Președintele ucrainean Zelenski spune că se dau „lupte grele” în regiunea Donețk din estul țării, trupele sale având „rezultate”. Liderul de la Kiev s-a referit și la alte zone unde au loc lupte, însă nu a oferit mai multe detalii. Vineri, SUA vor anunța un nou pachet de armament pentru Ucraina, în valoare de peste două miliarde de dolari, potrivit Bloomberg News, citând oficiali ai administrației.

Soldat ucrainean în apropiere de linia frontului din DonețkFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Cele trei puncte forte ale contraatacurilor „ambițioase și periculoase” ale Ucrainei. Există trei puncte focale ale contraatacurilor ucrainene în creștere, susține pentru Sky News analistul britanic în domeniul apărării și securității Michael Clarke: Orihiv, la nord și la sud de Bahmut și Velika Novosilka, în apropiere de Vuhledar
  • Rușii au publicat imagini cu mai multe tancuri Leopard, blindate Bradley și vehicule rezistente la mine care au fost distruse de ruși și abandonate de către ucraineni.
  • ISW: Daunele timpurii suferite de Ucraina „nu sunt un indicator” al rezultatului contraofensivei. Pe măsură ce în spațiile de informare rusești online apar imagini și videoclipuri care pretind că arată echipamente ucrainene distruse, experții au avertizat că nu trebuie să tragă concluzii despre contraofensiva mai amplă.
  • Sfârșitul supremației dolarului american este aproape, pe măsură ce yuanul chinezesc crește, iar restul lumii vede pericolul încercării eșuate a Occidentului de a îngenunchea Rusia în fața Ucrainei, a declarat pentru Reuters unul dintre cei mai puternici bancheri ai Moscovei.
  • VIDEO Fost comandant rus îl asociază pe Putin cu o mumie / „Dar unde este? S-a retras complet în timp de război”
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina a început o ofensivă majoră împotriva armatei Rusiei, dar că forțele ucrainene nu și-au îndeplinit obiectivele, în ciuda luptei intense de cel puțin trei zile, relatează Reuters.
  • Insurgenții ruși anti-Putin intenționează să demilitarizeze granița prin forță / „Am pătruns 10 km în interiorul Rusiei”
  • Bucăţi din casele distruse de prăbuşirea barajului Nova Kahovka din regiunea ucraineană Herson ajung pe ţărmul Mării Negre, în Odesa, potrivit lui Oleksii Goncearenko, membru al parlamentului ucrainean, relatează CNN.
  • SUA dețin informații că Rusia primește materiale de la Iran necesare pentru a construi o fabrică de producție de drone care ar putea fi pe deplin operațională la începutul anului viitor, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează Reuters.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 471, LIVETEXT:

00:45Avertismentul unuia dintre cei mai mari bancheri ruși: Sfârșitul supremației dolarului american este aproape, în timp ce yuanul chinezesc crește

Sfârșitul supremației dolarului american este aproape, pe măsură ce yuanul chinezesc crește, iar restul lumii vede pericolul încercării eșuate a Occidentului de a îngenunchea Rusia în fața Ucrainei, a declarat pentru Reuters unul dintre cei mai puternici bancheri ai Moscovei.

00:30Avarierea unei conducte de amoniac - pe care Ucraina și Rusia și-o atribuie reciproc - va avea "un impact negativ" asupra soartei acordului privind cerealele din Marea Neagră, a declarat Kremlinul, potrivit Sky News..

Rusia a amenințat anterior că va renunța la acest acord, care oferă un coridor sigur pentru exportul de cereale ucrainene, dacă nu sunt îndeplinite cererile de îmbunătățire a exporturilor de îngrășăminte rusești.

00:01ISW: Daunele timpurii suferite de Ucraina „nu sunt un indicator” al rezultatului contraofensivei

Pe măsură ce în spațiile de informare rusești online apar imagini și videoclipuri care pretind că arată echipamente ucrainene distruse, experții au avertizat că nu trebuie să tragă concluzii despre contraofensiva mai amplă.

