O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum ucrainenii au reușit să distrugă un blindat unic al armatei ruse, lovitura reușită fiind una cu atât mai ironică întrucât vehiculul militar a fost scos din acțiune tocmai de lucrul pe care a fost modificat să îl facă pe front.

Blindatul rusesc a plasat ultima sa mina pe frontFoto: Captura video - Ukraine Weapons Tracker

Este vorba de un blindat BTR-80, un transportor de trupe intrat în dotarea forțelor armate sovietice în 1986, care a fost modificat cu un sistem UMZ de plasare a minelor, acesta fiind proiectat să poată folosi o serie de mine antipersonal și antitanc aflate în dotarea armatei ruse.

Însă filmarea arată că acesta a fost scos din acțiune tocmai după ce a trecut peste o mină, primind apoi o lovitură de grație din partea ucrainenilor. Date fiind explozia puternică ce poate fi observată în imaginile video și faptul că lovitura pare să fi fost coordonată din dronă, ucrainenii au lovit cel mai probabil blindatul modificat cu o salvă de artilerie:

Nu este exclus însă nici ca blindatul să fi fost lovit cu un sistem antitanc portabil precum cele Javelin sau NLAW aflat în dotarea forțele armate ucrainene și folosite de către acestea cu mare succes în primele zile ale invaziei ruse.

În imagini se poate observa de asemenea cum, înainte ca vehiculul să explodeze în urma loviturii ucrainenilor, câteva dintre minele aflate la bordul său se „aprind” la rândul lor ca artificiile (în jurul secundei 00:25).

Într-o notă și mai ironică, inginerii militari ruși au fost atât de mândri de „realizarea” lor încât vehiculul modificat a fost filmat pentru a arăta publicului cum funcționează, imaginile fiind difuzate de mass-media rusă în scopuri propagandistice:

Evident, pe rețelele de socializare nu au lipsit ironiile și glumele care sugerează că vehiculul blindat rusesc ar fi trecut chiar peste o mină a armatei ruse care l-a scos din acțiune, dat fiind faptul că astfel de situații au fost semnalate de mai multe înregistrări video apărute de la începerea războiului.

Deși situația de față ar putea părea comică, numărul imens de mine plasate de armata rusă în zonele pe care a reușit să le ocupe în primele faze ale invaziei reprezintă unul dintre motivele principale pentru care ofensiva declanșată luna trecută de Ucraina progresează atât de lent.

Urmărește ultimele evoluții din a 506-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.