Atât Moscova, cât și Kievul au raportat vineri lupte grele în Ucraina, iar bloggerii au descris primele apariții de blindate germane și americane, semnalând că a început contraatacul mult anticipat al Ucrainei. Casa Albă a declarat vineri că Rusia pare să își aprofundeze cooperarea în domeniul apărării cu Iranul și a primit sute de drone de atac unidirecționale pe care le folosește pentru a lovi Ucraina.

Transportor blindat ucrainean din DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rezumatul zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 472, LIVETEXT:

00:35Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, că ruşii sunt “alimentaţi” de indiferenţa şi slăbiciunea arătate de unele organizaţii după ruperea barajului Kahovka, potrivit News.ro

“Un rezumat al acestei zile. În primul rând au fost negocierile cu prim-ministrul Canadei Justin Trudeau. Arme şi muniţie. Există un pachet de apărare. Coaliţia de luptători moderni şi pregătirea piloţilor noştri înregistrează un progres vizibil.

21:11Macron cere Iranului "să pună capăt imediat sprijinului" acordat Rusiei în războiul din Ucraina

În cursul unei conversații telefonice cu președintele iranian Ebrahim Raissi, Emmanuel Macron a cerut sâmbătă Iranului „să pună capăt imediat sprijinului” acordat Rusiei în războiul din Ucraina prin livrarea de drone, potrivit Palatului Elysée.

20:36 Liderii opoziției din Rusia au început să planifice sfârșitul regimului lui Putin, iar unii cred că este acum inevitabil. Aproape 300 de politicieni și activiști din opoziția rusă aflată în exil s-au adunat pentru a discuta despre schimbările politice din Rusia în Parlamentul European la începutul acestei săptămâni, relatează The Guardian.

Ce știm pînă acum despre controfensivă, pe foarte scurt:

  • Zelenski a confirmat că ofensiva ucraineană a început și i-a transmis un avertisment lui Putin;
  • Putin susține că apărarea rusă este fermă.
  • De asemenea, el susține că forțele ucrainene nu reușesc să străpungă liniile ruse ,suferind pierderi grelepierderi grele
  • Dar, Ministerul britanic al Apărării a confirmat că Ucraina a străpuns prima linie de apărare a Ucrainei și face progrese în unele zone din linia frontului;
  • Iar MILBLOGGERII ruși au fost, de asemenea, semnificativ mai puțin pozitivi în ceea ce privește performanța Rusiei;

Care vor fi cele 3 obiective principale vizate de Ucraina având în vedere mizele ridicate?

  • Obiectivul principal va fi să nu piardă!
  • Dacă Ucraina ar suferi pierderi mari și nu ar face niciun progres, ar putea avea un impact negativ asupra moralului ucrainean;
  • Asta ar consolida speranțele Rusiei de a lansa o nouă contraofensivă.
  • Următorul obiectiv va fi să respingă forțele rusești ți sSă demonstreze Occidentului - și ucrainenilor - că pot învinge forțele rusești mai mari.
  • Ținta finală va fi de a străpunge apărarea rusă și de a avansa până la coasta Mării Negre;
  • să izoleze Crimeea;
  • să încercuiască Bahmutul.

Trei obiective pe care Ucraina va dori să le atingă prin contraofensivă

19:16Doar 15% din adăposturile antiatomice din Kiev sunt adecvate pentru utilizare fără „probleme semnificative

Ministrul ucrainean al industriei strategice, Oleksandr Kamișin, a calificat drept „dezamăgitoare” rezultatele unui audit efectuat asupra a 4.655 de adăposturi antiaeriene din Kiev, potrivit Sky News.

Auditul, care a fost finalizat în această sâmbătă dimineață, a constatat că doar 15% dintre adăposturi sunt adecvate pentru utilizare „fără probleme semnificative”.

18:56Rusia încă nu este mulțumită de acordul privind cerealele din Marea Neagră - raport

Moscova este în continuare nemulțumită de modul în care este pus în aplicare un acord care permite exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră pe piețele mondiale, relatează agenția rusă de știri TASS.

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Vershinin, a fost citat spunând că "barierele în calea exporturilor noastre rămân" după o întâlnire de ieri cu înalți oficiali comerciali ai ONU.

