Un baraj important din Herson a fost aruncat în aer. Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru atac. Armata rusă susține că forțele ucrainene continuă ofensiva în Donbas în timp ce suferă „pierderi grele”.

brigada de asalt Spartan a Garzii Nationale a Ucrainei participand la antrenamente pe fondul razboiuluiFoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

07:38 Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Trupele ucrainene au văzut cum soldații ruși au fost măturați de apele care au țâșnit după prăbușirea barajului Nova Khakovka sau au fugit, a declarat un ofițer al forțelor armate ale Ucrainei. Multe trupe ruse au fost ucise sau rănite în haos, potrivit ofițerului, relatează CNN.
  • Serviciile de informații americane indică faptul că Rusia se află în spatele distrugerii unui baraj masiv din Ucraina, a informat marți NBC News
  • Zelesnki spune că distrugerea barajului de la Kakhovka nu va afecta planurile de contraofensivă
  • Forbes: Ce este blindatul ucrainean Terminator, un monstru al lui Frankenstein din componente rusești capturate
  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot „găzdui” arme nucleare și a avertizat că dotarea Kievului cu astfel de avioane va escalada și mai mult conflictul, relatează Reuters.
  • VIDEO Între exil și fervoare „patriotică”: Cântăreții ruși sunt divizați de conflictul din Ucraina
  • Statele Unite au aflat despre un plan ucrainean de a ataca conductele de gaz natural Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie avariate în septembrie anul trecut de explozii subacvatice, a informat marți The Washington Post, citând informații scurse și publicate online, relatează Reuters.
  • Serviciile de informații americane indică faptul că Rusia se află în spatele distrugerii unui baraj masiv din Ucraina, a informat marți NBC News

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 468, LIVETEXT:

00:39Ucraina, în centrul aniversării „Debarcării din Normandia”

Ucraina a fost în centrul atenției marți la ceremonia de comemorare a debarcării aliaților în Normandia în 1944, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, lăudând curajul ucrainenilor care se pregăteau „pentru moarte sau victorie”, potrivit AFP.

00:18 Trupele ucrainene au văzut cum soldații ruși au fost măturați de apele care au țâșnit după prăbușirea barajului Nova Khakovka sau au fugit, a declarat un ofițer al forțelor armate ale Ucrainei. Multe trupe ruse au fost ucise sau rănite în haos, potrivit ofițerului, relatează CNN.

00:16Ar fi o "nouă josnicie" pentru Rusia dacă forțele lui Vladimir Putin ar fi găsite responsabile pentru atacul asupra unui baraj ucrainean care a dus la inundații pe scară largă, a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

23:58Forbes: Ce este blindatul ucrainean Terminator, un monstru al lui Frankenstein din componente rusești capturate

Un vehicul ucrainean, cunoscut sub numele de „Terminator ucrainean”, reprezintă răspunsul Ucrainei la vehiculul blindat de luptă BMPT Terminator al Rusiei. Acest prototip este aproape finalizat și a fost asamblat în Ucraina, scrie Forbes.

Specialiștii ucraineni au echipat prototipul Terminator cu o turelă, un tun și un blindaj reactiv. Este aproape gata de testare - sau, dacă ucrainenii decid să renunțe la teste, de luptă propriu-zisă.

23:15VIDEO Între exil și fervoare „patriotică”: Cântăreții ruși sunt divizați de conflictul din Ucraina

Vladimir Kotliarov, liderul trupei punk rusești Pornofilmy, a părăsit Rusia la zece zile după începerea ofensivei împotriva Ucrainei, „dezgustat”. Cântărețul Shaman, în schimb, a rămas și a cântat melodii patriotice în săli pline, potrivit AFP.

Statele Unite au aflat despre un plan ucrainean de a ataca conductele de gaz natural Nord Stream

23:12Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot „găzdui” arme nucleare și a avertizat că dotarea Kievului cu astfel de avioane va escalada și mai mult conflictul, relatează Reuters.

„Trebuie să ținem cont de faptul că una dintre modificările F-16 poate „găzdui” arme nucleare”, a spus Lavrov într-un discurs la o bază militară din Dușanbe, Tadjikistan, potrivit unei transcrieri publicate pe site-ul ministerului.

„Dacă ei nu înțeleg acest lucru, atunci ei sunt strategi militari fără valoare”.

CIA ar fi știut de existența unui plan ucrainean de a ataca Nord Stream

22:24Uniunea Europeană va oferi „asistența necesară” Ucrainei după distrugerea parțială a barajului hidroelectric Kakhovka, în sudul țării, a anunțat marți șeful diplomației ucrainene, după o discuție telefonică cu omologul său european Josep Borrell.

„UE este pregătită să ofere asistența și ajutorul umanitar necesar pentru a atenua consecințele acestui dezastru provocat de Rusia”, a declarat Dmitro Kouleba pe Twitter. Kievul și Moscova se acuză reciproc pentru distrugerea barajului.