Pierderile sunt „inevitabile în timpul oricărei acțiuni militare”, în special în timpul operațiunilor ofensive, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Cele trei puncte cheie ale contraatacurilor Ucrainei

23:30 Kievul dispune de 12 brigăzi cu un total de 50.000-60.000 de soldați gata să se dezlănțuie - dintre care nouă au fost înarmate și antrenate de Occident, potrivit Sly News.

„Au de ales între câți oameni angajează inițial și câți păstrează în rezervă în cazul în care dinamica câmpului de luptă se schimbă”, a declarat Ben Barry, partener asociat la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Barry a declarat că prioritatea inițială a Ucrainei va fi încercarea de a-i ține pe ruși în dezechilibru și de a obține surpriza tactică prin înșelăciune și camuflaj.

23:10Cele trei puncte forte ale contraatacurilor „ambițioase și periculoase” ale Ucrainei

Există trei puncte focale ale contraatacurilor ucrainene în creștere, susține pentru Sky News analistul britanic în domeniul apărării și securității Michael Clarke.

  • Orihiv
  • La nord și la sud de Bahmut
  • Velika Novosilka, în apropiere de Vuhledar

22:47 Familiile soldaților ruși mobilizați în regiunea Tiumen și uciși în Ucraina ar fi primit bilete la circ drept "compensație"

Biletele au fost date doar copiilor celor decedați, nu familiilor întregi. Așadar, în Rusia, văduvele își plătesc singure distracția.

22:03Insurgenții ruși anti-Putin intenționează să demilitarizeze granița prin forță / „Am pătruns 10 km în interiorul Rusiei”

Legiunea "Libertatea Rusiei" și Corpul Voluntarilor din Rusia au lansat multiple incursiuni în Belgorod, capturând chiar și soldați ruși. Acum, aripa politică a FRL a declarat că intenționează să demilitarizeze cu forța frontiera rusă, într-un interviu acordat publicației Kyiv Post.

Câte tancuri Leopard și blindate americane Bradley ar fi pierdut ucrainenii

21:26Bucăţi din casele distruse de prăbuşirea barajului Nova Kahovka din regiunea ucraineană Herson ajung pe ţărmul Mării Negre, în Odesa, potrivit lui Oleksii Goncearenko, membru al parlamentului ucrainean, relatează CNN, potrivit News.ro.

21:07Preşedintele Kazahstanului va lipsi de la "Davosul rusesc", într-un nou gest de distanţare faţă de Kremlin

Preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev nu va participa săptămâna viitoare la forumul economic anual de la Sankt Petersburg, supranumit şi "Davosul rusesc", a anunţat vineri guvernul de la Astana, după ce liderul Kazahstanului a refuzat să urmeze linia Kremlinului cu privire la invazia rusă în Ucraina la evenimentul organizat anul trecut, relatează News.ro citând Reuters.

20:49NYT: Contraofensiva Ucrainei, la fel de neproductivă ca cea a Rusiei? „O victorie zdrobitoare este necesară”

S-ar putea ca mult așteptata contraofensivă a Ucrainei, care e posibil să fi început deja, să se dovedească la fel de neproductivă ca ofensiva din iarnă a Rusiei. În mod tipic, apărătorii dețin avantajul în raport cu atacatorii în războiul de tranșee, iar armata rusă a avut la dispoziție luni întregi să-și sape fortificații, scrie New York Times, citat de Rador.

Dar e în același timp posibil și ca Ucraina să obțină marile victorii care ar putea pune capăt războiului chiar anul acesta. Și atunci ce va fi?

20:29Rușii au publicat imagini cu mai multe tancuri Leopard, blindate Bradley și vehicule rezistente la mine care au fost distruse de ruși și abandonate de către ucraineni.

19:55 Viceprim-ministrului Ungariei Zsolt Semjen spune că Ungaria a primit un grup de prizonieri de război ucraineni din Rusia, o eliberare pe care Ucraina a apreciat-o, ​​dar și-a exprimat totodată îngrijorarea că nu a fost informată. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al guvernului Ungariei a spus că e Fake News că Ungaria a primit prizonieri ucraineni eliberați de Rusia.

19:33SUA dețin informații că Rusia primește materiale de la Iran necesare pentru a construi o fabrică de producție de drone care ar putea fi pe deplin operațională la începutul anului viitor, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează Reuters.

Fost comandant rus îl asociază pe Putin cu o mumie

19:11Sky News a raportat că avioane multi-rol Typhoon Forțelor Aeriene Britanice au interceptat aeronave rusești care zboară aproape de spațiul aerian NATO de două ori în ultimele 24 de ore, relatează The Guardian.

18:42Cine este Mette Frederiksen, prima femeie care ar putea conduce NATO?

Comandamentul NATO, aflat în prezent în mâinile lui Jens Stoltenberg, va fi eliberat în curând. Se vehiculează multe nume legate de suucesiunea sa, de la Pedro Sánchez la prim-ministrul olandez, Mark Rutte, dar favorita pare să fie daneza Mette Frederiksen.

18:21Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina a început o ofensivă majoră împotriva armatei Rusiei, dar că forțele ucrainene nu și-au îndeplinit obiectivele, în ciuda luptei intense de cel puțin trei zile, relatează Reuters.

18:02VIDEO Fost comandant rus îl asociază pe Putin cu o mumie / „Dar unde este? S-a retras complet în timp de război”

Fostul comandant rus Igor Ghirkin l-a atacat direct pe Vladimir Putin spunând că acesta, în calitate de lider militar, nu ar trebui să se ascundă ci să preia frâiele războiului.

17:49 Pentagonul a anunțat vineri un pachet de ajutor pentru Ucraina de 2 miliarde de dolari, despre care a spus că include capacități critice de apărare aeriană și muniție, relatează Reuters

Pachetul include sisteme și rachete HAWK de apărare aeriană, muniție de 105 mm și 203 mm, drone Puma, muniții pentru sisteme de rachete ghidate cu laser și sprijin pentru antrenament și întreținere, a declarat Departamentul Apărării într-un comunicat.

Ucraina salută decizia României de a reduce personalul diplomatic al Rusiei

17:02Imagini filmate într-un magazin în timp ce este lovit de o rachetă rusească

Forțele de apărare ucrainene au postat o înregistrare video din regiunea Cherkasi care surprinde momentul în care un magazin este lovit de o rachetă rusească.

În clip pot fi văzuți oameni alergând pentru a scăpa din clădire și bucăți care încep să cadă din tavan.

16:49Ministerul de Externe al Islandei va suspenda operațiunile ambasadei sale la Moscova de la 1 august și a cerut Rusiei să-și reducă activitățile diplomatice din Reykjavik, a anunțat vineri ministerul într-un comunicat, relatează Reuters.

16:35 Aliații NATO au condamnat vineri decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (CFE), relatează Reuters.

„Decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul CFE este cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni care subminează în mod sistematic securitatea euro-atlantică”, se arată într-un comunicat al alianței.

„Decizia Rusiei demonstrează în continuare nesocotirea continuă a Moscovei față de controlul armelor”.

16:18Ucraina salută decizia României de a reduce personalul diplomatic al Rusiei. „Salut decizia României de a reduce semnificativ prezența diplomatică a Rusiei. Singura reacție adecvată la comportamentul Moscovei este izolarea politică și economică severă. România dă un bun exemplu”, a scris vineri pe Twitter, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

16:17Belgia va furniza Ucrainei obuze de 105 mm în valoare de 32,4 milioane de euro, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ministerului belgian al apărării, relatează Reuters.

