Un vast baraj din epoca sovietică dintr-o regiune din sudul Ucrainei controlată de Rusia a fost aruncat în aer marți, dezlănțuind o inundație în zona de război, potrivit forțelor ucrainene și ruse, transmite Reuters. Cele două tabere se acuză reciproc pentru distrugerea barajului, care alimentează peninsula Crimeea și centrala nucleară Zaporojie. Autoritățile ucrainene spun că prăbușirea barajului pune în pericol cea mai mare centrală din Europa, dar situația este sub control momentan.

Imagine din satelit a barajului Nova Khakovka la 28 mai, distrus pe 6 iunie Foto: AFP / AFP / Profimedia

Principalele evenimente după exploziile de la barajul Nova Kakhovka, LIVETEXT pe HotNews.ro:

00:56300 de animale au murit astăzi în grădina zoologică Nova Kakhovka din cauza distrugerii de către Rusia a barajului hidrocentralei Nova Kakhovka, scrie Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter.

00:20 Trupele ucrainene au văzut cum soldații ruși au fost măturați de apele care au țâșnit după prăbușirea barajului sau au fugit, a declarat un ofițer al forțelor armate ale Ucrainei. Multe trupe ruse au fost ucise sau rănite în haos, potrivit ofițerului

00:18Ar fi o "nouă josnicie" pentru Rusia dacă forțele lui Vladimir Putin ar fi găsite responsabile pentru atacul asupra unui baraj ucrainean care a dus la inundații pe scară largă, a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

22:23Uniunea Europeană va oferi „asistența necesară” Ucrainei după distrugerea parțială a barajului hidroelectric Kakhovka, în sudul țării, a anunțat marți șeful diplomației ucrainene, după o discuție telefonică cu omologul său european Josep Borrell, potrivit AFP.

„UE este pregătită să ofere asistența și ajutorul umanitar necesar pentru a atenua consecințele acestui dezastru provocat de Rusia”, a declarat Dmitro Kouleba pe Twitter. Kievul și Moscova se acuză reciproc pentru distrugerea barajului.

21:27Guvernul Statelor Unite are informații care înclină să dea vina pe Rusia pentru distrugerea barajului din Nova Kakhovka din Ucraina, a informat marți NBC News, citând doi oficiali americani și un oficial occidental, relatează Reuters.

20:56Distrugerea parțială a unui baraj din Ucraina a provocat "cu siguranță mai multe decese", potrivit unui purtător de cuvânt al Casei Albe, care a declarat că nu are "o concluzie definitivă asupra a ceea ce s-a întâmplat". (AFP)

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a avertizat, de asemenea, în legătură cu un impact "devastator" asupra aprovizionării cu energie a Ucrainei din cauza distrugerii parțiale a barajului hidroelectric Kakhovka, în sudul Ucrainei, pentru care rușii și ucrainenii se acuză reciproc.

20:22Ursula von der Leyen, președintele Comisiei UE, a scris pe Twitter că Rusia va trebui „să plătească pentru crimele de război comise în Ucraina”.

Ea numește distrugerea barajului Nova Kakhovka un „atac scandalos asupra infrastructurii civile [care] pune în pericol mii de oameni în regiunea Herson”.

Ea confirmă, de asemenea, că UE și-a angajat mecanismul de protecție civilă, care va livra „rapid” pompe de apă, stații mobile de purificare a apei și bărci celor afectați de aruncarea în aer a barajului.

20:04Marți, Rusia a cerut comunității internaționale să "condamne" Kievul după distrugerea parțială a barajului hidroelectric Kakhovka din sudul Ucrainei, un dezastru pentru care ambele părți se acuză reciproc.

"Facem apel la comunitatea internațională să condamne acțiunile criminale ale autorităților ucrainene, care sunt din ce în ce mai inumane și reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității regionale și globale", a afirmat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, potrivit AFP.

19:54Serviciile de informații americane indică faptul că Rusia se află în spatele distrugerii unui baraj masiv din Ucraina, a informat marți NBC News, relatează Reuters.

Un torent de apă a țâșnit marți prin barajul masiv de pe râul Nipru care separă forțele ruse de cele ucrainene în sudul Ucrainei, inundând o porțiune din zona de război și forțând sătenii să fugă din calea apelor. Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul Nova Kakhovka, în timp ce Kremlinul a spus că Ucraina a fost cea care a sabotat barajul.

19:33Guvernator: Cel puțin 71 de case au fost inundate în partea controlată de ucraineni a regiunii Herson

Cel puțin 71 de case și trei poduri au fost inundate pe malul vestic al râului Nipru în regiunea Herson, a declarat marți guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Apa continuă să inunde orașele și satele din regiune, inclusiv Tiahinka, Burhunka, Odradokamianka și Kozatske, a spus el.

19:28Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de ruși în regiunea Herson, susține că oamenii din Nova Kakhovka „se mișcă calm pe străzi” după ce barajul din apropiere a fost aruncat în aer și a inundat orașul. În același timp, în spatele său, se pot vedea cum străzile sunt inundate.

19:07Noi imagini cu inundațiile provocate de aruncarea în aer a barajului

De asemenea, imagini de dimineață arată cum un castor se plimba pe străzile din Herson

18:52 Secretarul general al ONU, António Guterres, spune că explozia de la barajul Nova Kakhovka este o consecință a invaziei Moscovei în Ucraina, relatează Reuters.

„Un lucru este clar: aceasta este o altă consecință devastatoare a invaziei ruse în Ucraina. Atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile critice trebuie să înceteze.

Trebuie să acționăm pentru a asigura responsabilitatea și respectul pentru dreptul internațional umanitar”, a declarat el.

18:15 Ucraina va construi o nouă centrală pe locul hidrocentralei Kakhovka, situată pe malul de est al râului Nipru, ocupat de ruși, odată ce va elibera teritoriul, a declarat șeful companiei de stat Ukrhydroenergo, Igor Sirota, pe 6 iunie, relatează presa ucraineană.

17:58Micul oraș Oleșkî, pe malul sudic al râului Nipru, controlat de ruși, în regiunea Herson din Ucraina, este aproape complet inundat în după ce barajul din Nova Kakhovka a fost aruncat în aer, a declarat marți un oficial regional numit de Rusia, relatează Reuters.

.„Evacuarea... este posibilă doar folosind echipamente speciale”, a declarat Andrei Alexeyenko, președintele guvernului numit de Rusia în provincia Herson din Ucraina, pe Telegram

17:54Sute de oameni au fost evacuați marți din așezările de-a lungul porțiunii de sud a râului Nipru din Ucraina, după ce apa de la barajul Nova Kakhovka, aruncat în aer dimineață, a scufundat străzile și piețele orașului, relatează Reuters. FOTO Imaginea dramei unor oameni care oricum erau năpăstuiți de război/ Distrugerea barajului Nova Kakhovka le-a inundat acum casele

17:11Cancelarul german Olaf Scholz a învinuit Rusia pentru atacul asupra barajului Kakhovka din Ucraina de marți, declarând că mișcarea de mult temută reprezintă o nouă dimensiune a conflictului, relatează Reuters.

"Din toate punctele de vedere, aceasta este o agresiune a părții ruse pentru a opri ofensiva ucraineană, pentru a-și apăra propria țară. Aceasta arată că aceasta este o nouă dimensiune", a spus Scholz la o primărie organizată de postul RTL.

16:57Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat marți Ucraina că a aruncat în aer uriașul baraj Kakhovka, ca parte a unui plan de mutare a unităților din regiunea Herson din apropiere pentru operațiuni împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

O declarație a Ministerului rus al Apărării, semnată de Șoigu, a spus că distrugerea barajului și inundațiile rezultate au fost concepute pentru a împiedica Rusia să atace lângă Herson, permițând în același timp Ucrainei să „transfere unități și echipamente de pe frontul Herson în zona operațiunilor ofensive”.

Șoigu nu a furnizat dovezi care să susțină afirmația. Ucraina și aliații săi occidentali spun că Rusia a fost cea care a aruncat în aer barajul la primele ore ale zilei de marți.

16:28Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a declarat că „nu au existat victime civile din cauza inundațiilor” după distrugerea unui baraj major din regiunea Herson ocupată de ruși, marți dimineața, relatează CNN.

Oleksandr Sienkevici, primarul Nikolaevului, a spus că deocamdată nu au loc inundații în orașul său, care se află pe râul Bugul de Sud, relatează The Guardian.

