Anchetatorii germani analizează dovezi care sugerează că o echipă de sabotori a folosit Polonia ca bază pentru a ataca gazoductele Nord Stream în septembrie, potrivit unor informații citate de Wall Street Journal.

nord streamFoto: Danish Armed Forces / SWNS / SWNS / Profimedia

Ziarul american, citat de Sky News, relatează că anchetatorii au reconstituit călătoria de două săptămâni a iahtului de agrement „Andromeda”, despre care se bănuiește că ar fi fost implicat în incident.

WSJ precizează că au stabilit că iahtul s-a abătut de la ținta sa și a navigat în apele poloneze.

Acesta a citat date de la echipamentele radio și de navigație ale vasului, precum și de la telefoane mobile și prin satelit, conturi Gmail și „mostre de ADN lăsate la bord, pe care Germania a încercat să le compare cu cele ale unui soldat ucrainean”.

Biroul federal al poliției criminale din Germania și biroul cancelariei prim-ministrului din Polonia nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii.

Aceasta vine după ce Washington Post a raportat la începutul acestei săptămâni că serviciile de informații americane au luat cunoștință de un complot al Ucrainei de a ataca conductele cu trei luni înainte ca acestea să fie avariate.

CIA a aflat în iunie anul trecut, printr-o agenție europeană de spionaj, că o echipă de șase persoane din forțele de operațiuni speciale ucrainene intenționează să arunce în aer Nord Stream, a informat ziarul.

Raportul de informații se bazează pe informații furnizate de o persoană din Ucraina, a spus Washington Post, adăugând că CIA le-a împărtășit cu Germania și alte țări europene în iunie 2022.

WP a spus că oficialii din mai multe țări au confirmat că rezumatul informațiilor postat pe Discord spune cu exactitate ceea ce a spus CIA-ului agenția europeană.

Volodimir Zelenski neagă că Kievul ar fi avut vreo implicare în sabotaj.

Exploziile au avut loc în zonele economice din Suedia și Danemarca. Ambele țări au spus că exploziile au fost deliberate, dar încă nu au stabilit cine este responsabil. Aceste țări și Germania investighează.

Washingtonul și NATO au numit incidentul „un act de sabotaj”. Moscova a dat vina pe Occident, acuzând anchetatorii că au încercat să ascundă cine se afla în spatele atacului.