Opt persoane au murit pe teritoriul controlat de Rusia în Herson și peste 5.800 au fost evacuate din casele lor ca urmare a prăbușirii marți a uriașului baraj Kakhovka din sudul Ucrainei, a declarat vineri un oficial de rang înalt numit de Rusia, informează Reuters.

Cartier din orașul Herson afectat de inundații după distrugerea barajului Nova KakhovkaFoto: Roman Hrytsyna / AP / Profimedia

Vladimir Saldo, șeful numit de ruși în fruntea regiunii ucrainene Herson, pe care Rusia susține că a anexat-o unilateral, a acuzat Ucraina că a continuat să bombardeze salvatorii de pe malul stâng al râului Nipru, controlat de ruși.

Într-o postare pe Telegram, Saldo a declarat că nivelul apei în Nova Kakhovka, orașul adiacent barajului de pe partea din aval, a scăzut cu 2,5 metri față de vârful de marți.

Cu toate acestea, în Oleșkî și Hola Prîstan, vizavi de orașul Herson, aflat sub control ucrainean, la gura de vărsare a râului Nipru, nivelul apei a rămas „la nivelul maxim".

Saldo a declarat că inundațiile ar putea să nu se diminueze timp de încă 10 zile și că un total de 22.273 de case au fost inundate în 17 orașe și sate din partea Hersonului controlată de Rusia.

Saldo a susținut marți că oamenii din Nova Kakhovka „se mișcă calm pe străzi” după ce barajul din apropiere a fost aruncat în aer și a inundat orașul. În același timp, în spatele său, se pot vedea cum străzile sunt inundate.

Barajul hidrocentralei Kakhovka de peste râul Nipru a fost aruncat în aer în dimineața zilei de 6 iunie, declanșând un dezastru umanitar și de mediu pe scară largă în sudul Ucrainei.

Kremlinul a acuzat vineri forțele ucrainene că au ucis victime civile ale inundațiilor prin bombardamente repetate, inclusiv o femeie însărcinată.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile privind bombardamentele și nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului, care a acuzat forțele Moscovei de bombardarea civililor aflați pe teritoriul inundat pe care îl controlează.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de aruncarea în aer a barajului.

Serviciul de securitate internă al Ucrainei a declarat vineri că a interceptat o convorbire telefonică care dovedește că forțele rusești au aruncat în aer centrala hidroelectrică și barajul Kakhovka, potrivit Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 371-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.