Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat joi că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei.

Serghei ŞoiguFoto: Russian Defence Ministry / UPI / Profimedia

„Astăzi, la ora 01.30 (22.30 GMT) a dimineţii, în zona Zaporojie, inamicul a încercat să străpungă apărările noastre cu forţe ale Brigăzii a 47-a Mecanizate numărând până la 1.500 de oameni şi 150 de vehicule blindate”, a afirmat ministrul într-un comunicat, potrivit AFP, Reuters și Agerpres.

„Inamicul a fost detectat la timp de forţele noastre de recunoaştere şi o lovitură preventivă a fost lansată de forţele noastre de artilerie şi aviatice şi cu folosirea de arme anti-tanc”, a adăugat Şoigu.

„Inamicul a fost stopat şi se retrage cu pierderi grele”, a continuat ministrul, potrivit căruia „forţele inamice special formate pentru punerea în aplicare a acestei străpungeri nu şi-au îndeplinit misiunea”.

Tot potrivit lui Şoigu, „în urma unei bătălii de două ore, inamicul a pierdut 30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie şi până la 350 de oameni”, afirmaţii ce nu pot fi verificate, totuşi, din surse independente.

Regiunea Zaporojie face parte din aşa-numitul „pod terestru” către Crimeea

Autorităţile ucrainene nu au făcut până acum vreo menţiune oficială despre aceste evenimente.

Kievul afirmă de mai multe luni că pregăteşte o mare contraofensivă împotriva forţelor ruse, vizând recucerirea teritoriilor ucrainene ocupate de Moscova, inclusiv a Crimeii, peninsula anexată în 2014.

Potrivit unor observatori, intensificarea „operaţiunilor ofensive” purtate de Kiev de-a lungul liniei de front în ultimele săptămâni constituie primele semnale ale acestui asalt atât de aşteptat.

Regiunea Zaporojie, controlată în proporţie de 80% de forţele ruse, face parte din aşa-numitul „pod terestru” - o întindere de pământ care leagă zona Donbas din estul Ucrainei, controlată de Rusia, cu Crimeea.

Spargerea acestui pod terestru este larg văzută drept unul din obiectivele principale ale contraofensivei ucrainene.

CITEȘTE ȘI:

___