Șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a declarat reporterilor că există întotdeauna o amenințare că Rusia va folosi arme nucleare pentru a opri contraofensiva, dar că aceasta nu este foarte mare în acest moment.
  • Erdogan spune că el şi Putin sunt de acord cu prelungirea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră / Kremlinul, surprins: „Nu am făcut nicio declaraţie în acest sens”

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 506, LIVETEXT:

01:05 Un presupus spion rus, extrădat din Estonia în Statele Unite

Vadim Konoshchenok, 48 de ani, este acuzat de justiţia americană că a jucat un rol central în cadrul unui grup care a furnizat ilegal Rusiei componente electronice sensibile şi muniţie folosind firme-paravan. El riscă o pedeapsă de 30 de ani de închisoare în Statele Unite pentru asociere criminală, încălcarea restricţiilor la export, spălare de bani şi contrabandă.

00:20Numărul militarilor ruși din Belarus a scăzut foarte mult, a declarat vineri Serviciul de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina, potrivit CNN.

Ucraina a înregistrat până de curând aproximativ 2.000 de militari ruși staționați pe terenurile de antrenament din Belarus, dar în prezent „aproape toate trupele rusești au fost retrase de pe teritoriul Belarusului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Gărzii de Stat a Frontierei Ucrainei, Andrii Demcenko.

23:33Rusia acuză un cetățean ucrainean de uciderea unui comandant rus

Serghei Denisenko a fost acuzat de "uciderea cu premeditare" a lui Stanislav Rjiţki și de trafic ilegal de arme, a anunțat vineri Comitetul de Investigații rus într-o declarație, potrivit CNN.

Denisenko, un cetățean ucrainean, a fost reținut la începutul acestei săptămâni în legătură cu uciderea lui Rjiţki, fost comandant de submarin în flota rusă din Marea Neagră. Acesta a fost ucis luni dimineața devreme, în timp ce alerga printr-un parc din Krasnodar.

22:57Putin vrea să participe la un summit la Johannesburg, dar Africa de Sud vrea să stea deoparte

Vladimir Putin dorește să participe luna viitoare la un summit economic la Johannesburg, dar țara încearcă cu disperare să îl convingă să nu participe pentru a evita consecințele juridice și diplomatice ale mandatului său de arestare internațional, a declarat vineri vicepreședintele Africii de Sud, citat de Sky News.

22:25„Amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare nu este atât de mare”

Șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a declarat reporterilor că există întotdeauna o amenințare că Rusia va folosi arme nucleare pentru a opri contraofensiva, dar că aceasta nu este foarte mare în acest moment.

Declarația lui Yermak vine la o zi după ce Joe Biden a declarat că nu există o posibilitate reală ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei sau a Occidentului.

SUA vor trimite rachete HAWK Ucrainei

21:01 Zelenski afirmă că Rusia „desfășoară toate resursele posibile” împotriva trupelor din est și sud

Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii trebuie să înțeleagă că Rusia desfășoară toate resursele posibile pentru a opri avansul forțelor Kievului în estul și sudul țării, potrivit Sky News.

20:23SUA vor răscumpăra de la Taiwan rachete HAWK scoase din uz pentru a le trimite în Ucraina

SUA intenționează să răscumpere rachete de apărare antiaeriană HAWK scoase din uz pe care le-a vândut Taiwanului și să le redirecționeze către Ucraina, ca parte a unui pachet de ajutor militar, potrivit China Times.

20:00 Armata ucraineană a avansat în cadrul contraofensivei sale cu 1,7 kilometri într-o săptămână în direcţia oraşului Melitopol, în zona de sud a frontului, a anunţat vineri un militar ucrainean de rang înalt.

19:51Boris Johnson face apel la „integrarea Ucrainei în NATO cât de repede putem”

În ultimul său articol pentru Daily Mail, Boris Johnson a criticat NATO pentru că nu a oferit Ucrainei indicații clare cu privire la momentul în care aceasta poate adera la alianță.

Fostul prim-ministru a declarat că Kievul a făcut mai mult decât suficient pentru a demonstra că este apt pentru aderarea la NATO și că „nicio țară nu are mai multă nevoie de aderarea la NATO”. „Când vom învăța lecția ultimilor 20 de ani de manipulare a lui Putin? Tocmai ambiguitatea noastră, ezitarea noastră este ceea ce l-a determinat să invadeze”, a spus el.

Rusia nu dă semne că ar avea de gând să schimbe cursul războiului

19:20Rusia nu dă semne că ar avea de gând să schimbe cursul războiului său împotriva Ucrainei, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken, după ce miniştrii de externe din peste 20 de ţări, inclusiv din SUA şi Rusia, s-au întâlnit în capitala Indoneziei pentru reuniunea anuală a organizaţiei ASEAN, centrată pe teme de securitate.

18:42 Erdogan spune că el şi Putin sunt de acord cu prelungirea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră / Kremlinul, surprins: „Nu am făcut nicio declaraţie în acest sens”

18:00 Volodimir Zelenski a reiterat vineri, la întâlnirea avută cu cu şefii armatei şi ai serviciilor secrete, că, potrivit informaţiilor de care dispune Ucraina, „nu există nicio ameninţare de invazie din partea Belarusului”.

Șeful serviciilor de informaţii militare, Kirilo Budanov, a expus situaţia de securitate de la graniţa cu Belarus, după ce au existat temeri de noi atacuri în urma unor informaţii potrivit cărora grupul de mercenari ruşi Wagner se deplasează în Belarus după rebeliunea eşuată în Rusia.

17:27Rusia a acuzat vineri Occidentul că sponsorizează „terorismul nuclear”, după ce autorităţile au susținut că o dronă ucraineană a lovit oraşul Kurceatov din vestul Rusiei, unde se află o centrală nucleară.

„Ţările care le furnizează (dronele) regimului de la Kiev plănuiesc să se retragă pe Marte dacă va avea loc un dezastru nuclear? Nu vor avea timp”, a declarat sarcastic purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

17:00 Zelenski s-a întâlnit cu conducerea armatei şi a serviciilor de informaţii pentru a discuta despre situaţia de pe front

Mercenarii Wagner și-au început activitățile militare în Belarus fără Evgheni Prigojin

16:17Municipalitatea din Kiev a interzis folosirea publică a „produselor culturale” în limba rusă, ca de exemplu cărţile, muzica, filmele şi piesele de teatru.

Rusa este limba „statului agresor” şi nu-şi are locul la Kiev, a afirmat Vadim Vasilciuk, membru al consiliului municipal, citat într-un comunicat. „Produsele culturale în limba rusă trebuie să fie restricţionate pe teritoriul capitalei Ucrainei o dată pentru totdeauna”, a insistat acesta.

16:08VIDEO Mercenarii Wagner și-au început activitățile militare în Belarus fără Evgheni Prigojin

15:31Președintele Vladimir Putin a semnat un decret privind compensarea familiilor muncitorilor care efectuează lucrări de fortificație și construcții în apropierea granițelor și liniilor frontului, acestea urmând să primească 3 sau 5 milioane de ruble, în funcție de circumstanțele în care survine decesul.

15:06Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a declarat că furnizarea de rachete cu rază lungă Ucrainei este o necesitate pentru apărarea acesteia și nu va duce la o escaladare a războiului.

„Putin mizează pe faptul că sprijinul (pentru Ucraina în Occident – ​​n.red.) va slăbi, atât din punct de vedere politic în parlament, cât și în ceea ce privește opinia publică. Putin duce un război de uzură. Trebuie să explicăm colectiv de ce este util, important și necesar să ajutăm Ucraina să se apere, să explicăm că furnizarea de rachete nu este o escaladare și nu implică pe nimeni într-un conflict militar direct cu Rusia. Acest lucru nu este 'iresponsabil', așa cum am auzit de la unii lideri politici de extremă dreaptă și uneori de extremă stângă”, a spus ministrul la BFM TV.