„Începând cu ora 14:00, nivelul apei în zona Nikolaev a crescut cu 23 cm. Vestea bună: într-o oră, adică până la ora 15, nu au fost schimbări. Vom continua să monitorizăm situația. În prezent, nu există nicio amenințare cu inundații”.

15:45Ucraina a cerut marţi o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ceea ce a numit un „atac terorist rusesc" asupra barajului de la hidrocentrala Kahovka din sudul Ucrainei, relatează Reuters.

De asemenea, Kievul cere ca incidentul să fie discutat şi de Consiliul guvernatorilor AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, şi a cerut noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei şi, în special, împotriva industriei ruseşti de rachete şi a sectorului nuclear. (news.ro)

Sursă alternativă pentru răcirea reactorelor de la centrala nucleară Zaporojie

15:42Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că nu există niciun risc imediat de securitate nucleară la centrala din Zaporojie, experții nucleari găsind un iaz care poate fi folosit pentru răcirea reactoarelor timp de mai multe luni după aruncarea în aer a barajului de la Nova Kakhovka.

15:00Ministrul ucrainean de interne a declarat că Rusia bombardează zonele din regiunea sudică Herson, de unde oamenii au fost evacuați marți după distrugerea barajului Kakhovka, și că doi ofițeri de poliție au fost răniți, informează Reuters.

„Armata rusă continuă să bombardeze teritoriul în care se desfășoară măsuri de evacuare. În urmă cu o oră, doi ofițeri de poliție au fost răniți în zonă. Bombardamentele continuă în acest moment", a declarat ministrul de interne Ihor Klimenko la televiziunea ucraineană.

El a avertizat, de asemenea, în legătură cu pericolul sporit pe care îl reprezintă minele lăsate în urmă din cauza creșterii nivelului apelor.

14:41Comitetul de anchetă al Rusiei, care investighează infracțiunile grave, a declarat marți că a lansat o anchetă penală cu privire la distrugerea, în timpul nopții, a barajului hidroelectric Kakhovka din partea controlată de Rusia a regiunii ucrainene Herson, potrivit Reuters.

14:29 Kremlinul a găsit două explicații pentru aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka, potrivit comentariilor făcute în timpul conferinței sale zilnice de presă de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

14:10Administrația instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a declarat marți că se pregătește să evacueze trei localități după ce barajul Kakhovka a fost distrus, potrivit Reuters.

Administrația a precizat că se pregătesc evacuări în localitățile Nova Kakhovka, Golo Pristan și Oleshky, ultimele două aflate peste gura de vărsare a râului Nipru, față de capitala regională Herson, aflată sub control ucrainean.

Rusia controlează malul stâng, estic, al râului Nipru, iar Ucraina cealaltă parte.

13:16Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Ucraina a sabotat barajul Kakhovka pentru a distrage atenția de la contraofensiva sa șubredă și a respins afirmația Kievului potrivit căreia Moscova ar fi aruncat în aer barajul, transmite Reuters.

Ucraina a declanșat o anchetă

13:12Ucraina investighează explozia de la baraj ca pe o crimă de război și ca pe un posibil „ecocid", a declarat marți biroul procurorului său general, informează Reuters.

Ucraina este unul dintre puținele state, inclusiv Rusia, care au incriminat „ecocidul" prin legislația internă.

Kievul definește ecocidul ca fiind „distrugerea în masă a florei și faunei, otrăvirea resurselor de aer sau de apă, precum și orice alte acțiuni care pot provoca un dezastru ecologic" în articolul 441 din codul penal al Ucrainei.

12:56Situația de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei nu este critică după distrugerea barajului Kakhovka, a declarat marți șeful companiei de stat ucrainene pentru energie nucleară.

Șeful Energoatom, Petro Kotin, a spus că scăderea nivelurilor lacului de acumulare Kakhovka nu va afecta nivelul apei din iazurile de răcire din bazinele de stocare a combustibilului nuclear uzat ale instalației.

12:52VIDEOSimulări pe calculator realizate încă de anul trecut arătau cum o posibilă distrugere a barajului din Nova Kakhovka ar provoca inundații pe scară largă pe malurile râului Nipru și ale afluenților săi.

12:45Distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei nu va împiedica trupele Kievului să avanseze, a declarat marți un comandant ucrainean de rang înalt, informează Reuters.