22:09Statele Unite au aflat despre un plan ucrainean de a ataca conductele de gaz natural Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie avariate în septembrie anul trecut de explozii subacvatice, a informat marți The Washington Post, citând informații scurse și publicate online, relatează Reuters.

21:47Rusia protestează oficial împotriva presupusei utilizări a armelor belgiene în timpul incursiunilor pe teritoriul său

Rusia l-a convocat marți pe ambasadorul belgian la Moscova pentru a protesta împotriva presupusei utilizări de arme belgiene de către rușii care luptă alături de Ucraina în timpul mai multor incursiuni mortale recente pe teritoriul rusesc, potrivit AFP.

Zelesnki spune că distrugerea barajului de la Kakhovka nu va afecta planurile de contraofensivă

21:15Distrugerea barajului de la Kakhovka nu va afecta planurile de contraofensivă ale Kievului (Zelenski)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări marți că distrugerea parțială a barajului hidroelectric Kakhovka din sudul țării nu a schimbat planurile de contraofensivă pe care Kievul le pregătește de luni de zile.

"Explozia barajului nu a afectat capacitatea Ucrainei de a-și elibera propriile teritorii", a declarat Zelenski pe Telegram după o întâlnire cu personalul său. "Starea de pregătire (a trupelor) este maximă", a adăugat el.

20:57Distrugerea parțială a unui baraj din Ucraina a provocat "cu siguranță mai multe decese", potrivit unui purtător de cuvânt al Casei Albe, care a declarat că nu are "o concluzie definitivă asupra a ceea ce s-a întâmplat". (AFP)

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a avertizat, de asemenea, în legătură cu un impact "devastator" asupra aprovizionării cu energie a Ucrainei din cauza distrugerii parțiale a barajului hidroelectric Kakhovka, în sudul Ucrainei, pentru care rușii și ucrainenii se acuză reciproc.

20:22 Ursula von der Leyen, președintele Comisiei UE, a scris pe Twitter că Rusia va trebui „să plătească pentru crimele de război comise în Ucraina”, relatează The Guardian.

Ea numește distrugerea barajului Nova Kakhovka un „atac scandalos asupra infrastructurii civile [care] pune în pericol mii de oameni în regiunea Herson”.

Ea confirmă, de asemenea, că UE și-a angajat mecanismul de protecție civilă, care va livra „rapid” pompe de apă, stații mobile de purificare a apei și bărci celor afectați de aruncarea în aer a barajului.

Cel puțin 71 de case au fost inundate în partea controlată de ucraineni a regiunii Herson

20:05Marți, Rusia a cerut comunității internaționale să "condamne" Kievul după distrugerea parțială a barajului hidroelectric Kakhovka din sudul Ucrainei, un dezastru pentru care ambele părți se acuză reciproc.

"Facem apel la comunitatea internațională să condamne acțiunile criminale ale autorităților ucrainene, care sunt din ce în ce mai inumane și reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității regionale și globale", a afirmat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, potrivit AFP.

19:54Serviciile de informații americane indică faptul că Rusia se află în spatele distrugerii unui baraj masiv din Ucraina, a informat marți NBC News, relatează Reuters.

Un torent de apă a țâșnit marți prin barajul masiv de pe râul Nipru care separă forțele ruse de cele ucrainene în sudul Ucrainei, inundând o porțiune din zona de război și forțând sătenii să fugă din calea apelor. Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul Nova Kakhovka, în timp ce Kremlinul a spus că Ucraina a fost cea care a sabotat barajul.

19:35Guvernator: Cel puțin 71 de case au fost inundate în partea controlată de ucraineni a regiunii Herson

Cel puțin 71 de case și trei poduri au fost inundate pe malul vestic al râului Nipru în regiunea Herson, a declarat marți guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Apa continuă să inunde orașele și satele din regiune, inclusiv Tiahinka, Burhunka, Odradokamianka și Kozatske, a spus el.

19:28Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de ruși în regiunea Herson, susține că oamenii din Nova Kakhovka „se mișcă calm pe străzi” după ce barajul din apropiere a fost aruncat în aer și a inundat orașul. În același timp, în spatele său, se pot vedea cum străzile sunt inundate.

19:17Zelenski se întâlnește cu trimisul Papei Francisc și îndeamnă Vaticanul să sprijine formula de pace din Ucraina.

În timpul întâlnirii sale din 6 iunie cu un reprezentant special al Papei Francisc, președintele Volodimir Zelenski a cerut Sfântului Scaun să sprijine formula de pace a Ucrainei, adăugând că Rusia continuă să comită crime de război în Ucraina, cea mai recentă dintre acestea fiind distrugerea barajului Kakhovka din regiunea Herson, potrivit Kyiv Independent.

Ucraina va construi o nouă centrală pe locul hidrocentralei Kakhovka

18:59Finlanda va expulza nouă diplomați de la ambasada Rusiei din Helsinki, acuzându-i că lucrează în misiuni de strângere a informațiilor, a anunțat marți biroul președintelui finlandez.

„Acțiunile lor sunt contrare Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”, a spus biroul președintelui într-un comunicat, adăugând că îl va informa pe ambasadorul Rusiei despre expulzări.

Decizia a fost luată la o întâlnire între președintele finlandez Sauli Niinisto și comitetul ministerial al țării pentru politica externă și de securitate.

18:50 Ministerul Apărării Rusiei a publicat marți un videoclip despre care spune că ar arăta cum un elicopter Ka-52 trăgea asupra unui tanc „Leopard-2”, ca o primă dovadă pentru distrugerile aduse forțelor ucrainene zilele acestea. Cu toate acestea, canalul rusesc Voienniy Osvedomitel a recunoscut că acesta nu este un Leopard-2 și nici măcar un tanc.

18:32Îmbunătăţirea situaţiei economice a Rusiei se datorează unui „flux continuu de exporturi de petrol şi gaze”, în condiţiile în care ţara a reuşit să îşi reorienteze exporturile de petrol spre noi destinaţii cu impact asupra volumelor exportate", se arată într-un raport al Băncii Mondiale.

18:15Ucraina va construi o nouă centrală pe locul hidrocentralei Kakhovka, situată pe malul de est al râului Nipru, ocupat de ruși, odată ce va elibera teritoriul, a declarat șeful companiei de stat Ukrhydroenergo, Igor Sirota, pe 6 iunie, relatează presa ucraineană.

17:54Sute de oameni au fost evacuați marți din așezările de-a lungul porțiunii de sud a râului Nipru din Ucraina, după ce apa de la barajul Nova Kakhovka, aruncat în aer dimineață, a scufundat străzile și piețele orașului, relatează Reuters.

FOTO Imaginea dramei unor oameni care oricum erau năpăstuiți de război / Distrugerea barajului Nova Kakhovka le-a inundat acum casele

Rusia susține că Ucraina a distrus barajul Nova Kakhovka pentru a muta trupe

17:11Cancelarul german Olaf Scholz a învinuit Rusia pentru atacul asupra barajului Kakhovka din Ucraina de marți, declarând că mișcarea de mult temută reprezintă o nouă dimensiune a conflictului, relatează Reuters.

"Din toate punctele de vedere, aceasta este o agresiune a părții ruse pentru a opri ofensiva ucraineană, pentru a-și apăra propria țară. Aceasta arată că aceasta este o nouă dimensiune", a spus Scholz la o primărie organizată de postul RTL.

17:00 Statele Unite sunt „foarte îngrijorate” după ce un baraj controlat de ruși a fost aruncat în aer Ucraina și încearcă să afle mai multe despre potențialul impactul, a declarat marți un oficial al administrației Biden, relatează Reuters.

16:57Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat marți Ucraina că a aruncat în aer uriașul baraj Kakhovka, ca parte a unui plan de mutare a unităților din regiunea Herson din apropiere pentru operațiuni împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

O declarație a Ministerului rus al Apărării, semnată de Șoigu, a spus că distrugerea barajului și inundațiile rezultate au fost concepute pentru a împiedica Rusia să atace lângă Herson, permițând în același timp Ucrainei să „transfere unități și echipamente de pe frontul Herson în zona operațiunilor ofensive”.

Șoigu nu a furnizat dovezi care să susțină afirmația. Ucraina și aliații săi occidentali spun că Rusia a fost cea care a aruncat în aer barajul la primele ore ale zilei de marți.

Rusia se laudă că a ucis mii de soldați ucraineni și a distrus zeci de tancuri ale Ucrainei în trei zile

16:18Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a spus că forțele ruse au respins în ultimele trei zile ofensive repetate ale ucrainenilor de-a lungul liniei frontului, relatează Reuters. Şoigu susține că Rusia a provocat pierderi uriașe trupelor ucrainene și doar 71 de soldaţi ruşi au fost ucişi în ceea ce el a numit o ofensivă ucraineană eşuată în ultimele zile, relatează Reuters și Tass.

Şoigu a spus că Ucraina a încercat să avanseze în şapte direcţii pe 5 iunie, dar a fost respinsă de forţele ruse.

15:42Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că nu există niciun risc imediat de securitate nucleară la centrala din Zaporojie, experții nucleari găsind un iaz care poate fi folosit pentru răcirea reactoarelor timp de mai multe luni după aruncarea în aer a barajului de la Nova Kakhovka.

