Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în cel puțin patru zone ale frontului, apreciază analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea de sâmbătă.

Soldați ucraineni Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele ucrainene au obținut noi câștiguri în jurul Bahmut și în vestul Donețkului, susține ISW. Oficialii ucraineni au declarat vineri că forțele Kievului au avansat 1,2 kilometri în în timpul operațiunilor ofensive în apropiere de Bahmut.

Cu toate acestea, milbloggerii ruși au afirmat prematur că contraofensiva ucraineană a eșuat deja, subliniind pagubele suferite deja de echipamentele militare ucrainene.

Unii ultranaționaliști ruși proeminenți au afirmat că echipamentele avariate sau distruse furnizate de Occident indică faptul că forțele ucrainene nu au reușit să lanseze o contraofensivă pe scară largă, a remarcat ISW.

Alți naționaliști ruși par să sărbătoresc și laudă armata lui Putin, care execută doar operațiuni defensive de bază care nu ar trebui să fie atât de neobișnuite încât să merite laude pe scară largă, susține ISW.

Oficialii ucraineni au declarat că se așteptau la pierderi de echipamente în timpul operațiunilor de contraofensivă, adăugând că rușii au amplificat pierderile raportate pentru a impresionat în special populația, potrivit ISW.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut, de asemenea, că a început contraofensiva ucraineană, spunând că forțele ucrainene au încă potențial ofensiv.

Această schimbare s-ar potrivi cu noua politică de informare a Kremlinului, care se concentrează pe distrugerea de către Rusia a echipamentului ucrainean în loc să minimalizeze operațiunile, mai notează ISW.

Și preşedintele Volodimir Zelenski a părut să confirme, în mesajul transmis vineri seara, că aşteptata contraofensivă ucraineană este în desfăşurare şi a arătat că atenţia este concentrată pe aceste operaţiuni.

Urmărește ultimele evoluții din a 472-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.