„În ceea ce privește împiedicarea acțiunilor noastre ofensive, comandamentul militar a luat în considerare pe deplin astfel de acțiuni perfide ale inamicului și nu ar trebui să ne împiedice înaintarea în acele direcții în care ar putea exista inundaqții", a declarat Serhiy Naev, comandantul forțelor comune ale Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de agenția de presă de stat Ukrinform.

Liderii europeni condamnă distrugerea barajului

11:52Președintele ucrainean Volodmir Zelenski susține că forțele rusești au aruncat în aer în timpul nopții barajul centralei hidroelectrice Kakhovka din interiorul instalației, informează Reuters.

„În această noapte, la ora 02:50, teroriștii ruși au efectuat o detonare din interiorul centralei hidroelectrice Kakhovka. Aproximativ 80 de localități se află în zona inundată", a spus liderul de la Kiev.

11:44 Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a condamnat distrugerea barajului Nova Kakhovka și a oferit sprijinul țării sale.

„Condamn cu fermitate distrugerea barajului Nova Kakhovka din această dimineață. Atacarea de către Rusia a infrastructurii critice echivalează cu crime de război. Domnule președinte Zelenski, suntem pregătiți să oferim asistență ca răspuns la inundații și să sprijinim eforturile de atenuare a impactului”, a scris Sandu pe Twitter.

11:30Șeful NATO Jens Stoltenberg a condamnat distrugerea barajului spunând că este „ un act revoltător, care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina”.

11:26Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Rusia va trebui să dea socoteală pentru distrugerea parţială a barajului hidroelectric şi a evocat o „crimă de război", informează AFP și Agerpres.

„(Sunt) şocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kahovka", a scris Charles Michel pe Twitter.

„Distrugerea unei infrastructuri civile este în mod clar o crimă de război şi noi cerem socoteală Rusiei şi afiliaţilor săi", a adăugat el.

10:45Potrivit experților ucraineni și ONU, nu pare să existe o amenințare imediată pentru siguranța centralei nucleare Zaporojie din cauza prăbușirii barajului Nova Kakhovka, la aproximativ 200 kilometri în aval, scrie The Guardian.

Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a transmis că situația de la centrală este „sub control”.

La rândul său, Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că experții săi de la fața locului monitorizează situația și că nu există „niciun risc imediat pentru siguranța nucleară”, dar există preocupări pe termen lung atât cu privire la siguranța nucleară, cât și cu privire la posibilitatea ca centrala să fie exploatată din nou în următorii ani.

10:40Până la 80 de localități sunt în pericol să fie inundate în urma exploziei produse la barajul Nova Kakhovka, a declarat premierul ucrainean Denis Șmihal, conform The Guardian.

Până acum, cel puțin zece așezări au fost inundate complet sau parțial, a anunțat autoritatea regională din Herson, potrivit postului de stat ucrainean Suspilne.

Aproximativ 16.000 de oameni se află în zona critică de pe malul drept al regiunii Herson, iar autoritățile locale evacuează locuitorii din zonele potențiale inundabile. La ora 12:00, un tren care va prelua locuitori evacuați din zonele inundabile ar urma să plece din Herson spre Nikolaev.

Distrugerea barajului ar putea avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene

10:35 Generalul Mark Hertling, fost comandant al forțelor americane din Europa, a oferit marți o reacție la cald după aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka, afirmând că aceasta va avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene.

10:32Imagini cu proporțiile dezastrului:

10:19Forțele rusești au aruncat în aer barajul Kakhovka, într-o zonă ocupată de Rusia din sudul Ucrainei, „într-un moment de panică", susține agenția de informații militare a Ucrainei, relatează Reuters.

„Ocupanții au aruncat în aer barajul de la Kakhovka în panică - acesta este un act evident de terorism și o crimă de război, care va fi o dovadă într-un tribunal internațional", se arată într-o declarație publicată pe canalul de Telegram al Serviciului de informaţii militare al Ucrainei.

09:17 Nivelul apei în jurul barajului a crescut cu cinci metri, iar mai multe insule din aval au fost deja inundate în întregime, a anunțat agenția de presă rusă de stat RIA Novosti, citând autoritățile locale, informează Reuters.