18:02Trei obiective pe care Ucraina va dori să le atingă prin contraofensivă

Contraofensiva Ucrainei pare să fi început - și va fi o bătălie pe care Kievul nu își poate permite să o piardă, a declarat un analist militar britanic Sean Bell pentru Sky News.

„Dacă se aruncă asupra rușilor și nu fac niciun fel de progrese, asta nu numai că va cauza pierderi masive pentru ucraineni, dar va submina semnificativ încrederea Occidentului, va submina moralul și încrederea lui Zelenskyy, dar și moralul rușilor va crește și vor face, potențial, un contraatac”.

Armata ucraineană va dori, de asemenea, să împingă înapoi forțele Moscovei și să facă „progrese constante”, precum și să caute să străpungă apărarea rusă, spune Bell. (vezi pe Sky News analiza integrală)

Zelenski a spus că în Ucraina au loc acțiuni contraofensive și defensive

17:46Rusia susține că a respins ofensiva ucraineană în est și sud

Forțele ucrainene au făcut noi încercări "nereușite" de a lansa atacuri în regiunile Donețk și Zaporojie, precum și în apropiere de Bahmut, a afirmat Ministerul rus al Apărării, potrivit Sky News.

Vladimir Putin a declarat ieri că Ucraina și-a lansat oficial contraofensiva, dar a suferit pierderi majore și nu a reușit să își atingă obiectivele - deși veridicitatea comentariilor sale nu a fost verificată în mod independent.

17:20VIDEO Gest nebunesc: Un biciclist trece prin fața unui HIMARS în timpul lansării. Nici măcar nu s-a uitat în urmă

Un bărbat fost surprins în timp ce pedala pe lângă un sistem HIMARS chiar în momentul în care au fost lansate rachete. Din imaginile care circulă pe rețelele de socializare, biciclistul pare că nu s-a speriat deloc de echipamentul folosit de trupele ucrainene atât de aproape de el.

16:07Volodimir Zelenski a spus că în Ucraina au loc acțiuni contraofensive și defensive, dar nu a spus în ce stadiu se află acestea, relatează Reuters și The Guardian.

Zelenski a ridicat din umeri și sprâncene la o conferință de presă la Kiev, când a fost rugat să răspundă după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că forțele de la Kiev au început cu siguranță contraofensiva lor mult lăudată.

16:06Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că intenționează să vorbească în curând la telefon cu președintele rus Vladimir Putin pentru a-l îndemna să retragă trupele rusești din Ucraina, potrivit Reuters.

15:48 Forțele ucrainene de contraatac au înaintat până la 1.400 de metri în mai multe secțiuni ale liniei frontului în apropierea orașului Bahmut din estul Ucrainei, zilei trecute, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei, relatează Reuters.

Canada a anuntaț un nou ajutor militar pentru Ucraina

15:37 Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat un nou pachet de asistență militară în voloare de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina în timpul vizitei sale de la Kiev, informează Reuters.

15:31Republica Moldova ajută Ucraina. Autoritățile de la Chișinău vor trimite Ucrainei un pachet de asistanță umanitară în valoare de 4,2 milioane de lei pentru gestionarea consecințelor provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, potrivit Moldpres.

Pachetul include stații de pompare a apei, bărci gonflabile, produse alimentare, precum și echipamente necesare pentru înlăturarea consecințelor inundațiilor. Bunurile vor fi oferite din rezervele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale Agenției Rezerve Materiale din Republica Moldova.

15:15 Rusia a declarat sâmbătă că va răspunde la decizia luată cu o zi înainte de Islanda de a-şi închide ambasada de la Moscova din cauza conflictului din Ucraina, informează AFP și Agerpres.

„Toate acţiunile antiruse ale Reykjavikului vor suscita în mod inevitabil un răspuns", a anunţat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

„Vom ţine cont de această decizie inamicală atunci când vom stabili relaţiile noastre cu Islanda pe viitor", adaugă comunicatul diplomaţiei ruse, care subliniază că "întreaga responsabilitate a acestei evoluţii revine" Reykjavikului.

Mica ţară nordică a anunţat vineri închiderea sine die a ambasadei sale de la Moscova, începând cu 1 august, din cauza situaţiei legate de conflictul în Ucraina, devenind astfel prima ţară care ia o astfel de decizie.

14:50Comentariile lui Putin privind contraofensiva, "o abatere notabilă" de la o poziție "distantă”

Discuția lui Vladimir Putin despre contraofensiva ucraineană marchează o "abatere notabilă" de la "abordarea sa distantă de până acum în ceea ce privește discutarea realităților de pe câmpul de luptă", spun analiștii militari, potrivit Sky News.