16:10Ucraina: Cină de lucru cu Macron, Duda și Scholz, luni, la Palatul Elysée

Președintele francez Emmanuel Macron, președintele polonez Andrzej Duda și cancelarul german Olaf Scholz se vor coordona în privința ajutorului militar și a garanțiilor de securitate pentru Ucraina, în cadrul unui dineu de lucru care va avea loc luni la Palatul Elysée, în cadrul Triunghiului de la Weimar, a anunțat vineri Palatul Elysée.

Acest dineu va servi la pregătirea următorului summit NATO din 11 și 12 iulie de la Vilnius, care se va concentra pe Ucraina, precum și a Consiliului European din 29 și 30 iunie.

​Lupte grele în estul Ucrainei / Rușii sunt în defensivă în sud

15:45Rusia va începe să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus după ce instalațiile speciale pentru depozitare vor fi gata, pe 7-8 iulie, i-a spus vineri președintele Vladimir Putin omologului său belarus Alexander Lukașenko, în cadrul unei întâlniri la Soci, informează Reuters.

15:15Franța aprobă o creștere cu 40% a cheltuielilor sale militare, de acum până în 2030

Adunarea Națională Franceză a aprobat o nouă lege care crește cheltuielile pentru apărare cu 40% până în 2030. Astfel, Franţa va aloca armatei sale aproximativ 413.000 de milioane de euro în următorii șapte ani. Cu alte cuvinte, va crește cheltuielile militare de la 49.000 de milioane anul trecut la aproximativ 69.000 la sfârșitul acestui deceniu, potrivit El Periodico.

15:02VIDEO „Captura” neobișnuită. Pe rețelele de socializare circulă imagini cu ceea ce pare a fi un transportor blindat de fabricație rusească care traversează un râu din Ucraina, peste care sar și doi pești, unul intrând chiar în trapa vehiculului.

14:50​Lupte grele în estul Ucrainei / Rușii sunt în defensivă în sud, potrivit Kievului

Ucraina a declarat vineri că epicentrul luptelor a rămas în estul țării, într-un moment în care confruntările din sud au reaprins speculațiile privind începutul contraofensivei majore pe care Kievul o anunța de luni de zile, potrivit AFP.

„Situația rămâne tensionată de-a lungul întregii linii de front. Epicentrul se află în est”, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării, pe Telegram.

14:30Opt persoane au murit pe teritoriul controlat de Rusia în Herson și peste 5.800 au fost evacuate din casele lor ca urmare a prăbușirii marți a uriașului baraj Kakhovka din sudul Ucrainei, a declarat vineri un oficial de rang înalt numit de Rusia, informează Reuters.

13:00Trei persoane au fost rănite de cioburi vineri după ce o dronă a lovit o clădire rezidențială din orașul Voronej, în sudul Rusiei, a declarat guvernatorul regional Alexander Gusev, transmite Reuters.

Ucraina susține că are dovada că Rusia a detonat barajul din Herson

12:23Suedia va permite NATO să poziţioneze trupe pe teritoriul său încă dinainte să adere oficial la alianţa militară, au afirmat vineri premierul şi ministrul apărării suedezi, transmite Reuters.

11:11Serviciul de securitate internă al Ucrainei a declarat vineri că a interceptat o convorbire telefonică care dovedește că forțele rusești au aruncat în aer centrala hidroelectrică și barajul Kakhovka din regiunea Herson din sudul Ucrainei, informează Reuters.

10:44Apărarea antiaeriană rusă a doborât ţinte în regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, anunţă guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, relatează CNN.

„Sistemul nostru de apărare antiaeriană a intrat în acţiune în Belgorod şi a interceptat două ţinte care se apropiau de oraş”, a anunţat pe Telegram Viaceslav Gladkov, scrie news.ro.

„În prezent, nu s-au raportat victime. Epava a avariat un acoperiş al unei case şi maşini. Echipe de intervanţie se află la faţa locului şi patrulează din uşă în uşă”, a mai spus el.