22 de mii de persoane care locuiesc în 14 așezări din regiunea Herson riscă să fie inundate în urma exploziei barajului Nova Kakhovka, a declarat marți șeful regiunii, instalat de Moscova, potrivit agenției de presă rusești de stat RIA Novosti.

Barajul Nova Kakhovka ar fi fost lovit de tiruri de la lansatorul de rachete multiple Olkha, a declarat agenția de știri de stat rusă TASS, citând o sursă de urgență anonimă.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informațiile.

08:51Distrugerea barajului de către forțele rusești reprezintă o amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie, dar situația de la instalație este sub control, a declarat marți agenția de stat ucraineană pentru energie atomică, transmite Reuters.

„Apa din rezervorul Kakhovka este necesară pentru ca centrala să primească energie pentru condensatorii turbinei și sistemele de siguranță ale centralei", a declarat Energoatom pe canalul de Telegram.

„În acest moment, iazul de răcire al centralei este plin: la ora 8:00, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile centralei".

„În prezent, situația de la centrala nucleară Zaporojie este sub control, personalul ucrainean monitorizează toți indicatorii", a mai precizat Energoatom.

08:10Nu a existat încă niciun „pericol critic" pentru centrala nucleară Zaporojie din cauza prăbușirii barajului Nova Kakhovka, a declarat un oficial impus de Moscova în zonă, potrivit agenției ruse de presă TASS, preluată de Reuters.

08:07 Distrugerea de către Rusia a barajului Nova Kakhovka reprezintă un „ecocid", dar oficialii ucraineni lucrează pentru a asigura siguranța locuitorilor din zonă, a declarat marți șeful administrației prezidențiale, informează Reuters.

Andrii Yermak a scris pe Telegram că acțiunile Rusiei reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie, aflată în apropiere, fără a da detalii.

A început evacuarea oamenilor din zonă, a declarat guvernatorul regiunii Herson.

„În cinci ore, apa va atinge un nivel critic", a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe canalul Telegram la ora 6:45.

Agenția rusă de presă de stat TASS a citat serviciile de urgență, potrivit cărora aproximativ 80 de localități din zonă ar putea fi afectate de distrugerea barajului Kakhovka.

08:03Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va organiza o reuniune de urgență în legătură cu explozia barajului Nova Kakhova din sudul Ucrainei, a scris marți pe Twitter Oleksii Danilov, secretar al Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, informează Reuters.

------------

Ambele părți se acuză reciproc de distrugerea barajului din regiunea Herson.

Videoclipuri neverificate pe rețelele de socializare au arătat o serie de explozii intense în jurul barajului Kakhovka. Alte videoclipuri arătau cum apa se revărsa prin rămășițele barajului, iar trecătorii își exprimau șocul, uneori într-un limbaj dur.

Barajul, cu o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka.

Momentul în care barajul a fost distrus ar fi fost surprins de camerele de supraveghere.

Centrala nucleară Zaporojie, în pericol

Barajul alimentează cu apă și peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată de asemenea sub control rusesc.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află la 150 de kilometri de baraj și folosește apa din lacul de acumulare pentru răcirea reactoarelor.

Armata ucraineană a declarat că forțele rusești au aruncat în aer barajul.

„Kakhovka (barajul) a fost aruncat în aer de forțele de ocupație rusești", a declarat marți comandamentul de sud al forțelor armate ucrainene pe pagina sa de Facebook.

„Amploarea distrugerii, viteza și volumele de apă, precum și zonele probabile de inundare sunt în curs de clarificare".

Agențiile de știri rusești au declarat că barajul, controlat de forțele rusești, a fost distrus în urma unui bombardament, în timp ce un oficial instalat în Rusia a declarat că a fost un atac terorist - prescurtarea rusească pentru un atac al Ucrainei.

Reuters nu a reușit să verifice imediat relatările de pe câmpul de luptă de ambele părți.

Ambele părți s-au acuzat reciproc în mod repetat încă de anul trecut că plănuiesc să spargă barajul folosind explozibili, care ar inunda o mare parte din zonă în aval și ar provoca probabil distrugeri majore în jurul Hersonului.

În noiembrie 2022, Zelenski spune că barajul reține circa 18 milioane de metri cubi de apă, iar dacă ar fi aruncat în aer, 80 de așezări, între care Herson, ar fi inundate rapid.

Urmărește ultimele evoluții din a 468-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.