Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că operațiunile de contraofensivă ucraineană sunt în desfășurare, dar a rămas discret în privința detaliilor dincolo de trimiterea unui mesaj către Kremlin că generalii săi de top sunt într-o bună stare de spirit, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zelenski a ridicat disprețuitor din umeri la o conferință de presă la Kiev când a fost rugat să comenteze după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că forțele ucrainene au început cu siguranță contraofensiva lor mult lăudată, dar până acum a eșuat.

„În Ucraina au loc acțiuni contraofensive și defensive, dar nu voi spune în detaliu în ce stadiu se află”, a spus el, enumerând după numele șefilor militari de top ai Ucrainei.

Mesajul lui Zelenski pentru Putin

"Toți sunt într-o dispoziție bună. Transmite asta lui Putin", a spus el zâmbind alături de prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, în vizită.

Ucraina a declarat de luni de zile că intenționează să desfășoare o contraofensivă majoră pentru a recuceri zone de teren ocupate de Rusia în sud și est, dar a impus până acum tăcerea strictă cu privire la operațiunile sale și până acum a negat că a început operațiunea principală deocamdată.

Rusia spune că Ucraina a lansat o mare ofensivă săptămâna aceasta, dar că forțele Kievului nu au reușit să-și încalce linia de apărare și au suferit, de asemenea, pierderi grele.

Cu puține rapoarte independente din primele linii, a fost dificil de evaluat starea luptei.

Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că Ucraina a desfășurat operațiuni semnificative în mai multe părți de est și de sud în ultimele 48 de ore, apărarea rusă fiind spartă pe alocuri.

"În unele zone, forțele ucrainene probabil au făcut progrese bune și au pătruns în prima linie a apărării rusești. În altele, progresul ucrainean a fost mai lent", se spune, caracterizând performanța armatei ruse ca fiind mixtă.

Urmărește ultimele evoluții din a 472-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.