Președintele rus a declarat ieri că a început contraofensiva, susținând că toate încercările au eșuat până acum și sugerând că trupele ucrainene au suferit pierderi semnificative.

De ce anunță rușii pierderi exagerate ale forțelor ucrainene?

14:17Justin Trudeau, vizită surpriză la Kiev

Premierul canadian, Justin Trudeau, a efectuat sâmbătă o vizită neanunțată în Ucraina. Liderul canadian a adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți la datorie la un memorial din Kiev.

13:53Ultimul reactor în funcțiune de la centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia a fost oprit la rece, ca măsură de siguranță, pe fondul inundațiilor provocate de prăbușirea barajului Kahovka.

Cinci din cele șase reactoare de la centrala ocupată de ruși - cea mai mare din Europa - au fost deja puse în modul de oprire, în care toate barele de control sunt introduse în miezul reactorului pentru a opri reacția de fisiune nucleară și generarea de căldură și presiune.

13:30 Doar deținătorii de pașapoarte rusești sunt evacuați din zonele ocupate afectate de inundații, susține Ucraina

Doar deținătorii de pașapoarte rusești sunt evacuați din părțile inundate ale zonelor ocupate din regiunea Herson din sudul Ucrainei, a declarat statul major al forțelor armate ucrainene, potrivit Sky News.

13:12Trupele ucrainene au spart prima linie de apărare a rușilor, care se retrag prin propriile câmpuri minate

În ultimele două zile, au avut loc operațiuni ucrainene „importante" în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei, susține ministerul britanic al Apărării în evaluarea de sâmbătă.

Atac la Odesa soldat cu zeci de victime

13:00Primele imagini: Cum a fost distrusă coloana ucraineană de ruși / Un Bradley intră în acțiune și soldații sunt recuperați

Ukraine - Combat Footage Archive publică două înregistrări video din momentul în care o coloană ucraineană a fost lovită de forțele rusești.

Potrivit imaginilor, un Bradley deschide focul asupra rușilor, sunt lansate grenade de fum pentru acoperire, iar soldații ucraineni sunt recuperați fără probleme

12:46De ce anunță rușii pierderi exagerate ale forțelor ucrainene?

Un pilot rus care a fugit în Lituania pentru că nu a vrut să mai participe la „operațiunea militară specială” declanșată de președintele rus Vladimir Putin a povestit într-un interviu pentru serviciul rusesc al BBC de ce cifrele legate de echipamente militare ucrainene prezentate de armata rusă sunt exagerate.

12:25Germania investighează legătura Poloniei cu atacul asupra Nord Stream - raport

Anchetatorii germani analizează dovezi care sugerează că o echipă de sabotori a folosit Polonia ca bază pentru a ataca gazoductele Nord Stream în septembrie, potrivit unor informații citate de Wall Street Journal.

Ziarul american, citat de Sky News, relatează că anchetatorii au reconstituit călătoria de două săptămâni a iahtului de agrement „Andromeda”, despre care se bănuiește că ar fi fost implicat în incident.

11:40Analist militar: A întârziat Zelenski contraofensiva? Ucraina ar putea suferi pierderi grele

Este extrem de posibil ca Rusia să provoace pierderi semnificative în rândul ucrainenilor, iar în cazul în care balanța puterii se înclină în favoarea Rusiei, aceasta ar putea decide să declanșeze o contraofensivă pentru a profita de vulnerabilitatea Ucrainei, scrie analistul militar Sean Bell în Sky News.

11:13 Bilanț în creștere la Odesa: trei civili au murit în incendiu şi alte 26 de persoane au fost rănite.

Forţele ucrainene au anunţat că Rusia a lansat în timpul nopţii 35 de drone şi opt rachete asupra Ucrainei. Douăzeci de drone iraniene Shahed şi două rachete balistice au fost doborâte.

Zelenski confirmă începutul contraofensivei

10:26ISW: Trupele Kievului fac noi progrese în Donețk. Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în cel puțin patru zone ale frontului, apreciază analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea de sâmbătă.