14:45 VIDEO O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum ucrainenii au reușit să distrugă un blindat unic al armatei ruse, lovitura reușită fiind una cu atât mai ironică întrucât vehiculul militar a fost scos din acțiune tocmai de lucrul pe care a fost modificat să îl facă pe front.

14:33 Berlinul nu comentează „decizia suverană” a SUA de a transfera muniții cu dispersie în Ucraina, deși se opune în general folosirii unor astfel de tipuri de arme, a declarat vineri cancelarul Olaf Scholz în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Berlin.

„Am semnat Convenția de la Oslo, nu avem propriile stocuri de muniții cu dispersie. Germania a încercat să convingă alte țări să se alăture Convenției pe multe platforme internaționale. Dar Statele Unite nu au semnat Convenția, la fel ca Rusia și Ucraina, așa că am spus că nu comentăm deciziile suverane ale altor țări”, a spus Scholz.

13:56 Duma de Stat a Rusiei a adoptat vineri o lege care interzice schimbările de sex şi, în special, adoptarea copiilor de către persoane transsexuale, pe fondul accentuării atitudinilor ultraconservatoare la nivelul clasei politice ruse după ofensiva în Ucraina.

Putin bate cuiul în sicriul grupării Wagner: „Pur și simplu nu există”

13:22 Forțele ucrainene au distrus un nou obuzier autopropulsat 2S5 Giatsint-S în regiunea Zaporojie din sudul țării unde în prezent pare a fi concentrate principalele acțiuni ofensive ale Kievului. Site-ul independent Oryx estimează că de la începutul războiului Rusia a pierdut 30 de astfel de arme.

12:54O persoană a fost ucisă vineri într-un accident ce a avut loc la o instalație de îmbogățire a uraniului din zona Munților Ural, cea mai mare din lume, a anunțat compania nucleară rusă Rosatom, dând asigurări că incidentul nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor din zonă.

12:43VIDEO Cum se vede când o rachetă vine spre tine: Momentul când un sistem rusesc Tor ratează interceptarea unei drone

12:26Polonia va răspunde pe măsură dacă Rusia îi închide misiunile diplomatice, a reacţionat vineri premierul de la Varşovia Mateusz Morawiecki.

„Primim cu regularitate informaţii despre acţiuni diplomatice agresive din Rusia. Dacă se ajunge până la urmă până într-acolo încât Rusia să înceapă să lichideze birourile noastre, vom răspunde pe măsură”, a spus premierul Poloniei, după ce Rusia a anunţat vineri închiderea agenţiei consulare poloneze din oraşul Smolensk din vestul Rusiei, ca răspuns la „acţiunile neprietenoase” ale Varșoviei.

12:21Vladimir Putin bate cuiul în sicriul grupării Wagner: „Pur și simplu nu există” / Ce spune despre Prigojin, șeful mercenarilor

12:02Generalul ucrainean Kirilo Budanov a vorbit pentru prima oară într-un interviu acordat Reuters despre ultima tentativă a rușilor de a-l ucide și a comparat serviciul de informații militare pe care îl conduce cu notoriul Mossad israelian.

11:52Trei persoane au fost rănite, după ce o mașină a explodat vineri în orașul Belgorod din Rusia, scrie The Guardian.

„Din păcate, sunt trei victime: un bărbat care se afla în mașină în momentul exploziei și doi trecători - o mamă cu un copil. Toate victimele au fost duse la spitalele din oraș Nu există nicio amenințare pentru locuitorii caselor învecinate. Serviciile de urgență sunt la fața locului. Autoritățile de anchetă iau toate măsurile pentru a înțelege cauzele incidentului”, a scris pe Telegram guvernatorul regional Viaceslav Gladkov.

Viktor Orban: Aderarea Ucrainei la NATO va duce imediat la declanşarea celui de-al treilea război mondial

11:28Aderarea Ucrainei la NATO va duce imediat la declanşarea celui de-al treilea război mondial deoarece ar însemna că alianţa nord-atlantică este în război cu Rusia, a susținut vineri la postul public de radio premierul ungar Viktor Orban, citat de MTI. Ca de fiecare dată, Orban, care se opune livrărilor de arme către Kiev, nu a formulat nici măcar o singură critică la adresa Rusiei, care a invadat Ucraina în 24 februarie 2022.

10:51Un soldat ucrainean trimis la instruire în Germania a povestit ce a fost cel mai surprinzător pentru el și camarazii săi la pregătirea care li s-a oferit în armata țării membre a NATO, relatarea sa ilustrând și o mare lacună a forțelor armate occidentale.

10:26Rusia a închis consulatul Poloniei în orașul Smolensk, invocând activitățile „anti-ruse” ale Poloniei, scrie Reuters.

10:14 Trei drone ucrainene au fost interceptate în Rusia, în zona orașului Voronej, susține guvernatorul regional Alexander Gusev, scrie agenția rusă Interfax, citată de The Guardian. „Ieri (joi-n.r.), la câțiva kilometri de Voronej, sistemele de apărare aeriană au detectat și distrus trei drone. Nu au existat victime, nici pagube”, a scris pe Telegram oficialul rus.

Voronej se află la est de regiunea Harkov din Ucraina.

09:27 Liderii statelor din Grupul celor Șapte (G7) vor avea discuții în 16 iulie, în marja reuniunii mai ample a G20 din India, a declarat vineri ministrul japonez de finanțe Shunichi Suzuki, citat de The Guardian. G7 include Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite.

„Sprijinul pentru Ucraina, reforma băncilor de dezvoltare și impozitarea internațională vor fi discutate la această întâlnire. Nu avem niciun plan să emitem o declarație, dar vom avea dezbateri pentru a rezolva problemele cu care se confruntă lumea”, a adăugat Suzuki.

Şeful Rosatom dă asigurări că Moscova nu intenţionează să arunce în aer centrala Zaporojie

09:02 Şeful agenţiei nucleare ruse Rosatom, Aleksei Lihaciov, a respins joi acuzaţiile potrivit cărora Moscova ar intenţiona să arunce în aer centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse.

„Ar trebui să fii complet idiot ca să te pregăteşti să arunci în aer o centrală nucleară unde 3.500 de oameni de-ai tăi lucrează direct în fiecare zi", a declarat Lihaciov într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat.

Trupele ruse au preluat controlul asupra centralei Zaporojie la scurt timp de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022.

08:37Franța i-a acordat post-mortem distincția „Cavaler al Legiunii de onoare” jurnalistului AFP Arman Soldin, ucis în timp ce transmitea de pe frontul din Ucraina, scrie The Guardian, citând AFP.

Soldin a primit cea mai mare distincție a statului francez printr-un decret prezidențial emis joi. Soldin, coordonatorul echipei video a AFP în Ucraina, a fost ucis în 9 mai într-un atac cu rachetă în apropierea orașului Bahmut. Avea 32 de ani.

07:34Rusia va construi alte zeci de închisori pentru a deține atât ucraineni militari, cât și civili, scrie The Associated Press , citând un document guvernamental deținut de agenție. AP notează că mii de civili ucraineni sunt deținuți într-o rețea de închisori neoficiale în toată Rusia și în teritoriile ocupate de aceasta, unde sunt supuși torturii, abuzului psihologic și chiar muncii sclavilor. Rusia intenționează să construiască alte zeci din aceste închisori, scrie Pravda.ua

06:50În ultimele 24 de ore au avut loc aproximativ 30 de ciocniri pe front, Forțele de Apărare ale Ucrainei respingând cu succes atacurile inamice lângă Berkhovka în direcția Bakhmut și în zona Pervomaisky în direcția Avdeevsky, anunță Statul Major General.

06:30 În timpul ocupației orașului Herson de către forțele ruse, acestea au torturat femei ținute în centrul de detenție. Bătăi, șocuri electrice, tortură cu apă, amenințări și umilințe- toate au fost folosite, s-a arătat la prezentarea raportului privind femeile ucrainene reținute de Rusia, organizată de Ukraine Media Center — Ukrinform și Centrul pentru Drepturile Omului ZMINA.

06:17Rada Supremă, parlamentul Ucrainei, a alocat 573,883 milioane UAH (circa 14 milioane de euro) pentru finalizarea Muzeului Național al Genocidului.

06:10La câteva ore după ce liderul paramilitar rus Evgheni Prigojin a început un marş de scurtă durată către Moscova, luna trecută, serviciul de securitate internă al ţării, FSB, a reţinut mai mulţi ofiţeri militari de rang înalt, între care generalul Serghei Surovikin, şeful forţelor aerospaţiale, au declarat pentru The Wall Street Journal (WSJ) persoane care cunosc această situaţie.

06:03 În iulie, invadatorii ruși au dus 280 de copii din districtul Antratsitovsky din regiunea Lugansk ocupată temporar în Republica Rusă Kalmykia, potrivit Centrului Național de Rezistență.

05:45China neagă acuzațiile aduse Beijingului la summitul NATO de la Vilnius, a declarat Zhang Jun, Reprezentant Permanent al Republicii Populare Chineze la ONU. „NATO este un produs al Războiului Rece, care are rolul de a destabiliza situația din lume”, a spus el, potrivit pravda.ru.

01:18Munițiile cu dispersie "vor fi folosite doar pentru curățarea teritoriilor ocupate”

Munițiile cu dispersie furnizate de SUA vor fi folosite strict pentru curățarea teritoriului împotriva pozițiilor defensive rusești concentrate, a declarat pentru Radio Free Europe/Radio Liberty purtătorul de cuvânt al grupului operativ-strategic Tavria, Valerii Shershen, potrivit Sky News.

Proiectilele controversate nu vor fi folosite în orașe, în zone dens populate sau pe teritoriul rusesc, a adăugat el.

SINTEZA ULTIMELOR 24 DE ORE

  • Președintele american Joe Biden a transmis un mesaj clar Ucrainei joi, afirmând că nicio țară nu se poate alătura NATO în timp ce se află într-un război, deoarece acest lucru ar „garanta” un al treilea război mondial. El a mai precizat că nu crede că există „o perspectivă reală” ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina.
  • Până la 200 de soldați și comandantul orașului Tokmak, ocupat de Rusia, au fost uciși într-un atac recent asupra unei baze rusești, a afirmat un oficial ucrainean.
  • Comisia Europeană ajută ONU și Turcia să încerce să extindă un acord care să permită exportul de cereale ucrainene la Marea Neagră și este deschisă să „exploreze toate soluțiile”, a declarat joi un purtător de cuvânt al UE, înainte de posibila expirare a acordului luni.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că armele livrate de occidentali Ucrainei nu vor schimba nimic pe câmpul de luptă, ci doar va escalada și mai mult conflictul, adăugând că tancurile de fabricație străină sunt o „țintă prioritară” pentru forțele Moscovei, relatează Reuters.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seară, în discursul către compatrioţi, că şase ţări s-au alăturat deja acordului-cadru propus de G7 - grupul ţărilor democratice cu cele mai puternice economii - anunţat la summitul NATO de la Vilnius prin care Kievului i se furnizează garanţii de securitate până la aderarea propriu-zisă la alianţa militară occidentală.
  • Grupul de mercenari Wagner nu mai participă în mod semnificativ la operațiunile militare ruse din Ucraina, a declarat joi Pentagonul, la mai bine de două săptămâni după ce grupul a organizat o scurtă revoltă armată în Rusia, relatează Reuters.
  • Directorul general al ROSATOM: „Ar trebui să fii un idiot complet” pentru a arunca în aer centrala Zaporojie.