​​Armata ucraineană a lansat mult așteptata contraofensivă în războiul cu Rusia, deschizând o fază crucială în confruntarea cu trupele Moscovei, scrie Washington Post.

Soldați ucraineni Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Trupele ucrainene și-au intensificat miercuri noaptea atacurile pe frontul din sud-estul țării, potrivit mai multor surse din forțele armate ale țării, într-un impuls semnificativ către teritoriul ocupat de ruși. Patru reprezentanți ai armatei au vorbit cu Washington Post, despre acest lucru.

Trupele ucrainene includ unități specializate de atac înarmate cu arme occidentale și antrenate în tactici NATO.

Potrivit sursei citate, contraofensiva începe să se intensifice pe fondul crizei din sudul Ucrainei, în Herson, în urma distrugerii hidrocentralei și a barajului de la Kakhovka.

  • UPDATE 16:01 Jurnalistul Julian Röpcke de la publicația german spune Bild pare să confirme debutul contraofensivei ucrainene, scriind pe Twitter că „a început ziua cea mai lungă.” „Pot confirma că tancuri Leopard 2A4 ucrainene avansează în diferite direcții la sud de Orikhiv (Zaporojie) și se confruntă cu o rezistență dură din partea rușilor, a câmpurilor de mine și a artileriei. Rezultatul bătăliei este complet deschis. Am locația exactă, dar nu o voi împărtăși deocamdată. Începe”, a afirmat Röpcke.

„Pe fondul unei imagini operaționale extrem de complexe, luptele grele continuă în mai multe sectoare ale frontului. În majoritatea zonelor, Ucraina deține inițiativa”, se arăta în evaluarea britanică de joi dimineață.