09:22Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să confirme, în mesajul transmis vineri seara, că aşteptata contraofensivă ucraineană este în desfăşurare şi a arătat că atenţia este concentrată pe aceste operaţiuni, dar şi pe rezolvarea problemelor cu care se confruntă regiunea Herson după spargerea barajului de la Nova Kahovka, scrie news.ro.

08:56 Cel puțin trei persoane au murit și 10 au fost rănite sâmbătă dimineață într-un atac rusesc cu drone în regiunea Odesa, potrivit informațiilor preliminare ale Comandamentului de Sud al Ucrainei, transmite The Kyiv Independent.

Forțele rusești au folosit drone Shahed-131/136 de fabricație iraniană pentru a ataca regiunea. Toate dronele au fost distruse de forțele ucrainene.

Resturile dronelor au lovit o clădire rezidențială înaltă, provocând un incendiu care a fost stins.

00:45 Avertismentul unuia dintre cei mai mari bancheri ruși: Sfârșitul supremației dolarului american este aproape, în timp ce yuanul chinezesc crește

Sfârșitul supremației dolarului american este aproape, pe măsură ce yuanul chinezesc crește, iar restul lumii vede pericolul încercării eșuate a Occidentului de a îngenunchea Rusia în fața Ucrainei, a declarat pentru Reuters unul dintre cei mai puternici bancheri ai Moscovei.

00:30Avarierea unei conducte de amoniac - pe care Ucraina și Rusia și-o atribuie reciproc - va avea "un impact negativ" asupra soartei acordului privind cerealele din Marea Neagră, a declarat Kremlinul, potrivit Sky News.

Rusia a amenințat anterior că va renunța la acest acord, care oferă un coridor sigur pentru exportul de cereale ucrainene, dacă nu sunt îndeplinite cererile de îmbunătățire a exporturilor de îngrășăminte rusești.

00:01 ISW: Daunele timpurii suferite de Ucraina „nu sunt un indicator” al rezultatului contraofensivei

Pe măsură ce în spațiile de informare rusești online apar imagini și videoclipuri care pretind că arată echipamente ucrainene distruse, experții au avertizat că nu trebuie să tragă concluzii despre contraofensiva mai amplă.

Pierderile sunt „inevitabile în timpul oricărei acțiuni militare”, în special în timpul operațiunilor ofensive, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Cele trei puncte forte ale contraatacurilor „ambițioase și periculoase” ale Ucrainei. Există trei puncte focale ale contraatacurilor ucrainene în creștere, susține pentru Sky News analistul britanic în domeniul apărării și securității Michael Clarke: Orihiv, la nord și la sud de Bahmut și Velika Novosilka, în apropiere de Vuhledar
  • Rușii au publicat imagini cu mai multe tancuri Leopard, blindate Bradley și vehicule rezistente la mine care au fost distruse de ruși și abandonate de către ucraineni.
  • ISW: Daunele timpurii suferite de Ucraina „nu sunt un indicator” al rezultatului contraofensivei. Pe măsură ce în spațiile de informare rusești online apar imagini și videoclipuri care pretind că arată echipamente ucrainene distruse, experții au avertizat că nu trebuie să tragă concluzii despre contraofensiva mai amplă.
  • Sfârșitul supremației dolarului american este aproape, pe măsură ce yuanul chinezesc crește, iar restul lumii vede pericolul încercării eșuate a Occidentului de a îngenunchea Rusia în fața Ucrainei, a declarat pentru Reuters unul dintre cei mai puternici bancheri ai Moscovei.
  • VIDEO Fost comandant rus îl asociază pe Putin cu o mumie / „Dar unde este? S-a retras complet în timp de război”.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina a început o ofensivă majoră împotriva armatei Rusiei, dar că forțele ucrainene nu și-au îndeplinit obiectivele, în ciuda luptei intense de cel puțin trei zile, relatează Reuters.
  • Insurgenții ruși anti-Putin intenționează să demilitarizeze granița prin forță / „Am pătruns 10 km în interiorul Rusiei”.
  • Bucăţi din casele distruse de prăbuşirea barajului Nova Kahovka din regiunea ucraineană Herson ajung pe ţărmul Mării Negre, în Odesa, potrivit lui Oleksii Goncearenko, membru al parlamentului ucrainean, relatează CNN.
  • SUA dețin informații că Rusia primește materiale de la Iran necesare pentru a construi o fabrică de producție de drone care ar putea fi pe deplin operațională la începutul anului viitor, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează Reuters.

----------------

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro