Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina a început o ofensivă majoră împotriva armatei Rusiei, dar că forțele ucrainene nu și-au îndeplinit obiectivele, în ciuda luptei intense de cel puțin trei zile, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Alexei Danichev / AP / Profimedia

"Putem afirma cu certitudine că această ofensivă a început. Acest lucru este dovedit de utilizarea rezervelor strategice ale armatei ucrainene", a declarat Putin reporterilor ruși la Soci. „Trupele ucrainene nu și-au atins obiectivele în niciun sector”.

Putin a spus că luptele au fost foarte intense în ultimele trei zile, dar că „inamicul nu a avut succes” în niciuna dintre bătălii.

Ucraina a refuzat să comenteze contraofensiva mult așteptată și a acuzat Rusia că a răspândit minciuni în legătură cu aceasta. The New York Times a citat trei înalți oficiali americani spunând că contraofensiva este în desfășurare.

De luni de zile, Ucraina se pregătește pentru contraofensiva de la care oficialii de la Kiev și Washington speră să distrugă forțele ruse.

Ucraina vorbește de lupte grele

Cu toate acestea, potrivit mai multor surse din forțele armate ale Ucrainei, armata ucraineană a lansat mult așteptata contraofensivă, iar trupele ucrainene și-au intensificat miercuri noaptea atacurile pe frontul din sud-estul țării, scria Washington Post.

Lupte grele au început să se ducă de miercuri în regiunea Zaporojie. Din partea rușilor au apărut și primele imagini cu ofensiva mecanizată a ucrainenilor, cu tancuri și blindate occidentale, dar și cu potențiale pierderi pe front.

Pe rețelele de socializare au început să circule imagini în care se văd mai multe tipuri de vehicule blindate, iar comentatorii din zona OSINT au identificat printre acestea tancuri Leopard 2A4 și 2A6, precum și vehicule blindate Bradley M2A2 sau blindate M113.

Tot pe imagini se văd ceea ce pare a fi și pierderi în rândul ucrainenilor, rămășițe ale unor vehicule în flăcări. De partea rusească, comentatorii vorbesc inclusiv de tancuri Leopard ce ar fi fost distruse în timpul atacurilor, dar imaginile nu sunt deloc clare în această privință.

Ucraina a declarat vineri că epicentrul luptelor a rămas în estul țării, într-un moment în care confruntările din sud au reaprins speculațiile privind începutul contraofensivei majore pe care Kievul o anunța de luni de zile, potrivit AFP.

„Situația rămâne tensionată de-a lungul întregii linii de front. Epicentrul se află în est”, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării, pe Telegram.

La rândul său, președintele ucrainean Volodmir Zelenski a salutat joi ceea ce a descris drept „rezultate" în luptele grele din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

„Există lupte foarte grele în regiunea Donețk", a declarat Zelenski în mesajul de joi seară, transmis dintr-un tren după ce a vizitat zonele afectate de ruperea barajului de la Kakhovka.

„Dar există rezultate și sunt recunoscător celor care au obținut aceste rezultate. Bine lucrat în Bahmut. Pas cu pas", a spus el.

Zelenski s-a referit la alte zone în care au loc lupte, dar a spus că nu va oferi detalii. Imagini postate pe contul său de Telegram l-au arătat întâlnindu-se cu unii dintre cei mai importanți generali din țară pe teren.

Urmărește ultimele evoluții din a 471-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.