Armata rusă a anunțat în noaptea de duminică spre luni că forțele sale au respins duminică dimineaţă „o ofensivă de mare anvergură” a armatei ucrainene în Donbas, potrivit AFP.

Harta războiului din Donbas - Donețk și LuhanskFoto: Schlenger86 | Dreamstime.com

„În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă majoră în cinci sectoare ale frontului în direcţia sudului regiunii Doneţk. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit”, a precizat ministerul rus al Apărării.

La ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri, a adăugat departamentul militar.

Un video postat de minister pe Telegram arată ceea ce se menţionează că ar fi vehicule blindate ucrainene filmate din aer, fiind distruse de forţele ruse.

Potrivit Reuters, ministerul susţine că forţele ruse au ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate, notează News.ro.

Șeful Statului Major General rus, Valeri Gerasimov, care este responsabil de operațiunea militară a Moscovei în Ucraina, s-a aflat în zona atacului ucrainean, a precizat ministerul.

Unii bloggeri militari ruși proeminenți, printre care Semion Pegov, care scrie pe blog sub numele War Gonzo, au raportat lupte grele la începutul zilei de luni în zonele controlate de Rusia.

Pegov a declarat că forțele ucrainene atacă în apropiere de Velyka Novosilka, în regiunea Donețk.

„Se desfășoară o luptă dură", a scris Pegov.

Alți bloggeri militari ruși au raportat, de asemenea, lupte grele luni dimineață în apropiere de Bahmut, în apropiere de Soledar și Vuhledar, în regiunea Donețk. Reuters precizează că nu a putut verifica independent informațiile.

Ce spune Kievul

Autorităţile ucrainene încă nu au vorbit despre ceea ce susţine Rusia că s-a întâmplat. Kievul spune de câteva luni că pregăteşte o mare contraofensivă.

Raportul zilnic al Statului Major General al Ucrainei a precizat doar că au avut loc 29 de confruntări în regiunile Donețk și Lugansk.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a publicat duminică pe Twitter un mesaj enigmatic, citând piesa "Enjoy the Silence" a trupei Depeche Mode.

„Cuvintele sunt foarte inutile Ele nu pot face decât rău", a scris Reznikov.

Săptămâna trecută, Ucraina a publicat un videoclip fulminant care înfățișează trupe pregătindu-se de luptă și recitând o binecuvântare entuziastă, care a fost difuzat ulterior ca clip de recrutare.

Sursă foto: Photo49879098©Schlenger86|Dreamstime.com

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro