Ucraina a declanșat mult așteptata contraofensivă, iar lupte grele au început să se ducă de miercuri în regiunea Zaporojie. Din partea rușilor au apărut și primele imagini cu ofensiva mecanizată a ucrainenilor, cu tancuri și blindate occidentale, dar și cu potențiale pierderi pe front.

Blindate ucrainene in controfensiva din ZaporojieFoto: Colaj foto

UPDATE:

Şoigu anunță că forţele ruse au respins ofensiva ucraineană în Zaporojie

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a declarat joi că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensiva ucraineană din regiunea Zaporojie.

  • „Astăzi, la ora 01.30 a dimineţii, în zona Zaporojie, inamicul a încercat să străpungă apărările noastre cu forţe ale Brigăzii a 47-a Mecanizate numărând până la 1.500 de oameni şi 150 de vehicule blindate”, a transmis Şoigu într-un comunicat.
  • „Inamicul a fost detectat la timp de forţele noastre de recunoaştere şi o lovitură preventivă a fost lansată de forţele noastre de artilerie şi aviatice şi cu folosirea de arme anti-tanc”.
  • „Inamicul a fost stopat şi se retrage cu pierderi grele”, a continuat Şoigu, potrivit căruia „forţele inamice special formate pentru punerea în aplicare a acestei străpungeri nu şi-au îndeplinit misiunea”.
  • Tot potrivit lui Şoigu, „în urma unei bătălii de două ore, inamicul a pierdut 30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie şi până la 350 de oameni”, afirmaţii ce nu pot fi verificate, totuşi, din surse independente.

Imagini difuzate de Ministerul Apărării din Rusia cu loviturile lansate asupra forțelor ucrainene în apropiere de Mala Tokmachka, regiunea Zaporojie.

Washington Post a scris joi că armata ucraineană a lansat mult așteptata contraofensivă în războiul cu Rusia, deschizând o fază crucială în confruntarea cu trupele Moscovei. Primele lupte dure se duc în regiunea Zaporojie și ar fi început încă de miercuri.

Deși ucrainenii nu au publicat imagini până acum, pe rețelele de socializare au apărut imagini din tabăra adversă, imagini surprinse din dronă de către ruși și care arată o ofensivă mecanizată a ucrainenilor în zona Mala Tokmachka.

În imagini se văd mai multe tipuri de vehicule blindate, iar comentatorii din zona OSINT au identificat printre acestea tancuri Leopard 2A4 și 2A6, precum și vehicule blindate Bradley M2A2 sau blindate M113.

Tot pe imagini se văd ceea ce pare a fi și pierderi în rândul ucrainenilor, rămășițe ale unor vehicule în flăcări. De partea rusească, comentatorii vorbesc inclusiv de tancuri Leopard ce ar fi fost distruse în timpul atacurilor, dar imaginile nu sunt deloc clare în această privință.