15:00 Ministrul ucrainean de interne a declarat că Rusia bombardează zonele din regiunea sudică Herson, de unde oamenii au fost evacuați marți după distrugerea barajului Kakhovka, și că doi ofițeri de poliție au fost răniți, informează Reuters.

„Armata rusă continuă să bombardeze teritoriul în care se desfășoară măsuri de evacuare. În urmă cu o oră, doi ofițeri de poliție au fost răniți în zonă. Bombardamentele continuă în acest moment", a declarat ministrul de interne Ihor Klimenko la televiziunea ucraineană.

El a avertizat, de asemenea, în legătură cu pericolul sporit pe care îl reprezintă minele lăsate în urmă din cauza creșterii nivelului apelor.

14:53 Efectele aruncării în aer a barajului din sudul Ucrainei s-au simțit pe bursa din Chicago, unde cotațiile pentru grâu au crescut brusc după ce au ajuns la minimul ultimelor 30 de luni.

14:29 Kremlinul a găsit două explicații pentru aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka, potrivit comentariilor făcute în timpul conferinței sale zilnice de presă de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

13:36 O instanță rusă a amendat marți Fundația Wikimedia, cea care deține enciclopedia electronică Wikipedia, cu 3 milioane de ruble (36.854 de dolari) fiindcă nu s-a conformat unei somații de a șterge un articol despre Batalionul Azov.

12:52VIDEO Simulări pe calculator realizate încă de anul trecut arătau cum o posibilă distrugere a barajului din Nova Kakhovka ar provoca inundații pe scară largă pe malurile râului Nipru și ale afluenților săi.

Distrugerea barajului din Herson nu va încurca ofensiva ucraineană

12:45Distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei nu va împiedica trupele Kievului să avanseze, a declarat marți un comandant ucrainean de rang înalt, informează Reuters.

„În ceea ce privește împiedicarea acțiunilor noastre ofensive, comandamentul militar a luat în considerare pe deplin astfel de acțiuni perfide ale inamicului și nu ar trebui să ne împiedice înaintarea în acele direcții în care ar putea exista inundaqții", a declarat Serhiy Naev, comandantul forțelor comune ale Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de agenția de presă de stat Ukrinform.

12:12FSB a precizat că a descoperit un presupus complot cu „bombă murdară” în timp ce investiga un atac zădărnicit al unei drone ucrainene asupra unui aerodrom rusesc la nord-est de Moscova, notează The Moscow Times.

11:03Fostul ministru slovac al justiţiei, Stefan Harabin, a fost inculpat pentru că a salutat decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina, a anunţat luni biroul procurorului, notează AFP.

10:50Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul preţurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze.

10:35 Generalul Mark Hertling, fost comandant al forțelor americane din Europa, a oferit marți o reacție la cald după aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka, afirmând că aceasta va avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene.

10:09Distrugerea de către Rusia a hidrocentralei de la Kahovka confirmă faptul că forţele Moscovei „trebuie să fie alungate” din întreaga Ucraină, a afirmat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters și Agerpres.

„Terorişti ruşi. Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean”, a scris Zelenski pe canalul său de Telegram.

„Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare”, a adăugat şeful statului ucrainean.

FSB susține că Ucraina plănuiește un atac cu „bombă murdară” în Rusia

09:22Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat marți Ucraina că plănuiește un atac cu o „bombă murdară" în Rusia, a relatat agenția de știri de stat RIA Novosti, preluată de Reuters.

08:51Distrugerea barajului de către forțele rusești reprezintă o amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie, dar situația de la instalație este sub control, a declarat marți agenția de stat ucraineană pentru energie atomică, transmite Reuters.

„Apa din rezervorul Kakhovka este necesară pentru ca centrala să primească energie pentru condensatorii turbinei și sistemele de siguranță ale centralei", a declarat Energoatom pe canalul de Telegram.

„În acest moment, iazul de răcire al centralei este plin: la ora 8:00, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile centralei".

„În prezent, situația de la centrala nucleară Zaporojie este sub control, personalul ucrainean monitorizează toți indicatorii", a mai precizat Energoatom.

08:46Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit luni trupelor sale pentru câştigurile teritoriale pe care le revendică în apropierea oraşului devastat Bahmut din estul ţării, ironizând reacţia „isterică" a Moscovei care susţine că a respins atacuri de amploare, notează AFP.

08:01Un vast baraj din epoca sovietică dintr-o regiune din sudul Ucrainei controlată de Rusia a fost aruncat în aer marți, dezlănțuind o inundație în zona de război, potrivit forțelor ucrainene și ruse, transmite Reuters.

07:06Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că forţele ucrainene au desfăşurat luni o operaţiune militară în sudul Doneţkului în încercarea de a avansa, dar că înaintarea a fost oprită după ce ucrainenii au suferit „pierderi grele", transmite CNN, scrie news.ro.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------

Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro