Ucraina a fost în centrul atenției marți la ceremonia de comemorare a debarcării aliaților în Normandia în 1944, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, lăudând curajul ucrainenilor care se pregăteau „pentru moarte sau victorie”, potrivit AFP.

Ziua Europei, trupe aliate intră în NormandiaFoto: Paul Reynolds/ Profimedia Images

„Bărbații și femeile din Ucraina se pregătesc astăzi pentru moarte sau victorie, la fel cum au făcut-o soldații noștri în urmă cu 79 de ani”, a declarat Ben Wallace, care și-a exprimat recent interesul de a-i succeda lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO.

La rândul său, omologul său francez Sebastien Lecornu a vorbit despre o „zi de întoarcere la libertate”.

Ambasadorii străini în Franța au susținut, pe rând, la microfon, cauza ucraineană: „Opresiunea unui grup uman asupra altuia nu învinge niciodată”, a declarat belgianul François de Kerchove d'Exærde, în timp ce prințul Joachim al Danemarcei a denunțat „un an și jumătate de invazie rusă teribilă și impardonabilă”, iar Polonia a deplâns „un alt război în Europa”.

Toate națiunile reprezentate (Marea Britanie, Statele Unite, Polonia, Țările de Jos, Canada, Danemarca, Norvegia și Belgia) au avut dreptul să își ridice drapelele și să își cânte imnurile, cu excepția Germaniei.

Diplomatul german Martin Schäfer a lăudat faptul că „curajul soldaților aliați a permis și eliberarea poporului german” de nazism, precizând totodată că este „conștient” că memoria „crimelor și rănilor provocate” de țara sa rămâne prezentă.

„Libertatea este, de asemenea, moștenirea lui 6 iunie pentru noi, germanii”, a conchis Schäfer, adăugând că „agresiunea rusă trebuie să eșueze”, în timp ce patru veterani ai bătăliei din Normandia și peste 2.500 de persoane priveau la memorialul britanic din Ver-sur-mer, cu pietrele sale albe orientate spre Canalul Mânecii.