09:41Armata rusă a anunțat vineri că au loc lupte grele în regiunile Donețk și Zaporojie din Ucraina, afirmând că peste 21 de tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din secțiuni cheie ale liniei frontului, informează Reuters.

09:07Rusia a declanșat un nou atac aerian asupra Ucrainei în cursul nopții, ucigând cel puțin o persoană într-un atac combinat de rachete de croazieră și drone de atac, au declarat autoritățile ucrainene, informează Reuters.

Armata ucraineană a anunțat că a doborât patru din cele șase rachete lansate în timpul atacului, care, potrivit forțelor aeriene, a durat aproximativ șase ore, și 10 din cele 16 drone.

Ministerul de Interne a precizat că o persoană a fost ucisă, trei au fost rănite și patru clădiri au fost distruse din cauza căderilor de resturi de rachete sau drone.

„Luptele grele” din Donețk au „rezultate”, susține Zelenski

08:36 Premierul britanic Rishi Sunak i-a cerut președintelui american Joe Biden ca ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, să îi succeadă secretarului general demisionar al NATO, Jens Stoltenberg, care își va încheia mandatul la conducerea alianței în septembrie, transmite The Guardian.

Stoltenberg urmează să se întâlnească luni cu Biden la Washington, iar liderii alianței urmează să se reunească în Lituania la 11-12 iulie.

Întrebat dacă a venit timpul pentru un lider britanic pentru NATO, Biden a spus că „s-ar putea", dar „asta rămâne de văzut".

„Va trebui să obținem un consens în cadrul NATO", a spus el.

08:15Cel puţin opt persoane au fost rănite după un atac cu rachete în oraşul Uman din regiunea Cherkasy, din centrul Ucrainei, afirmă un oficial militar, citat de CNN.

Oraşul Uman a fost lovit de un atac cu rachete joi, potrivit lui Igor Taburets, şeful administraţiei militare a regiunii Cherkasy.

„Avem două lovituri: la un centru industrial şi la o spălătorie de maşini. În al doilea caz, a izbucnit un incendiu în urma loviturii”, a spus el.

Opt oameni au fost răniţi, dintre care doi grav, a afirmat Taburets, citând informaţiile preliminare. (news.ro)

07:403 teorii cheie privind prăbușirea barajului Nova Kahovka - și ce spun experții și oficialii despre fiecare dintre ele. Prăbușirea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei este unul dintre cele mai mari dezastre industriale și ecologice din Europa din ultimele decenii. Apa a distrus sate întregi, a inundat terenuri agricole, a privat zeci de mii de oameni de energie electrică și apă curată și a provocat daune masive mediului. CNN prezintă cele trei teorii principale cu privire la cauzele prăbușirii barajului.

07:20 Președintele ucrainean Volodmir Zelenski a salutat joi ceea ce a descris drept „rezultate" în luptele grele din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, informează Reuters.

„Există lupte foarte grele în regiunea Donețk", a declarat Zelenski în mesajul de joi seară, transmis dintr-un tren după ce a vizitat zonele afectate de ruperea barajului de la Kakhovka.

„Dar există rezultate și sunt recunoscător celor care au obținut aceste rezultate. Bine lucrat în Bahmut. Pas cu pas", a spus el.

Zelenski s-a referit la alte zone în care au loc lupte, dar a spus că nu va oferi detalii. Imagini postate pe contul său de Telegram l-au arătat întâlnindu-se cu unii dintre cei mai importanți generali din țară pe teren.

07:00 SUA vor anunța un nou pachet de armament pentru Ucraina, în valoare de peste două miliarde de dolari, chiar vineri, a anunțat joi Bloomberg News, citând oficiali ai administrației, transmite Reuters.

Fondurile din cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei vor fi concentrate în mare măsură pe munițiile de apărare aeriană și vor ajuta Ucraina să achiziționeze lansatoare de rachete Hawk și două tipuri de rachete avansate de apărare aeriană Patriot.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro