Rusia pretinde că a respins duminică un atac major al armatei ucrainene în Donețk, ucigând sute de soldați. Kievul nu a reacționat momentan la informație. Autoritățile ruse din Belgorod susțin că o instalație energetică a fost lovită de o dronă.

Război în Ucraina. Militari ucraineni în DonbasFoto: Adrien Vautier / Zuma Press / Profimedia

Rezumatul ultimelor evenimente:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 467, LIVETEXT:

21:52 Oficialii americani au declarat că există semne că Ucraina ar fi lansat mult așteptata contraofensivă, dar Kievul a rămas tăcut cu privire la strategia sa, relatează New York Times citând oficiali americani și ruși.

Oficialii americani, vorbind sub protecția anonimatului, au spus că creșterea atacurilor este probabil o dovadă că contraofensiva mult planificată a Kievului împotriva forțelor ruse a început.

20:10Rybar, unul dintre cele mai populare conturi de Telegram rusești care urmărește evoluția „operațiunii militare speciale” din Ucraina spune că forțele ucrainene sunt în ofensivă în sudul-vestul Donețkului (în apropiere de Vuhledar), că ar fi reușit să câștige teren și că ucrainenii ar fi dotați cu tancuri ușoare franceze AMX-10. De altfel, imagini cu vehicule blindate care par a fi AMX-10 au apărut pe internet, luni, o premieră de când acestea au ajuns în dotarea Ucrainei.

19:51 Ucraina are suficiente arme pentru a-și începe contraofensiva împotriva Rusiei, iar operațiunea va oferi țării victoria de care are nevoie pentru a adera la NATO, a declarat luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba pentru Reuters.

19:26 Secretarul britanic de Externe, James Cleverly, s-a întâlnit luni la Kiev cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează The Guardian.

Ei au discutat despre pregătirile pentru summitul NATO din Lituania de luna viitoare și despre planul Ucrainei de a pune capăt invaziei Rusiei.

Într-o postare pe Telegram, Zelenski a spus: „Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul pe care Regatul Unit l-a oferit și continuă să îl ofere Ucrainei”.

El a mai spus că în ultimele săptămâni s-a ajuns la „acorduri importante”.

Călătoria de luni este cea de-a doua vizită a lui Cleverly la Kiev.

De asemenea, Cleverly s-a întâlnit luni cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, pentru a discuta despre cum să sprijine cel mai bine Ucraina.

Când Moscova a fost atacată pentru prima dată în războiul de 15 luni cu drone fabricate în Ucraina, Cleverly le-a spus reporterilor că Ucraina are „dreptul legitim” de a se apăra.

18:55Pe rețelele sociale circulă o fotografie despre care rușii spun că arată un tanc Leopard 2 folosit în lupte. Cu toate acestea, deși nu clar contextul fotografiei, silueta blindatului pare a sugera că este mai degrabă un tanc ușor AMX-10 trimis de Franța ca ajutor în Ucraina:

18:34Statele Unite au impus luni sancțiuni membrilor unui grup care ar avea legături cu serviciile de informații rusești pentru rolul lor în eforturile Moscovei de a destabiliza democrația și de a influența alegerile din Republica Moldova, a declarat Departamentul Trezoreriei, relatează Reuters.

Ucraina ar duce de fapt o ofensivă pe axa Bahmut

17:50Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a susținut că rapoartele rusești conform cărora Ucraina a început o contraofensivă sunt menite să distragă atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bahmut

17:17 Statele Unite au emis luni noi sancțiuni care vizează șapte indivizi ruși și o entitate rusă, a arătat site-ul web al Departamentului de Trezorerie, relatează Reuters.

16:02Kremlinul a considerat luni „pozitivă” o declaraţie a consilierului pentru securitate naţională al Statelor Unite Jake Sullivan cerând discuţii bilaterale privind controlul armelor nucleare şi a adăugat că Rusia a rămas deschisă pentru dialog.

15:54Două bombardiere strategice rusești au efectuat zboruri de rutină deasupra Mării Norvegiei și Mării Barents în largul coastei de nord a Norvegiei, membru NATO, a anunțat luni Ministerul Apărării, relatează Reuters.

Bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune Tu-95МС, care sunt capabile să transporte rachete nucleare, zboară în mod regulat peste apele internaționale.

Zborul a durat cinci ore și a fost efectuat „cu strictă conformitate cu reglementările internaționale ale spațiului aerian”, a precizat ministerul.

15:45Kremlinul a declarat că un așa-zis mesaj al președintelui Vladimir Putin, auzit luni la posturile rusești din regiunile de la granița cu Ucraina, este fals și este rezultatul unui atac cibernetic, au informat agențiile de presă ruse, relatează Reuters.

15:29Ministerul rus al Apărării a declarat luni că a respins duminică o tentativă ucraineană de a trece în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, au relatat agențiile de presă ruse citate de Reuters.

Acesta a precizat că „peste 10" luptători ucraineni au fost uciși de lovituri aeriene și de artilerie, a relatat agenția de presă RIA. Reuters nu a reușit să verifice în mod independent acest bilanț.

Ucraina ar fi infiltrat agenţi de sabotaj în interiorul Rusiei

14:57Un oficial desemnat de rusi în Zaporojie, Vladimir Rogov, a declarat presei de stat ruse ca trupele ucrainene încearcă sa spargă linia de apărare pentru a ajunge la coasta Marii Azov, relatează CNN.

„Scopul militanților AFU [Forțele Armate ale Ucrainei] este să ajungă la coasta Mării Azov și să taie coridorul terestru”, a spus Vladimir Rogov, potrivit publicației ruse de stat RIA Novosti.

El a adăugat că trupele ucrainene au crescut intensitatea bombardamentelor, inclusiv utilizarea rachetelor Storm Shadows.

"Bombardarea zonelor din spatele regiunii a crescut de multe ori. Sunt folosite rachete Storm Shadow și Tochka-U. Sunt lansate în cantități mari, ceea ce înseamnă că militanții și teroriștii ucraineni au muniție în cantitate suficientă", a spus el.

Rogov a spus că nu crede că a început o contraofensivă la scară largă. Potrivit RIA Novosti, el crede că ucrainenii evaluează linia de apărare și pregătirea forțelor ruse.

14:38Ucraina a cultivat o rețea de agenți și simpatizanți în interiorul Rusiei care lucrează pentru a comite acte de sabotaj împotriva țintelor rusești și a început să le furnizeze drone pentru a organiza atacuri, au declarat pentru CNN mai multe persoane familiarizate cu informațiile americane în această chestiune, relatează News.ro. Sursele CNN vorbesc despre faptul că ucrainenii le-ar putea transmite agenților infiltrați prin rute de contrabandă, mai ales că „banii lichizi fac minuni”.

14:16Armata ucraineană a declarat luni că nu are informații despre o ofensivă majoră despre care Rusia a afirmat că Kievul a lansat-o în cinci puncte de-a lungul liniei frontului din regiunea ucraineană Donețk, informează Reuters.

13:52 Ministrul Agriculturii din Polonia a anunţat luni că a primit un draft de reglementare de la Comisia Europeană, prin care este prelungit embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina până la data de 15 septembrie, urmând astfel să rămână în vigoare pe tot parcursul verii.

13:32A început Ucraina controfensiva? A reușit Rusia să respingă un atac „de mare anvergură” al ucrainenilor? Tot ce știm până acum

Prigojin spune că forțele ucrainene au recucerit un teritoriu aproape de Bahmut

13:14„Rușine!”. Forțele ucrainene au recucerit un teritoriu în apropiere de Bahmut, spune Prigojin

12:23Pierderile armatei ruse în ultimele 24 de ore, potrivit forțelor ucrainene:

- 210.350 militari (+410 în ultima zi)

- 3.848 tancuri (+11)

- 7.523 blindate de luptă (+11)

- 3.567 sisteme de artilerie (+12)

- 584 lansatoare multiple de rachete (MLRS) (+1)

- 313 avioane

- 298 elicoptere

- 349 sisteme antiaeriene (+5)

- 3.189 drone (+14)

11:57VIDEO Primele imagini cu presupusa ofensivă majoră a ucrainenilor pe care Rusia spune că a respins-o

11:23Autoritățile ruse nu știu cum să răspundă la raidurile din regiunile de la granița cu Ucraina, nptează analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea de luni a conflictului.

Aceștia concluzionează că există o lipsă de coordonare între autoritățile de la diferite niveluri din Rusia și că acestea nu știu cum să răspundă la evenimentele de la frontiera ruso-ucraineană.

În special, acțiunile guvernatorului regiunii Belgorod sugerează că acesta nu se coordonează cu Ministerul rus al Apărării.

11:08​Cardinalul italian Matteo Zuppi, însărcinat de Papa Francisc să efectueze o misiune de pace pentru a încerca să contribuie la încheierea războiului din Ucraina, va vizita Kievul luni și marți, a anunțat Vaticanul într-un comunicat, citat de Reuters.

Mercenarii Wagner au luat prizonier un comandant rus

11:05Rusia a început exerciţii operaţionale în apele Mărilor Japoniei şi Ohotsk care vor dura până la 20 iunie, a anunţat luni Ministerul rus al Apărării.

10:50Flota baltică a Rusiei a început luni exerciții navale în Marea Baltică, a anunțat serviciul de presă al armatei ruse, transmite Reuters.

Aproximativ 3.500 de soldați și până la 40 de nave și ambarcațiuni vor lua parte la exerciții, care sunt programate să dureze până la 15 iunie, a precizat armata.

10:42VIDEO Mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin au recurs la un gest incredibil, luând prizonier un comandant al armatei ruse regulate și publicând o înregistrare video cu interogarea acestuia după ce locotent-colonelul rus pare să fi fost agresat fizic.

10:17Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al liderului rus Vladimir Putin, s-a oferit duminică să îşi trimită trupele în regiunea Belgorod pentru a „face faţă" incursiunilor transfrontaliere dinspre Ucraina, în timp ce războiul se extinde pe teritoriul rusesc, relatează CNN.

10:02Guvernatorul regiunii ucrainene Donețk Pavlo Kirilenko nu a făcut nicio referire la o vreo ofensivă a trupelor ucrainene în actualizarea de luni dimineață, referindu-se doar la localitățile aflate sub control ucrainean care au fost bombardate de forțele rusești.

Kirilenko a precizat că "o clădire înaltă și trei case particulare au fost avariate în Chasiv Yar" și că "o persoană a fost rănită în Torețk - orașul a fost bombardat aerian". El a declarat că trei locuitori au fost răniți în total în ultimele 24 de ore. (The Guardian)

Forțele ucrainenen „avansează” în apropiere de Bahmut, susține un important general

09:56Autoritățile belgiene intenționează să ceară explicații Kievului cu privire la utilizarea de arme de fabricație belgiană de către luptătorii anti-Kremlin din regiunea Belgorod, relatează ziarul Le Soir, citat de serviciul rusesc al BBC.

09:08Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a declarat că nu există victime și că serviciile nu au fost afectate de atacul cu drone la o instalație energetică din regiune, care a provocat un incendiu, potrivit The Guardian.

08:58Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a declarat luni că forțele ucrainene au continuat „să avanseze" în apropiere de Bahmut, informează Reuters.

Sîrskîi a precizat că forțele ucrainene au reușit să distrugă o poziție rusă din apropierea orașului.

„Continuăm să avansăm", a scris Sîrskîi pe canalul său de Telegram.

08:30Două drone au căzut pe o autostradă din regiunea rusă Kaluga, care se învecinează cu regiunea Moscova, guvernatorul local afirmând luni că nu a fost vorba de detonarea unor explozibili, potrivit Reuters.

„Zona a fost izolată", a declarat guvernatorul regiunii, Vladislav Șapșa.

Pe baza informațiilor furnizate de Șapșa, dronele au căzut la aproximativ 280-300 km de Moscova.

Săptămâna trecută, Rusia a afirmat că dronele ucrainene au lovit cartiere bogate din Moscova, ceea ce Kievul a negat.

07:56Armata rusă a anunțat în noaptea de duminică spre luni că forțele sale au respins dimineaţă „o ofensivă de mare anvergură” a armatei ucrainene în Donbas, potrivit AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • O fetiță de doi ani a fost găsită moartă sub dărâmăturile unei case în urma unui atac cu rachete asupra unor clădiri în apropiere de orașul Dnipro din centrul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional. Alte 22 de persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii, a declarat Serhiy Lysak.
  • Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei duminică dimineața devreme, dar oficiali militari din Kiev au declarat că sistemele de apărare aeriană au respins toate rachetele și dronele în apropierea lor de capitală.
  • Arestări în Rusia la protestele desfăşurate în sprijinul liderului încarcerat al opoziţiei, Aleksei Navalnîi, care a împlinit duminică 47 de ani.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au folosit artileria pentru a respinge o incursiune transfrontalieră a rebelilor ruși, a relatat agenția de știri Interfax. Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat mai devreme duminică că lupte cu un „grup de sabotori ucraineni" au loc în orașul Novaya Tavolzhanka, în apropiere de granița cu Ucraina.
  • Un ministru ucrainean și-a exprimat „neîncrederea" după ce a aflat că aproape jumătate dintre adăposturile antiaeriene din Kiev inspectate în timpul unui audit inițial erau închise sau improprii pentru utilizare. Oleksandr Kamyshin, ministrul ucrainean al industriilor strategice, a declarat duminică că din cele 1.078 de adăposturi examinate în prima zi, 359 erau nepregătite și alte 122 erau închise, în timp ce 597 au fost găsite utilizabile.
  • Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că este dispus să se întâlnească cu un grup pro-Ucraina de luptători ruși care ține în captivitate doi soldați ruși. Grupul a declarat anterior că este dispus să îi predea pe soldați în schimbul unei întâlniri cu guvernatorul.
  • Potrivit lui Gladkov, forțele ucrainene au bombardat o zonă de piață din orașul Shebekino, în apropiere de granița ucraineană. El a spus că nimeni nu a fost rănit, dar atacul a provocat incendii în apropierea pieței.
  • Kremlinul a declarat că orice furnizare de rachete cu rază lungă de acțiune către Kiev de către Franța și Germania ar duce la o nouă rundă de „tensiune în spirală" în conflictul din Ucraina. Luna trecută, Marea Britanie a devenit prima țară care a furnizat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.
  • Zelenski a declarat că războiul Rusiei, aflat acum în cea de-a 16-a lună, a ucis cel puțin 500 de copii ucraineni. Cu toate acestea, a spus el, a fost imposibil de stabilit numărul exact de copii care au devenit victime din cauza luptelor continue și pentru că unele zone se află sub ocupație rusă.
  • Patru persoane au fost reținute în cadrul unei anchete penale privind moartea unei femei din Kiev în fața unui adăpost antiaerian încuiat, a anunțat biroul procurorului regional din Kiev. Acesta a precizat că o persoană, un agent de securitate care nu a reușit să deblocheze ușile, a rămas în arest, în timp ce alte trei persoane, inclusiv un oficial local, au fost plasate în arest la domiciliu.
  • Cinci drone au fost doborâte, iar patru au fost bruiate și nu și-au atins țintele în Dzhankoi, în Crimeea, potrivit unui oficial rus. Nu s-au înregistrat victime, dar au fost sparte ferestrele mai multor case, a declarat Serghei Aksyonov, șeful administrației din Crimeea, susținut de Rusia.
  • VIDEO „Șșșt!” Clipul postat de ministerul ucrainean al apărării după ce Zelenski a spus că trupele sale sunt pregătite de contraofensivă.
  • Zeci de șefi de mari servicii de spionaj din toată lumea s-au întâlnit într-un „conclav” secret la Singapore - surse Reuters / Rusia nu a fost prezentă.
  • Armata ucraineană: Luptele din jurul Bahmut continuă, rușii au suferit pierderi semnificative.

----------------

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro